Σάββατο, 29 Ιουν.
26oC Αθήνα

Γράψε – σβήσε η λίστα των μεταρρυθμίσεων – Financial Times: Αυτά είναι τα μέτρα που θα στείλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες

Γράψε – σβήσε η λίστα των μεταρρυθμίσεων – Financial Times: Αυτά είναι τα μέτρα που θα στείλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες

Καθώς ήδη έχει “φύγει” από την Αθήνα ένα περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές, δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτουν κάποια από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η περιβόητη λίστα.

Το απόγευμα της Κυριακής εστάλη από την Αθήνα ένα προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να γίνουν (αν γίνουν) οι όποιες παρατηρήσεις από τους “θεσμούς” και τη Δευτέρα να σταλεί η τελική λίστα. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί και τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Αν εκεί δεν υπάρχει συμφωνία, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο, έκτακτο, Eurogroup, την Τρίτη.

Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι επί της ουσίας τα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους τέσσερις μήνες, όσο και το διάστημα που συμφωνήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης ύψους 172 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα. Στην επιστολή που θα φτάσει στις Βρυξέλλες δεν θα περιλαμβάνονται προβλέψεις σχετικά με την αύξηση των εσόδων ή τη μείωση των δαπανών.

Θα αναλύονται τα όσα προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής (πάγιο αίτημα των δανειστών) και του λαθρεμπορίου σε τσιγάρα και καύσιμα, από το οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε, όπως αναφέρει ο κυβερνητικός αξιωματούχος να αντλήσει περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αδιευκρίνιστο είναι αν θα περιλαμβάνονται η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στην επίσημη λίστα θα είναι η αξιολόγηση στο δημόσιο, μέτρα για τη συλλογή των φόρων, μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση και της κινητικότητας στο Δημόσιο αλλά χωρίς απολύσεις. Δεν θα περιλαμβάνονται επίσης εργασιακά και ασφαλιστικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια από τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, έως το 2016, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Αξιωματούχος που συμμετείχε στις δραματικές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup της Παρασκευής είπε στους Financial Times ότι η όλο και χειρότερη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας ήταν ακόμη ένα μέσο πίεσης από τους δανειστές. «Οι πλάτες τους ήταν κολλημένες στον τοίχο», είπε.

Έλληνες και ξένοι τεχνοκράτες θα συντάξουν τη μεταρρυθμιστική λίστα που θα πάρει το “πράσινο φως”. Από την ελληνική πλευρά, πέντε τεχνοκράτες συνδιαλέγονται και διαπραγματεύονται μέσω τηλεδιάσκεψης με τους τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Επικεφαλής της ομάδας των πέντε Ελλήνων είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης, και μέλη της ομάδας οι Δημήτρης Λιάκος που είναι ειδικός στα χρηματοπιστωτικά θέματα, ο Θανάσης Μισδανίτης και Γιάννης Μάργαρης με ειδίκευση στα μακροοικονομικά και τα ενεργειακά θέματα και ο Αγγελος Κούρος στα φορολογικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε