Πολιτική

Μητρόπουλος, Κατρούγκαλος και Λαφαζάνης στέλνουν… μηνύματα στον Τσίπρα – “Οι δανειστές περιμένουν σκληρά μέτρα και ο λαός δεν θα αντέξει!”

- Το κείμενο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup πρέπει να επανεκτιμηθεί λέει ο Αλέξης Μητρόπουλος
- "Ο λαός στηρίζει αλλά δεν αντέχει άλλα μέτρα" διαμηνύει στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
- "Η συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί κατά γράμμα"
- Κατρούγκαλος: Αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές, εγώ φεύγω
- Λαφαζάνης: "Καμία συμφωνία δεν πρέπει να ακυρώσει το πρόγραμμά μας"
- Αλλαγή ηγεσίας και Συνέδριο ζητά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι μόνο οι εντεινόμενες φωνές από τις συνιστώσες ούτε ο κατάλογος των μέτρων που πρέπει να στείλει η κυβέρνηση μέχρι το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες που πονοκεφαλιάζουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Κυρίως, τον πρωθυπουργό «πονοκεφαλιάζουν» οι όλο και περισσότερες φωνές που προέρχονται από το εσωτερικό της κυβέρνησης, με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο, να ανεβαίνουν στο… άρμα της εσωκομματικής αμφισβήτησης.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος πήρε εκ νέου αποστάσεις από την κυβέρνηση για τη συμφωνία στο Eurogroup, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega για προσύμφωνο με πολλές αιρέσεις χωρίς δεσμευτικότητα, το οποίο υποστήριξε πως πρέπει να επανεκτιμηθεί.

Αναφερόμενος στη λίστα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να καταθέσει μέχρι τη Δευτέρα η κυβέρνηση, επισήμανε πως “οι δανειστές περιμένουν περιγραφή σκληρών μέτρων”, πρόσθεσε ότι “ο λαός στηρίζει αλλά δεν αντέχει άλλα μέτρα” και προέβλεψε ότι “αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα, το ύφος, την περιγραφή, τη σκληρότητα αυτό το προσύμφωνο ο λαός δεν θα αντέξει”.

Όπως τόνισε ο κ. Μητρόπουλος το κείμενο περιέχει πολλές δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά και πολλές αιρέσεις και επιφυλάξεις από την πλευρά των δανειστών.

Τα σημεία για τα οποία διατύπωσε ενστάσεις ήταν “το ζήτημα του χρέους, το ζήτημα της επίτευξης των πλεονασμάτων με δύο σκληρούς όρους, το ζήτημα της απαγόρευσης ακύρωσης των εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου κάθε είδους και κυρίως ο πολύ προσβλητικός όρος ότι τα 11 δισ. τα οποία ήταν στην πατρίδα μας ούτε καν λογιστικά δεν θα είναι στην πατρίδα μας”.

Έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει “κανένα ψήγμα αντιπολίτευσης ούτε διάθεσης κριτικής στην κυβέρνηση”. Χαρακτήρισε μάλιστα την διαπραγμάτευση “πατριωτική “.

“Το ελληνικό ζήτημα αναδείχθηκε, με κύρος, με εγκυρότητα, με όλες τις πλευρές, με έναν ευφυή και αξιοπρεπέστατο Βαρουφάκη, με έναν περήφανο Τσίπρα”, είπε και επιτέθηκε στους δανειστές και κυρίως στη Γερμανία, την οποία κατηγόρησε ότι “επιφύλαξε μίσος, μισαλλοδοξία, ρεβανσισμό και τιμωρητική διάθεση”.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στις εφημερίδες Real News και Πρώτο Θέμα, τονίζει πως “καμία συμφωνία στο Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό, προοδευτικό προσανατολισμό του κυβερνητικού μας προγράμματος”.

Όπως σημειώνει η “κόκκινη γραμμή πρέπει να προβλέπει πως οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα θέτει εμπόδια στο να εφαρμόσουμε συνεπώς και σταθερά, χωρίς αναδιπλώσεις, τις θεμελιώδεις βάσεις και τις θεμελιακές δεσμεύσεις του προεκλογικού και κυβερνητικού προγράμματος”

Τονίζει δε πως “παραμένει η διεκδίκηση για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους”.
Σημειώνεται πως οι συνεντεύξεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη δόθηκαν πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του Eurogroup, αλλά είναι χαρακτηριστικές της τοποθέτησης του υπουργού Περιβάλλοντος.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα