Πολιτική

Στήριξη και χαμόγελα Ομπάμα σε Τσίπρα: “Συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις, σε στηρίζω για το χρέος – Οκτώ χρόνια διαφωνώ με τον Σόιμπλε!”

- Μισή ώρα τα... έλεγαν Μπαράκ Ομπάμα και Αλέξης Τσίπρας στη Βαρσοβία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
- Εξαιτίας του ραντεβού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καθυστέρησε στη συνάντηση για την Ουκρανία
- Χαμόγελα και καλό κλίμα μεταξύ των δυο ανδρών - Τα... "άκουσε" ο Σόιμπλε - "Διαφωνώ με τον Σόιμπλε για το πως θα λυθεί η κρίση" είπε ο Ομπάμα
- Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις
- Επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους
- Το επόμενο διάστημα στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού

«Προχώρα τις μεταρρυθμίσεις, στηρίζω την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους» ήταν το μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα προς τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη διάρκειας 30 λεπτών συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες στη Βαρσοβία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά το μακελειό στο Ντάλας με τους πέντε αστυνομικούς νεκρούς από τα πυρά του 25χρονου βετεράνου Μάικα Τζόνσον, αποφάσισε να συντομεύσει την περιοδεία του στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν επηρέασε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η συνάντηση των δυο ανδρών έγινε αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στη συνάντηση κρατώντας έναν μπλε φάκελο. “Κατανοώ τις θέσεις της Ελλάδας, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα δεν κρατήθηκε και έκανε ένα αστείο για το γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν φορά ποτέ… γραβάτα.

Ο διάλογος Τσίπρα – Ομπάμα

Αλέξης Τσίπρας: Επιθυμούμε επενδύσεις και ανάπτυξη γι’ αυτό είναι ουσιώδες να λυθεί το θέμα του χρέους
Μπαράκ Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στην επίτευξη της συμφωνίας που θα οδηγεί τη χώρα στην ανάπτυξη και τάσσονται υπέρ της ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Αλέξης Τσίπρας: Το ΔΝΤ από τη μια ζητά μέτρα που δεν δέχονται οι Ευρωπαίοι και από την άλλη απορρίπτει τη ρύθμιση χρέους που του πρότειναν
Μπαράκ Ομπάμα: Εδώ και οκτώ χρόνια διαφωνώ με τον Σόιμπλε για το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για να λυθεί η κρίση. Οκτώ χρόνια μετά οι ΗΠΑ έχουν 10% ανάπτυξη και η Ε.Ε. είναι στάσιμη

Οι… επίσημες θέσεις

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αναγνώρισε την πρόοδο της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει και ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχιστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Ενθάρρυνε επίσης την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους» τόνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους, ενώ αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτό, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.

Πέρα από το ελληνικό πρόγραμμα, Αλέξης Τσίπρας και Μπαράκ Ομπάμα συζήτησαν το προσφυγικό και το Κυπριακό. Όσον αφορά στο προσφυγικό, αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, άλλωστε, «εξήρε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μια μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας», όπως τόνισε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες με τα χαμόγελα των δυο ανδρών, ενώ σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, ο Μπαράκ Ομπάμα καθυστέρησε να πάει στη συνάντηση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία εξαιτίας της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα