Πολλοί είναι εκείνοι πλέον που μιλούν για υποχώρηση πίσω από τις κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση.
Τα μέτρα που στέλνει η Αθήνα στους Θεσμούς για την ενδιάμεση συμφωνία ώστε να ανοίξει άμεσα η κάνουλα της χρηματοδότησης και να πάρει ανάσα η χώρα από την ασφυξία που επέβαλαν οι δανειστές περιλαμβάνουν μονάχα αυξήσεις φόρων και μειώσεις αποδοχών.
Κάπως έτσι έπεσε στο τραπέζι η μείωση των επικουρικών συντάξεων για όσους παίρνουν άνω των 300 ευρώ.
Φαίνεται ότι δεν θα δοθεί φέτος τουλάχιστον η 13η σύνταξη σε όσους έχουν αποδοχές μέχρι 700 ευρώ.
Αυξάνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, ωστόσο οι αυξήσεις δεν θα αφορούν σε φάρμακα και τρόφιμα.
Μια σειρά από φόροι έρχονται στον τουρισμό και έτσι:
Σε νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων έρχεται φόρος 1 ως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση
6% φόρος σε 23 νησιά σε επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης, έργων τέχνης και κοσμηματοπωλεία
Φόρος 3% σε μπαρ εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα των νησιών με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων από 1η Απριλίου ως 31 Οκτωβρίου
Στα νησιά αυτά οι συναλλαγές από 70 ευρώ και άνω θα γίνεται μόνο με κάρτες.
Σε ό,τι αφορά στα φορολογικά έρχεται λοταρία για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να παίρνουν αποδείξεις, ενώ για να ενισχυθούν τα έσοδα το υπουργείο Οικονομικών καλεί όσους δεν το έκαναν να δηλώσουν ΦΠΑ, εισόδημα ή ΄/ο,τι άλλο και να πληρώσουν μόνο τον φόρο χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Ταυτόχρονα επανέρχεται το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων με πληροφορίες να αναφέρουν πώληση του 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι πλέον δεν είναι βέβαιο πότε θα υπάρξει η όποια αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά και το γεγονός ότι όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον για φέτος μένει, πιθανότατα ως έχει και ο ΕΝΦΙΑ
Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών
Με μια ανακοίνωση τα ξημερώματα της Πέμπτης, το υπουργείο Οικονομικών έκανε γνωστή τη δική του θέση σε σχέση με όσα ακούγονται για το ΦΠΑ στα νησιά, τα εργασιακά και όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στις λεγόμενες “κόκκινες γραμμές”. Οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο, παραμένουν.
Αναφέρει λοιπόν η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά.