Παρά τα μηνύματα από το εξωτερικό που μιλούν για απαισιοδοξία όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση όπως διαρρέει είναι απόλυτα ικανοποιημένη και αισιόδοξη μετά και τις συνεδριάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής.
Υπό αυτό το πρίσμα και εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μαξίμου στις 20:00 το βράδυ, προκειμένου να αποτυπώσουν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται πλέον και φυσικά να χαράξουν τη στρατηγική για τις επόμενες ημέρες.
Στην κυβέρνηση μιλούν για δύσκολο δρόμο, καθώς παραδέχονται πως υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη και αυτά τα θέματα είναι οι μεταρρυθμισεις στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Σημειώνουν μάλιστα χαρακτηριστικά πως δεν έχει καλυφθεί όλος ο δρόμος μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα.
Για τα παραπάνω σοβαρά θέματα,οι διαρροές της κυβέρνησης δεν αναφέρουν εάν σκοπεύουν να υπάρξουν υπαναχωρήσεις, σε αντίθεση με άλλα θέματα που το διευκρινίζουν πως δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα σημειώνουν πως αυτά είναι τα εργασιακά, το χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα που ζητά η κυβέρνηση και οι ιδιωτικοποιήσεις. Για το τελευταίο μάλιστα, σημειώνουν πως η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί, αλλά κάνουν λόγο για αξιοποίηση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου όπως το ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση αναφέρει πως προτεραιότητα είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, η επανεκκίνηση της οικονομίας και φυσικά η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ.
Για το μόνο που φαίνεται πως συμφωνούν η νέα κυβέρνηση με τους δανειστές είναι στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.
Αυτό που διαρρέει η κυβέρνηση είναι πως στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές πως είτε θα αιτηθούν παράταση του προγράμματος είτε δεν θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: “πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επιλέξαμε τη ρήξη επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης. Από το επόμενο πρωί η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή. Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον έλληνα Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπογράψαμε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά μας. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών”.
Φαίνεται επίσης πως στην κυβέρνηση δίνουν μεγάλη σημασία στις λέξεις και για αυτό το λόγο έσπευσαν να διευκρινίσουν το ρόλο των τεχνικών κλιμακίων, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε συσχετισμός με την τρόικα. Όπως σημειώνουν τα τεχνικά αυτά κλιμάκια δεν κάνουν καμία διαπραγμάτευση ή κριτική στις ελληνικές θέσεις. Απλά όπως αναφέρει το Μαξίμου, καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης.
Αυτό που προκύπτει είναι πως από την δουλειά των τεχνικών κλιμακίων, τη Δευτέρα στο επόμενο Eurogroup η Ελλάδα θα συμμετέχει με κείμενο γραπτό με τις θέσεις της και όχι στον αέρα όπως στο προηγούμενο έκτακτο Eurogroup. Συγκεκριμένα θα υπάρξουν δύο κείμενα, το ένα της ελληνικής πλευράς και το άλλο της Κομισιόν και πάνω σε αυτά θα δουν σε ποια σημεία συμφωνούν και σε ποιά διαφωνούν.