Πολιτική

Βόμβα Μητρόπουλου: «Το θέμα είναι να αποτρέψουμε τον Τσίπρα να φέρει τέτοια μέτρα στη Βουλή!»

Μια φράση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, για την ενδεχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές έρχεται να ταράξει τα νερά και να δείξει το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Μητρόπουλος και όταν ρωτήθηκε αν θα ψηφίσει τα μέτρα όταν αυτά θα έρθουν στην Βουλή, είπε:

«Κατά συνείδηση θα πράξω, θα πολεμήσω να μείνω όρθιος και να μην ευτελιστώ αλλά το θέμα είναι να αποτρέψουμε μέχρι τότε τον Τσίπρα να φέρει τέτοια μέτρα. Δεν είναι θέμα προσωπικής επιβίωσης, είναι τέτοιο πακέτο να μην το χρεωθεί η Αριστερά».

Πιο αναλυτικά, για το δημοψήφισμα είπε:

«Επειδή είχα πει ότι η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη ήταν σε κακή κατεύθυνση και είχα αναδείξει τα σημεία σε βάρος της χώρας και επειδή είχα πει ότι ο έντιμος συμβιβασμός στα πλαίσια εκείνης της συμφωνίας ήταν ανέφικτος και ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είχε και όρους σε βάρος του λαού των μισθωτών, των συνταξιούχων, των επιτηδευματιών και των αγροτών υπό αυτή την έννοια ήταν ανάγκη να ισχυροποιηθεί η ισχυρή εντολής της 25ης Γενάρη και να ενδυθεί , να εξοπλιστεί η κυβέρνηση με ισχυρότερη νομιμοποίηση.  Όχι ως τρίπλα πολιτική ούτε τακτικισμός και μάλιστα θεωρώ ότι έχει αργήσει διότι θεωρώ ότι σήμερα επειδή το χάσμα είναι αγεφύρωτο δεν θα υπάρξει συμφωνία, φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξει ούτε «πιστοποιητικό καλής προόδου» που θέλει η κυβέρνηση για να εκταμιευτεί τμήμα του ποσού, υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι έχουμε αργήσει να ζητήσουμε ισχυρότερη νομιμοποίηση από το λαό μας».

Όταν του ζητήθηκε να ξεκαθαρίσει αν το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει πριν την συμφωνία είπε:

«Προ πάσης συμφωνίας, προ πάσης υπογραφής και προ πάσης διευθέτησης που θα οδηγούσε σε συμφωνία γιατί αυτό θα ισχυροποιούσε τη θέση της κυβέρνησης μήπως επετύγχανε καλύτερο αποτέλεσμα. Φοβάμαι ότι αν σήμερα έχουν εξελίξεις απρόβλεπτες θα είναι ίσως περιττό να κουβεντιάζουμε για αναγκαιότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος αν η χώρα δεσμευτεί σε ζητήματα που θα ήταν περιεχόμενο του δημοψηφίσματος.
Το ερώτημα που θα ετίθετο στο δικό μας δημοψήφισμα είναι ότι επειδή το ελληνικό ζήτημα πρέπει να τεθεί μέσα στο ευρώ και να λυθεί μέσα στο ευρώ συμφωνείτε με τρίτο μνημόνιο και με νέα μέτρα;
Ο λαός σε ένα τέτοιο διπλού ερωτήματος δημοψήφισμα θα αποφαινότανε και υπέρ της λύσης μέσα στο ευρώ και κατά των μέτρων.
Θέλω να πω ότι η διεστραμμένη παρώθηση, ενθάρρυνση ενδεχομένως του Σόιμπλε προς τον Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα με ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ» δεν απηχεί την βούληση την πλειονοψηφίας του περήφανού λαού μας άρα είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο να γίνει δημοψήφισμα από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία του κόσμου με το μέρος της ο κ. Μητρόπουλος είπε:

«Γιατί το 36% το βλέπουν ισχνό για μια διαπραγμάτευση οι δανειστές και δεύτερον επειδή ένα 70%, ένα 80% του πιθανού δημοψηφίσματος θα το έβλεπαν σοβαρότερα οι δανειστές. Ενδεχομένως λέω, δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι θα μας έβλεπαν καλύτερα… Δεν είναι τρίπλα ούτε τακτικισμός είναι το έσχατο μέσο μήπως οι δανειστές πάψουν να επιδιώκουν την ακύρωση της λαϊκής εντολής που την βλέπουν ισχνή».

Για την αυριανή δόση προς το ΔΝΤ  είπε ότι «Τα χρήματα έχουνε βρεθεί απ’ ότι έχω εγώ σοβαρή ενημέρωση. Τα 770 έχουν βρεθεί, έχω ασφαλή πληροφορία ότι και θα καταβληθεί και έχουν βρεθεί».

Χαρακτήρισε αδιανόητο, τον ενιαίο ανεβασμένο ΦΠΑ. «Είναι γενικευμένος έμμεσος φόρος δεν μπορεί η Αριστερά να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Υπό αυτή την έννοια η μάχη γίνεται μέχρις εσχάτων μήπως καταφέρουμε διότι αν πέσουμε σε συμφωνία μεγάλης, μικρότερης ή ενισχυμένης δόσης μνημονίου τότε δεν μας σώζει τίποτε. Αυτό πάμε να αποφύγουμε, αυτό απευχόμεθα».

Για τον ΕΝΦΙΑ επίσης είπε ότι δεν πρέπει να παραμείνει. «Έχουμε δεσμευτεί αν είναι μισός και να αφορά τους μισούς. Είναι η σούπερ κόκκινη γραμμή ή το 62ο υποχρεωτικά για γυναίκες και άνδρες και το 67ο είναι ο απόλυτος όλεθρος του συνταξιοδοτικού. Ξέρετε σε τι επιμένουν οι δανειστές; Κανένας να μην βγαίνει από τον επόμενο χρόνο και μετά κάτω από το 62ο έτος είτε θεμελιωμένος είτε όχι, αν αυτό ισχύσει ο μισός γυναικείος πληθυσμός και ο νεανικός πληθυσμός που έχει μπει λίγα χρόνια στη δουλειά ή μπαίνει τώρα δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη. Είναι ο απόλυτος όλεθρος γιατί το 62ο έτος της ηλικίας δηλαδή τα 12χιλιαδες ένσημα σήμερα τα πιάνουν 10 χιλιάδες έλληνες . Ποιος νέος με την αγορά εργασίας τετριμμένη, εξαθλιωμένη θα φτάσει στα 12 χιλιάδες ένσημα;»

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα