Πολιτική

Wikileaks: Τα μυστικά e-mails Ομπάμα – Κλίντον για να υπογράψει η Ελλάδα το τρίτο μνημόνιο!

- Νέες αποκαλύψεις από το Wikileaks για την παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα και του Μπιλ Κλίντον να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας να υπογράψει το Μνημόνιο!
- Το Russia Today αποκαλύπτει νέα e-mail του επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον για την Ελλάδα
- Τα νέα e-mail που έρχονται στο φως είναι από τις 10 Ιουλίου
- «Να βάλουμε τον Μπιλ Κλίντον να ρωτήσει τυχαία τη Μέρκελ για την Ελλάδα;» αναφέρεται σε ένα από τα μηνύματα
- «Πιστεύουμε ότι ένα τηλέφωνο στον Τσίπρα θα ήταν πολύ χρήσιμο»

«#Podesta emails: Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα εργάστηκαν για να επηρεάσουν την Ελλάδα στην συμφωνία λιτότητας». Αυτός είναι ο τίτλος του Russia Today, που παρουσιάζει νέα μυστικά e-mail των Αμερικανών που έχει δημοσιεύσει το Wikileaks και αφορούν στα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2015, λίγο μετά το δημοψήφισμα και αφορούν στις πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να δεχτούν να υπογράψουν το τρίτο Μνημόνιο!

Και αυτή τη φορά, τα e-mail που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το Wikileaks προέρχονται από τον λογαριασμό του John Podesta, του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Και αποκαλύπτουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου Μπιλ Κλίντον προσπάθησαν να επηρεάσουν την Ελλάδα για να δεχτεί τους σκληρούς όρους λιτότητας και να υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο τον Ιούλιο του 2015.

Το Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα αλληλογραφία της 10ης Ιουλίου 2015 στο οποίο ο Podesta γράφει στην επικεφαλής προσωπικού του Μπιλ Κλίντον Tina Flournoy, την οποία ρωτά αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να μιλήσει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε αν ο WJC (σ.σ. Ουίλιαμ Τζέφερσον Κλίντον είναι το πλήρες όνομα του πρώην “πλανητάρχη”) έχει το θάρρος (σ.σ. enough of a relationship είναι η ακριβής φράση του) με τον πρωθυπουργό Τσίπρα για να του τηλεφωνήσει και να τον συμβουλεύσει να προχωρήσει σε συμφωνία», γράφει ο Podesta. Η Flournoy απαντά, λέγοντάς του ότι ο Κλίντον θα έκανε το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ότι «η άμεση ερώτησή του είναι -θα πιέσουμε και την Μέρκελ;».

Το e-mail του Podesta όμως δεν είναι το μοναδικό που αφορά στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα, ο σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Amitabh Desai στέλνει e-mail στον επικεφαλής προσωπικού του Μπαράκ Ομπάμα Denis McDonough.

«Έχουμε έλθει σε στενή επαφή με τους ανθρώπους της Μέρκελ αυτή την εβδομάδα πριν την επίσκεψη του WJC στη Βοσνία και με δεδομένη την επίσκεψη της Μέρκελ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βοσνία -έτσι θα ήταν μια αθώα και εύκολη βοήθεια -αν χρειάζεται μία ώθηση προς την Μέρκελ – να βάλουμε τον WJC να τηλεφωνήσει στη Μέρκελ στη βάση του να ζητήσει καθοδήγηση για τη Βοσνία και τυχαία να τη ρωτήσει για την Ελλάδα στο τέλος», έγραψε ο Amitabh Desai.

«Θα καλωσορίζαμε μια ώθηση προς την καγκελάριο με τον τρόπο που προτείνετε», απάντησε ο McDonough. «Αν όλοι έχετε χρόνο αύριο το πρωί στη Σρεμπρένιτσα, τώρα πιστεύουμε ότι ένα τηλέφωνο Τσίπρα θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο», έγραψε επίσης. Μάλιστα, ο επικεφαλής προσωπάρχης του Μπαράκ Ομπάμα τόνισε στους ανθρώπους του Κλίντον τα όσα ο ο πρώην πρόεδρος πρέπει να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας «τη σημασία της παραμονής στην ευρωζώνη, τόσο για γεωπολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους».

«Είναι χαρούμενος να το κάνει και είμαστε όλοι ευτυχείς να βοηθήσουμε», ήταν η απάντηση του σύμβουλου Εξωτερικής Πολιτικής του Κλίντον. «Επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους της Μέρκελ πριν την αναχώρηση και ελπίζουμε να επικοινωνήσουμε μαζί της αύριο, και θα επικοινωνήσουμε επίσης αύριο το πρωί με τον Τσίπρα όταν προσγειωθούμε στο Σεράγεβο», αναφέρεται σε ένα από τα e-mails.

Μια μέρα μετά από αυτή την ανταλλαγή e-mail στις ΗΠΑ, στις 11 Ιουλίου δηλαδή, Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία. «Ο Τσίπρας συμφώνησε να αυξήσει φόρους και να προχωρήσει σε περικοπές στο δημοσίων δαπανών. Μιλώντας μετά τη συμφωνία, είπε “είναι εθνικό μας καθήκον να κρατήσουμε το λαό μας ζωντανό και μέσα στην ευρωζώνη. Κατά περίεργο τρόπο, ο Τσίπρας εμφανίστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Clinton Global Initiative τον Σεπτέμβριο του 2015 και του πήρε συνέντευξη ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον» καταλήγει το άρθρο του Russia Today.

Πηγή: Russia Today

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χαμός με Μαρινάκη και Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για τον μηχανοδηγό στα Τέμπη: «Ήταν εθελοντής στο γραφείο Μητσοτάκη» – «Προσβάλετε τη μνήμη ενός νεκρού»
«Είστε αυτή που πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα θέλετε να επιβιώσετε πολιτικά και να ανεβάσετε πολιτικά το κόμμα σας εκμεταλλευόμενη τον ανθρώπινο πόνο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
Μάκης Βορίδης για Μαρία Καρυστιανού: «Κάνει πολιτικές τοποθετήσεις, δεν γίνεται να μην απαντάμε» – «Αδίστακτος, σπιλώνει τον αγώνα μας» η απάντησή της
«Δεν γίνεται να μην απαντάμε στις πολιτικές τοποθετήσεις που κάνει» είπε ο Μάκης Βορίδης για τη Μαρία Καρυστιανού που του απάντησε χαρακτηρίζοντάς τον «μικρόψυχο, κακό και λίγο»
Ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι κακιά γυναίκα, αυτή την κυρία πάνε να υποστηρίξουν στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη
«Θα της κάνω μήνυση και αγωγή για να αποδείξει στα δικαστήρια την προσωπική μου εμπλοκή. Όποιος πάει στο συλλαλητήριο στηρίζει Κωνσταντοπούλου»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή