Πολιτική

Δραματικές ώρες – Μέρα που τα έχει όλα: Δημοψήφισμα, ψηφοφορία στη Βουλή, Eurogroup! Τι σημαίνουν ΝΑΙ/ΟΧΙ – Πως βλέπουν οι… έξω την απόφαση Τσίπρα

- Η ιστορική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου
- Άμεσες και... "φαρμακερές" οι αντιδράσεις από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης
- "Δειλό" χαρακτηρίζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό γερμανικά μέσα
- Στις 12:00 συνεδριάζει η Βουλή, στις 19:00 η ψηφορορία!
- Κανονικά το Eurogroup στις 15:00, που όμως ενδέχεται να περιέχει... plan B στην ατζέντα
- Κρίσιμη συνάντηση των κ.κ. Δραγασάκη - Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τι σημαίνει το ΝΑΙ και το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα

Και ξαφνικά… δημοψήφισμα!

Αν μη τι άλλο, ζούμε ημέρες τις οποίες μπορούμε να χαρακτηρίσουμε με αμέτρητους τρόπους, εκτός από έναν: βαρετές. Δεν μας… αφήνουν οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό να πλήξουμε ούτε στο… ελάχιστο.

Το σαββατοκύριακο που διανύουμε, γνωρίζαμε πως θα είναι κρίσιμο. Ένα (ακόμη) Eurogroup είχε προγραμματιστεί, με το ημερολόγιο ήδη να “γράφει” 27 Ιουνίου και την 30ή Ιουνίου να απέχει “μία ανάσα”.

Μία ημερομηνία “κλειδί”, αφού στις 30 Ιουνίου η χώρα πρέπει να πληρώσει (μαζεμένες) όλες τις δόσεις στο ΔΝΤ για τον μήνα.

Όλα αυτά όμως, ανατράπηκαν την στιγμή που η λέξη “δημοψήφισμα” βγήκε από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού, λίγο πριν τη 01:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, πυροδότησε την “βόμβα”, παίζοντας -κατά πολλούς- το τελευταίο του διαπραγματευτικό χαρτί. Η απόφασή του είναι αναμφισβήτητα ιστορική, ωστόσο το πρόσημο (θετικό ή αρνητικό) θα μπει εκ του αποτελέσματος.

Όπως κρίνονται τα πάντα.

Στο… διά ταύτα

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά και τα πρακτικά.

Τι… εστί δημοψήφισμα;

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βουλής σχετικά με την ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα, για την έγκριση ή μη της πρότασης της κυβέρνησης για δημοψήφισμα, το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής:

Ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

Αντιδράσεις μέσα και… έξω

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας ήταν ποικίλες. Όπως είναι λογικό, από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, μία λέξη αντηχεί ομόφωνα κι αυτή είναι η εξής: ΟΧΙ.

Αυτό φάνηκε δευτερόλεπτα μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, όταν οι υπουργοί της κυβέρνησης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, προχώρησαν σε δηλώσεις και τόνισαν την ανάγκη να μην υπερψηφιστεί η πρόταση των δανειστών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά πρωτοκλασσάτων στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Νίκος Φίλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης και άλλοι.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της (επίσης όπως είναι λογικό) αντέδρασε με σφοδρότητα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε πως “το δημοψήφισμα είναι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ“, με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, να χαρακτηρίζει “απαράδεκτη” την ενέργεια αυτή του Αλέξη Τσίπρα.

Για δίλημμα… “Σκύλλας και Χάρυβδης” έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, ενώ ακόμη πολλοί ήταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που μίλησαν και καθαρά προσωπικά, φανερώνοντας την δυσφορία τους για το δημοψήφισμα (για παράδειγμα οι Αντρέας Λοβέρδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος και άλλοι).

Ωστόσο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν εκτενέστατα ρεπορτάζ για το ελληνικό ζήτημα, με τα γερμανικά να εξαπολύουν τις πιο έντονες επιθέσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η κρίσιμη σημερινή μέρα

Με το… μυαλό, λοιπόν, στο δημοψήφισμα, η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντική.

Για τις 12:00 έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Βουλής, με την ψηφοφορία να ξεκινά στις 19:00!

Παράλληλα, αξιωματούχος της ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι “το Eurogroup θα διεξαχθεί” σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συζήτηση να επικεντρωθεί πλέον σε ένα “σχέδιο Β”, κάτι που φέρεται να επιθυμεί “ένας ορισμένος αριθμός χωρών”, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η συζήτηση περί εναλλακτικών σχεδιασμών αφορά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, εξήγησε.

Με πληγροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ για Κώστα Τασούλα: Αποφάσισε τη χρηματοδότηση φορέων της εκλογικής του περιφέρειας – «Εξόχως αλαζονική συμπεριφορά»
Για αλαζονική συμπεριφορά κατηγορεί τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, το ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται...
ΠΑΣΟΚ για Κώστα Τασούλα: Αποφάσισε τη χρηματοδότηση φορέων της εκλογικής του περιφέρειας – «Εξόχως αλαζονική συμπεριφορά»