Πολιτική

Βόμβα για 95.000 αγρότες – Πρέπει να επιστρέψουν τις παράνομες επιδοτήσεις

Το ποσό των 215 εκατ. ευρώ θα κληθούν να επιστρέψουν περίπου 95.000 αγρότες, από τους συνολικά 725.000 που έλαβαν κρατικές ενισχύσεις την περίοδο 2008-2009 από το "πακέτο Χατζηγάκη", μετά την πρόσφατη αμετάκλητη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε παράνομες τις ενισχύσεις, απαιτώντας ταυτόχρονα από το ελληνικό Δημόσιο να τις ανακτήσει.

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, τονίζοντας ότι μετά την τελευταία απόφαση για το “πακέτο Χαζηγάκη”, «εξαντλήθηκαν οι δικαστικές δυνατότητες της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, μετά την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης που είναι ήδη σε επεξεργασία, το υπουργείο θα απευθυνθεί, σε πρώτη φάση, στους περίπου 12.000 αγρότες οι οποίοι είχαν λάβει κρατικές ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και από τους οποίους αναμένεται το δημόσιο να ανακτήσει συνολικά 40 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εξήγησε ότι αν ένας αγρότης είχε λάβει με το “πακέτο Χατζηγάκη” 12.000 ευρώ, θα κληθεί να επιστρέψει τα 7.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, η χώρα μας, εκτός από το “πακέτο Χατζηγάκη”, είναι υπόλογη και για το “πακέτο Κοντού”, το οποίο αφορά 108 εκατ. ευρώ για 54 συνεταιριστικές οργανώσεις στον τομέα των δημητριακών, αλλά και για το “πακέτο Μωραϊτη”, που έχει σχέση με χρέη συνεταιρισμών άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αποστόλου, έκανε λόγο για αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική που ακολουθήθηκε στον αγροτικό χώρο την τελευταία 25ετία και τις οποίες, όπως είπε, καλείται να διορθώσει η σημερινή κυβέρνηση κι ο ίδιος ο αγρότης.

Από την πλευρά του, ο κ. Αραχβίτης, υπογράμμισε ότι τα συνολικά ποσά για τις διορθώσεις και τις παρακρατήσεις στη χώρα μας, ξεπερνούν τα τρία δισ. ευρώ, ένα ποσό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που αντιστοιχεί σχεδόν σε ολόκληρο τον πρώτο πυλώνα της νέας ΚΑΠ.

«Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας μέσα σε ένα καλό κλίμα και διάθεση που υπάρχει, για την επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου.

Σε συζητήσεις του λίγο αργότερα με δημοσιογράφους, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι μία επίδειξη καλής θέλησης προς την Κομισιόν, με την ελπίδα να εκτιμηθεί η προσπάθειά για ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων αλλά και να πειστεί ότι, στην Ελλάδα είναι τέτοια η κατάσταση, που «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει περιοδείες στην περιφέρεια – Στο επίκεντρο η καθημερινότητα των πολιτών
Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ειναι να «ξανασυστηθεί» με τους πολίτες και να επικοινωνήσει το έργο και τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη του εισοδήματος και την ελάφρυνση των βαρών των πολιτών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους»
«Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πάπα Φραγκίσκο 1