Πέμπτη, 7 Νοε.
17oC Αθήνα

Άλλη μια κρίσιμη Παρασκευή για την Ελλάδα – Αύριο το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης – Οι 4 όροι της Αθήνας

Άλλη μια κρίσιμη Παρασκευή για την Ελλάδα – Αύριο το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης – Οι 4 όροι της Αθήνας

– Το πρωί της Πέμπτης θα αποσταλλεί στις Βρυξέλλες το αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης
– Πυρετώδεις διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου για την σύνταξη της επιστολής
– Συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου – Ο υπουργός Αμυνας προειδοποίησε με “Κούγκι” τους ευρωπαίους
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Άλλο ένα 48ωρο φωτιά περιμένει την κυβέρνηση αφού, όπως όλα δείχνουν οι όποιες αποφάσεις για την χώρα μας θα ληφθούν την Παρασκευή στο νέο έκτακτο Eurogroup το οποίο αναμένεται να συγκλιθεί μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Αύριο το πρωί αποστέλλεται στους θεσμικούς εταίρους της ΕΕ το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση της δανειακής σύμβασης. Το περιεχόμενο της σχετικής επιστολής βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Περιμένουμε το ελληνικό αίτημα

Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος για επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος τελεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο Λετονός επίτροπος τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γούνκερ και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, αναζητώντας την πιθανότητα μιας κοινής βάσης για παράταση του ισχύοντος προγράμματος της Ελλάδας.
Όπως είπε ο Β. Ντομπρόβσκις, η παράταση του ελληνικού προγράμματος είναι σημαντική, γιατί επιτρέπει την απεμπλοκή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα και δίνει χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση και στους εταίρους της να διαπραγματευτούν επί της ουσίας του προγράμματος.
Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αναμένουν πρώτα το ελληνικό αίτημα και στη συνέχεια θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες και τις διατυπώσεις του, ανέφερε ο Β. Ντομπρόβσκις και σημείωσε πως αν κριθεί απαραίτητο, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup.
Σε ερώτηση αν και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι εννοούμε «δανειακή σύμβαση» και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί στο Eurogroup.
Ωστόσο, ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι το Eurogroup κατέστησε σαφές σε όλους και στην Ελλάδα ότι ο τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος συνοδεύεται από προϋποθέσεις, αλλά και από ευελιξία.
Τέλος, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η Επιτροπή παρατηρεί κάποιες ανησυχητικές τάσεις στην ελληνική οικονομία.

Οι 4 όροι της Αθήνας για συμφωνία

Μία μεταβατική συμφωνία στηριγμένη σε τέσσερα σημεία διεκδικεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεωρεί πως η συμφωνία είναι εφικτή και επισημαίνει ότι μόλις επιτευχθεί μπορεί να μειωθεί δραστικά η πίεση στο μέτωπο της ρευστότητας, ενώ θα διαμορφωθεί ένα κλίμα ευνοϊκό που θα επιτρέψει τις μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας.

Τα τέσσερα θέματα που τουλάχιστον πρέπει να περιλαμβάνει η μεταβατική συμφωνία είναι:

Πρώτον, επέκταση της δανειακής σύμβασης και εξασφάλιση της ρευστότητας για όσο διάστημα θα διαρκεί η συμφωνία.

Δεύτερον, ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων πολιτικής που θα συμφωνηθούν από κοινού. Από τη μελέτη που έχουμε κάνει από καιρό, έχουμε δει ότι υπάρχουν πεδία και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η περιστολή της φοροδιαφυγής, η διαφάνεια, η κοινωνική αποτελεσματικότητα της διοίκησης, κλπ. Μπορεί να υπάρξει, λοιπόν, ένα ελάχιστο πρόγραμμα κοινής αποδοχής, το οποίο να αποτελέσει τον προγραμματικό πυρήνα αυτής της μεταβατικής συμφωνίας.

Τρίτον, μια συμφωνία για τη διαδικασία και τον τρόπο διαπραγμάτευσης του χρέους είτε σε πολυμερή, όπως προτείνουμε εμείς, αλλά είτε και σε διμερή βάση. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος θα πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια της μεταβατικής συμφωνίας και όχι να παραπεμφθεί στις καλένδες όπως έγινε στο παρελθόν.

Τέταρτον, επίσης, αυτή η μεταβατική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει μια συναντίληψη για τους όρους μετάβασης από το παλιό στο καινούριο, από το μνημονιακό καθεστώς στη μεταμνημονιακή εποχή και στην αντιμετώπιση των όποιων τεχνικής ή νομικής φύσεως προβλημάτων παραμένουν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε