Η κλεψύδρα αδειάζει και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα, καθώς οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης και οι πιέσεις των δανειστών για να τις… εξαφανίσουν, οδηγούν σε αδιέξοδο.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, θέλουν τους Ευρωπαίους εταίρους να ασκούν απίστευτες πιέσεις αναφορικά με το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, κάτι που βρίσκει την ελληνική πλευρά απέναντι.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί “βλέπουν” δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ και αυτό θέλουν να καλυφθεί με.. δυσάρεστα μέτρα.
Αυτή η “μαύρη τρύπα” αναμένεται να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση να βάλει νερό στο κρασί σε θέματα όπως η έκτακτη εισφορά, ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος πολυτελείας, οι υψηλές επικουρικές συντάξεις, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, κάτι που δεν αποκλείεται να πάει πίσω (καλό… 2016), όπως κι άλλες προεκλογικές υποσχέσεις, π.χ. το αφορολόγητο.
Στόχος των συζητήσεων είναι τις επόμενες μέρες να υπάρξει έστω και μία μερική συμφωνία, ώστε η ΕΚΤ να χαλαρώσει την κατάσταση ασφυξίας και να αρχίσει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.
H ελληνική κυβέρνηση “μπορεί να λάβει μόνο αυτή τη χρονιά έως και τρία δισ. ευρώ”, αλλά “χωρίς ορθή υποβολή αίτησης θα μπορούσαν να χαθούν”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εφημερίδα Rheinische Post. Ο κ. Γιούνκερ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, παρά τη σημαντική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να λάβει μόνο αυτή τη χρονιά έως και τρία δισ. ευρώ», δήλωσε επίσης ο Ζ. – Κ. Γιούνκερ στην εφημερίδα Rheinische Post.
Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της Κομισιόν, το επονομαζόμενο «Σχέδιο Γιούνκερ», τόνισε ότι με αυτό επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους 315 δισ. ευρώ, ώστε με βάση το τρίπτυχο «δημοσιονομικής υπευθυνότητας, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων» να καταστεί δυνατή η κάλυψη ενός επενδυτικού κενού εκατοντάδων δισ. ευρώ στην Ευρώπη, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.
Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες στα νομοθετικά όργανα, ώστε το μέχρι το προσεχές καλοκαίρι να είναι εφικτή η εκταμίευση χρημάτων για τα πρώτα έργα.
Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να λάβει μόνο αυτή τη χρονιά έως και τρία δισ. ευρώ, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση -και χωρίς ορθή υποβολή αίτησης- θα μπορούσαν να χαθούν».
Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ εξήρε το έργο της Task Force που συστάθηκε πριν από περίπου ένα μήνα υπό τη διεύθυνση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, προκειμένου «να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπάρχοντες πόρους της ΕΕ».