Πολιτική

Συμφωνία εδώ και… σήμερα – Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα – Γιουνκέρ και πληροφορίες για νέα τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Ολάντ

- Το Μαξίμου περίμενε επιστολή απάντηση στην πρόταση της Αθήνας και έλαβε πρόσκληση για συνάντηση
- Μαζί με τους Τσακαλώτο και Παππά και Σακελλαρίδη ο Τσίπρας για τη συνάντηση με Γιούνκερ
- Δεν αποκλείεται αμέσως μετά να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Ολάντ
- Δύο κείμενα πέφτουν σήμερα το απόγευμα στο τραπέζι
- Δείτε ποια είναι τα ανοιχτά θέματα που πέφτουν στο τραπέζι

Ξημέρωσε ίσως η πιο κρίσιμη μέρα της σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων-δανειστών καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί σε λίγες ώρες με το επιτελείο του (Ν. Παππάς, Ε. Τσακαλώτος, Γ. Σακελλαρίδης) για Βρυξέλλες με σκοπό την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας…«εδώ και σήμερα».

Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι το οποίο κλείστηκε αργά χθες το βράδυ μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν την αποστολή της απάντηση-πρόταση των «θεσμών».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν στις 8 το βράδυ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τρίτη μέσα σε βδομάδα!

Ως εκ τούτου ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν ότι μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, αφού οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες στην κατεύθυνση ενός έντιμου συμβιβασμού και στη βάση του άρθρου του κ. Τσίπρα στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Πάντως τα τελευταία 24ωρα το τοπίο είναι αρκετά ομιχλώδες και το απόγευμα το EWG παρά τις αντικρουόμενες δηλώσεις καλείται να «συμβιβάσει» για την επίτευξη συμφωνίας:

– την 47σελιδη πρόταση της ελληνικής πλευράς, και

– το τελικό κείμενο, το λεγόμενο και staff level agreement, των «θεσμών».

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από χθες στις Βρυξέλλες άρχισε η συγγραφή των λεπτομερειών του κειμένου που αποτελεί την πρόταση-απάντηση που αναμένει η Αθήνα, με τα στελέχη του Brussels Group να αποδέχονται μάλιστα “ρήτρα εμπιστευτικότητας”, δηλαδή να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν «διαρροές» πληροφοριών.

Τα «κλειδιά»

Στην κατεύθυνση αυτή «κλειδιά» της συμφωνίας παραμένουν:

– το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 και το 2016, με την Αθήνα να ζητά 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016

– ο ΦΠΑ με την ελληνική πλευρά να προτείνει τρεις συντελεστές 6%, 11% και 23%

– ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα μένει ως έχει και για το 2015, χωρίς αλλαγή αντικειμενικών αξιών,

– το ασφαλιστικό με την κυβέρνηση να προτείνει την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την ενοποίηση Ταμείων.

Το μείζον ωστόσο για το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο εστιάζεται σε δύο καθοριστικής σημασίας σημεία για την διαχείριση στο εσωτερικό, πολιτικά και επικοινωνιακά, της συμφωνίας:

– την δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους με βάση και τις γνωστές υποσχέσεις και δεσμεύσεις των εταίρων και δανειστών από τον Νοέμβριο του 2012

– την χρηματοδότηση της χώρας με το άνοιγμα της ρευστότητας, δηλαδή με την “μεταφορά” των 10,9 από το ΤΧΣ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αποπληρωμή των δόσεων που οφείλει η ελληνική κυβέρνηση για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία συμπεριλαμβάνει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και την χρηματοδότηση μέχρι τον Σεπτέμβρη που ενδεχομένως αυτό να σημαίνει παράταση του προγράμματος μέχρι το Φθινόπωρο, με τους εταίρους να ζητούν παράλληλα διαβεβαιώσεις με σκοπό την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, έστω στη βάση των νέων αναλογιστικών μελετών και στα εργασιακά.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα