Ηγετικά στελέχη των γερμανικών κομμάτων τοποθετήθηκαν σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών σε μία ομοβροντία δηλώσεων, γεγονός που δείχνει πως και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ένα τεντωμένο σχοινί, με απρόβλεπτες συνέπειες εάν σπάσει.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει στην πραγματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι σκοπός του Βερολίνου παραμένει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά όλα εξαρτώνται από την ίδια – και «δεν γίνεται η Ελλάδα να καθορίζει τους όρους και να λέει ότι όλοι οι άλλοι πρέπει να χορέψουν στον ρυθμό της».
Ο αναπληρωτής του, Μίχαελ Φουκς, μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία, έκανε λόγο για τον κίνδυνο να πρέπει να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση. Σημείωσε δε, ότι οι έλληνες πολιτικοί δεν ενεργούν πολύ επαγγελματικά και αναφέρθηκε ενδεικτικά στις αποκρατικοποιήσεις: «Αν η Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και να τηρήσει τις συμφωνίες, θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες», δήλωσε, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα φθάσει στην χρεοκοπία.
Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η γενική γραμματέας Γιασμίν Φαχίμι, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος της, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται ανεύθυνα και προς την ίδια της τη χώρα» και πρόσθεσε ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος». «Δεν θα επιτρέψουμε να μας εκβιάσουν», τόνισε, αλλά προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) άσκησε κριτική στο SPD για την σκληρή θέση που έλαβε έναντι της Ελλάδας: «Ο τρόπος που συμπεριφέρεται τώρα το SPD, είναι απολύτως ανεύθυνος και φέρνει την καταστροφή’ για το ευρώ», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Κάτια Κίπινγκ, ενώ η αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κ.Ο. Ζάρα Βάγκενκνεχτ, αναφερόμενη στον αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και στον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, υπογράμμισε ότι θα έπρεπε κανονικά να εμποδίσουν απαιτήσεις «για περαιτέρω κοινωνική αφαίμαξη της Ελλάδας».
Να «κάνουν την υπέρβαση» κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους πιστωτές, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ με δήλωσή του στο ARD, και ζήτησε από την Αθήνα «να μην κρύβεται πίσω από τις προεκλογικές υποσχέσεις». Από πλευράς του, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος ‘Αντον Χοφράιτερ, σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv, τόνισε ότι «δεν μπορεί να πει κανείς ότι μόνο οι Έλληνες οδηγούν το κάρο προς τον τοίχο – γίνονται δραματικά λάθη από όλες τις πλευρές».
Άλλο ένα δημοσίευμα του γερμανικού τύπου δείχνει ποια είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση, μετά το αδιέξοδο που διαφαίνεται στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung ήδη έχει αποφασιστεί πως τα επόμενα βήματα για τη λύση του ελληνικού ζητήματος είναι τα εξής:
– Πάμε την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Eurogroup όπου εάν δεν υπάρξει λύση του ελληνικού θέματος, θα συγκληθεί την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή Σύνοδος Κορυφής
– Στην έκτακτη αυτή Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή θα αναζητηθεί μία πολιτική λύση
– Εάν δεν υπάρξει λύση ούτε εκεί τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει τον έλεγχο στην κίνηση των κεφαλαίων
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να προχωρήσει σε ένα τέτοιο νόμο, τότε έχει αποφασιστεί να απομονωθεί η Ελλάδα από το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης.