Παρασκευή, 15 Νοε.
15oC Αθήνα

Πόσο κοντά βρισκόμαστε τελικά στην συμφωνία με τους δανειστές; – Το τελευταίο της χαρτί έπαιξε η κυβέρνηση Τσίπρα

Πόσο κοντά βρισκόμαστε τελικά στην συμφωνία με τους δανειστές; – Το τελευταίο της χαρτί έπαιξε η κυβέρνηση Τσίπρα

– Ποιά είναι η αχίλλειος πτέρνα» της συμφωνίας για την κυβέρνηση
– Σε εξέλιξη το “μασάζ” στους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή
– Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση η συμφωνία να περάσει από την Βουλή με τις ψήφους της αντιπολίτευσης

Με βάση τη αισιοδοξία της κυβέρνησης και την απαισιοδοξία των εταίρων και δανειστών οι πιθανότητες φαίνεται να είναι 50-50 αν και οι γνωρίζοντες την πορεία της διαπραγμάτευσης θεωρούν ότι βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά σε συμφωνία.

Εν πάση περιπτώσει ακόμη και το γεγονός αυτό άσχετα αν βρισκόμαστε τελικά κοντά ή μακριά αποτελεί ένα ακόμη μέσο πολιτικής και επικοινωνιακής πίεσης της μίας πλευράς προς την άλλη προκειμένου η κάθε πλευρά να επιβάλει τις θέσεις της.

Χθες το μεσημέρι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έκανε την τελική της κίνηση πάνω στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης δίνοντας στη δημοσιότητα τις προτάσεις της προς το Brussels Group θέλοντας με αυτό τον τρόπο να πει ότι «Εμείς θέλουμε τη συμφωνία, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, ας αναλάβουν και οι θεσμοί τις ευθύνες τους».

Παράλληλα η συνεδρίαση της διαπραγματευτικής ομάδας στο γραφείο του Γ. Βαρουφάκη παρόντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε μια ακόμη πολιτική κίνηση με σκοπό να πάρουν το μήνυμα οι εταίροι ότι το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει και περιβάλλει με εμπιστοσύνη το πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών.

Παράλληλα η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ήταν μια ακόμη κίνηση-σφήνα στη διαμάχη Ουάσιγκτον-Βερολίνου αλλά και μεταξύ Μέρκελ-Σόιμπλε για το μείγμα τελικά της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί για να μπει τέλος στην λιτότητα και να δρομολογηθεί η ανάπτυξη.

Η Αθήνα πιστεύει ότι μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να στηριχθεί μόνο με ελάφρυνση του χρέους, συνοδευόμενη από αναπτυξιακό πακέτο χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ειδικότερα κυβερνητικές πηγές λένε ότι η συμφωνία που συγγράφεται αυτές τις ημέρες, προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου

– να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα)
– να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία, και
– να ξεκινήσει ο διάλογος και η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι κατά την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος σταθερότητας

– οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων
– οι μισθοί και οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά τουλάχιστον και για τον μήνα Μάιο.

Ο πρωθυπουργός ζητά ψυχραιμία και αποφασιστικότητα καλώντας τους πολίτες α κλείσουν τα αυτιά τους στους κινδυνολόγους, ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι όλα θα κριθούν στο τέλος από το περιεχόμενο της ίδιας της συμφωνίας.

Θέματα όπως ο ΦΠΑ και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ θα είναι όπως όλα δείχνουν η «αχίλλειος πτέρνα» της συμφωνίας για την κυβέρνηση, η οποία έχει ξεκινήσει από τώρα το «μασαζ» στα στελέχη τους ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή προκειμένου να αποφευχθούν οι εκπλήξεις.

Γι΄ αυτό στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης ξεκαθαρίζουν ότι αν η συμφωνία δεν ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία και περάσει εξαιτίας των ψήφων της αντιπολίτευσης τότε «η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κυβερνήσει». Και ο νοών νοείτω….

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε