Πολιτική

Και τώρα οι κόντρες αφορούν τους Θεσμούς! – ΔΝΤ κατά Κομισιόν – Αντιδρά η Λαγκάρντ στην φοροεπιδρομή της ελληνικής πρότασης

- Δημοσίευμα Reuters: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ενστάσεις στην ελληνική πρόταση, όσον αφορά στους φόρους και τις περικοπές δαπανών
- Στέλεχος του ΔΝΤ:  Η επιβολή επιπλέον φόρων θα πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους
- Διαφορετική άποψη έχει η Κομισιόν
- Οι πιστωτές ελπίζουν ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής

“Εμφύλιος” έχει ξεσπάσει μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε χθες η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το ΔΝΤ και η Κομισιόν αν και βρίσκονται στο ίδιο… στρατόπεδο, έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας, με τους πιστωτές που εργάζονται στις διαπραγματεύσεις να ελπίζουν ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων την ερχόμενη Πέμπτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί η -πολύ κρίσιμη- Σύνοδος Κορυφής.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ενστάσεις στην ελληνική πρόταση, όσον αφορά στους φόρους και τις περικοπές δαπανών.

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διαφορές που πρέπει να εξομαλυνθούν, ενώ δεν αποκλείεται – σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- να πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει, ήδη, υποστεί εντυπωσιακή υπερφορολόγηση και, ως εκ τούτου, η επιβολή επιπλέον φόρων θα πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους.

Επίσης, το ΔΝΤ εκφράζει ορισμένες, αν και όχι τόσο «επιθετικές», αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, με τους εκπροσώπους του Ταμείου να φέρεται ότι έχουν ενημερώσει τους Ευρωπαίους πως δεν είναι «ευχαριστημένοι» με τις νέες ελληνικές προτάσεις, με μοναδική ίσως εξαίρεση τα μέτρα που αφορούν στον προϋπολογισμό.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί σε βάθος, προκειμένου να καταστεί περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο η ανάπτυξη θα καταστεί, μακροπρόθεσμα, βιώσιμη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους»
«Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πάπα Φραγκίσκο 1