Πολιτική

Βούτσης: “Καλύπτει” Στουρνάρα, “καρφώνει” Ζωή και επαναφέρει γερμανικές οφειλές και Siemens!

Δικαιολογίες για τη νομοθέτηση δια των τροπολογιών της κυβέρνησης, συνέχιση της έρευνας από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του εξωδικαστικού συμβιβασμού του Δημοσίου με την Siemens, θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας των Βουλευτών και άλλα πολλά, άλλα … μέχρι και καρφιά για την προκάτοχό του Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά τη σημερινή πρώτη του συνέντευξη Τύπου. 

Ο πρόεδρος της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κατά συρροήν «κατεπείγοντα» τρόπο νομοθέτησης της κυβέρνησης ή των τόμων εκπρόθεσμων τροπολογιών που φέρνουν και ψηφίζουν την τελευταία στιγμή οι υπουργοί, κατά παρέκκλιση του Συντάγματος και του ΚτΒ, παραδέχθηκε ότι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αλλά το αιτιολόγησε λέγοντας πως « η Βουλή το τελευταίο διάστημα λειτουργεί υπό έκτακτες συνθήκες…» Δεν είναι είπε «στη θέλησή μας οι επείγουσες διαδικασίες ή το να μην απαντούν οι υπουργοί στο 40% ερωτήσεων των βουλευτών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά δυστυχώς γίνεται…»

Σχετικά με το λάθος στον Κωδικό του Κρατικού Προϋπολογισμού των 5 εκατ. ευρώ (αντί 15 εκατ. ευρώ) για τα κόμματα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «θα δούμε πώς θα θεραπευτεί» και τάχθηκε κατά όσων τάσσονται κατά της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, λέγοντας ότι «η Δημοκρατία έχει κόστος» και ζήτησε «να σταματήσει αυτό το καλαμπουράκι..» και «να τελειώσει το λαϊκίστικο πανηγύρι», το οποίο «οδηγεί σε κόμματα Α.Ε. ή κόμματα εκπροσώπων μεγάλων οικογενειών…».

Ο Πρόεδρος της Βουλής επίσης προανήγγειλε την επανασύσταση της Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές, με το προεδρείο της να έχει και πάλι διακομματικό χαρακτήρα καθώς Πρόεδρος θα είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και αντιπρόεδρος ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας που ήταν και ο πρώτος Πρόεδρος όταν αυτή η Επιτροπή συστάθηκε επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προανήγγειλε ότι θα συνεχίσει την διερεύνηση της υπόθεσης της Siemens ενώ όταν ρωτήθηκε για το εάν θα κληθεί για να καταθέσει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με το Δημόσιο και ο νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, που τον είχε υπογράψει ως υπουργός Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Βουλής σε αντίθεση με την επιθετικότητα και των υπονοιών που άφηνε να εννοηθούν η προκάτοχός του Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως «ο κ. Στουρνάρας είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Επιτροπής, απλά και τότε έμενε να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος. Είμαι σίγουρος ότι δεν έχει πρόβλημα να προσέλθει…»

Το άλλο «καρφί» του κ. Νίκου Βούτση προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ήρθε όταν ερωτήθηκε σχετικά με την «τεχνική» της Επιτροπή για την Αλήθεια του Χρέους. Ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε πως «η Επιτροπή αυτή έχει ολοκληρώσει το έργο της…» ενώ ρωτήθηκε για τα αρνητικά σχόλια που κάνει εναντίον του η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε «οι πολίτες μας κρίνουν όλους για το αποτύπωμα που αφήνουμε. Όσοι θεωρούν ότι είναι περσόνες αυτόφωτες και ως εκ τούτου ο λαός θα τους επιβραβεύσει, έχουν διαψευστεί…»
Ο πρόεδρος της Βουλής επίσης είπε πως θα προχωρήσει ο Κώδικας Δεοντολογίας των βουλευτών. Θα τεθεί επιτέλους σε εφαρμογή το σύστημα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. Θα υπάρξει και νέο οργανόγραμμα στις υπηρεσίες της Βουλής.

Τη βούληση της κυβέρνησης για τη διεύρυνση της υποχρεωτικής ανάρτησης των πόθεν έσχες και άλλων κρατικών λειτουργών δημοσίων προσώπων, και παραγόντων όπως «δικαστικών, οικονομικών και δημοσιογραφικών», διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πλήρη τη συναίνεσή τους, μέσα από ευρύ διάλογο.
«Αν δεν υπάρξει συναίνεση θα συνεχίσουμε έτσι όπως είναι, και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», είπε χαρακτηριστικά κ. Βούτσης, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως άτυπες συναντήσεις για διάλογο με τους επαγγελματικούς φορείς, ιδίως δε με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση προς την κατεύθυνση της συναίνεσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε δε, ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση «συμψηφισμού» στην ανάρτηση των δηλώσεών τους, αλλά, «δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται μόνο το πολιτικό σύστημα στο επίκεντρο και όλοι οι άλλοι να είναι στο απυρόβλητο». «Δεν υπάρχει κανενός είδους εμπάθεια για να τεθούν και άλλες κατηγορίες στην υποχρέωση της ανάρτησης των πόθεν έσχες, όμως δημιουργείται μια στρεβλή εικόνα», προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας και πάλι ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα μονομερώς».

Επίσης προανήγγειλε ότι η Βουλή των Ελλήνων στις 22 Δεκεμβρίου σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, ενώ μια ημέρα νωρίτερα, στις 21 Δεκεμβρίου θα γίνει στην Βουλή μια άλλη ειδική εκδήλωση για τα ασυνόδευτα παιδιά των προσφύγων.
 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα