Σάββατο, 27 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Πωλ Κρούγκμαν: Έξοδος από το ευρώ θα είναι κόλαση για την Ελλάδα

Πωλ Κρούγκμαν: Έξοδος από το ευρώ θα είναι κόλαση για την Ελλάδα

– Δεν θέλετε να πάτε σε έξοδο από το ευρώ, τα δύο πρώτα χρόνια θα ήταν κόλαση, δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Νομπελίστας οικονομολόγος
– Το ευρώ ήταν μία τρομακτική ιδέα, αυτό που χρειάζεται μεταρρυθμίσεις είναι το ευρωσύστημα, ανέφερε ο Πωλ Κρούγκμαν στην ομιλία του
– Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής – Την ομιλία παρακολούθησε το μισό υπουργικό συμβούλιο!

Σε μία αίθουσα ασφικτικά γεμάτη και παρουσία του μισού σχεδόν υπουργικού συμβουλίου, ο Πωλ Κρούγκμαν μίλησε για την πορεία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, ξεκαθαρίζοντας, χωρίς περιστροφές, πως η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα ήταν μία κόλαση.

Στις πρώτες σειρές, στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, όπου μίλησε για μία ώρα ο Νομπελίστας καθηγητής οικονομικών, βρέθηκαν υπουργοί και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Βαλαβάνη, Σταθάκης, Κουράκης, Χουντής, Μητρόπουλος, Κατρούγκαλος, Στρατούλης, Μηλιός και ο Τ. Κούικ.

Μάλιστα, μία από τις πιο βαρυσήμαντες δηλώσεις του κ. Κρούγκμαν, προήλθε από ερώτηση που του έκανε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε “αν σε 20 μέρες έπρεπε να αποφασίσετε μεταξύ ενός έντιμου συμβιβασμού και μιας έντιμης εξόδου με διαγραφή χρέους και εθνικού νομίσματος”, ο οικονομολόγος απάντησε ξεκάθαρα:

“Αν με ρωτούσαν το ’90 αν έπρεπε να μπείτε στο ευρώ θα έλεγα σίγουρα όχι. Αλλά τώρα το να βγείτε θα ήταν αίμα. Χειρότερο. Θα ήταν κόλαση. Δεν θέλετε να πάτε εκεί”.

Περιγράφοντας τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου Grexit, ο Πωλ Κρούγκμαν έφερε ως παράδειγμα, την περίπτωση της Αργεντινής: “Σκεφτείτε την Αργεντινή. Υπάρχει μια πιθανότητα μετά από δύο χρόνια ύφεσης να υπάρξει κάποια ανάπτυξη αλλά είναι δύσκολο. Για την Αργεντινή ήταν πιο εύκολο γιατί είχε ήδη το δικό της νόμισμα κι ακόμα έχει νομικά προβλήματα 15 χρόνια μετά. Είναι κάτι που δεν το θέλετε εκτός αν σας αναγκασουν. Τα πρώτα δύο χρόνια θα είναι κόλαση”.

Μεταξύ άλλων, ο Νομπελίστας οικονομολόγος, σημείωσε ότι το ευρώ ήταν μία τρομακτική ιδέα και αυτό που χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί είναι το ευρωσύστημα. Η Ελλάδα έχει κάνει μεταρρυθμίσεις, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο αγκάθι για την ελληνική οικονομία είναι η ανταγωνιστικότητα.

“Η Ελλάδα έχτισε ένα χρέος μη βιώσιμο κι έγινε μη ανταγωνιστική. Η ανταγωνιστικότητα είναι το μεγαλύτερο αγκάθι της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα ήδη έχει κάνει το καθήκον της με τεράστιο κόστος. Πίστευα πως το ευρώ ήταν μια κακή ιδέα. Έκανα λάθος. Ήταν μια τρομακτική ιδέα. Η Ελλάδα έχει κάνει μεταρρυθμισεις. Το ευρωσύστημα είναι αυτό που θα πρέπει να μεταρρυθμιστει”, δήλωσε ο Π. Κρούγκμαν.

Τον οικονομολόγο θα υποδεχτεί αύριο, στις 12:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός,

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε