Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Μετά το Βερολίνο και η ΕΚΤ αγριεύει στην Ελλάδα – Βάζει φρένο στα σχέδια Βαρουφάκη για 10 δισ. τους επόμενους μήνες – Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα

Μετά το Βερολίνο και η ΕΚΤ αγριεύει στην Ελλάδα – Βάζει φρένο στα σχέδια Βαρουφάκη για 10 δισ. τους επόμενους μήνες – Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα

– Ο Γ. Βαρουφάκης ζητά 10 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους
– Η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να αυξήσει το ανώτατο όριο 15 δισ. για έκδοση κρατικών ομολόγων
-O Zαν Κλωντ Γιούνκερ θα πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα έστω να δεχθεί μία τεχνική παράταση του προγράμματος
– Αξιωματούχοι της ευρωζώνης θεωρούν την πρόταση Βαρουφάκη άλλο ένα κόλπο για κούρεμα του χρέους

Μετά τη συνέντευξη του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη που φάνηκε αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, αφού τερμάτισε το αίτημα για κούρεμα, αλλά μίλησε για ανταλλαγή χρέους με δύο ειδών ομόλογα, οι Financial Times επανέρχονται με νέο άρθρο που αποκαλύπτει ποιά είναι η αντίδραση στις προτάσεις Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβάλει σθεναρή αντίδραση σε ένα τέτοιο σχέδιο και δεν πρόκειται να το δεχθεί κιόλας, κάτι που ουσιαστικά μπορεί να σημαίνει πως η ΕΚΤ θα αφήσει την Ελλάδα χωρίς εξωτερική πηγή χρηματοδότησης μετά τις 28 Φεβρουαρίου όπου και λήγει το πρόγραμμα.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε στην ουσία η Αθήνα να κερδίσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ από την έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων ως μία ημιχρηματοδότηση και έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ανασάνει για τους επόμενους τρεις μήνες έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Ωστόσο, τα κακά μαντάτα έρχονται από την Φρανκούρτη, καθώς η ΕΚΤ σύμφωνα με το άρθρο δεν είναι σε καμία περίπτωση πρόθυμη για να εγκρίνει την πώληση χρέους. Μάλιστα, το δημοσίευμα επικαλείται δύο αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και οι οποίοι αποσαφηνίζουν πως δεν πρόκειται η ΕΚΤ να αυξήσει το ανώτατο όριο των 15 δισ. ευρώ για την έκδοση κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου, όπου ουσιαστικά και χωρίς συμφωνία με τους εταίρους θα είναι εκτός προγράμματος, τότε δεν θα έχει για πρώτη φορά πρόσβαση στη ρευστότητα μετά τον Μάιο του 2010.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως αυτή η σκληρή στάση της ΕΚΤ που θυμίζει Βερολίνο αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους, ενώ σημειώνεται πως η αισιοδοξία των τελευταίων ωρών των επενδυτών θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αναμένεται να πιέσει στην αυριανή συνάντηση τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να δεχθεί έστω τεχνική επέκταση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και στο έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, εάν και εφόσον αυτό τελικά πραγματοποιηθεί.

Κάτι τέτοιο φυσικά είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως σημειώνει από την πρώτη στιγμή πρόγραμμα δεν υπάρχει πια.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε