Πολιτική

Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε – Δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας

- Η κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου
- "Τους ρώτησα, θέλετε να εφαρμόσω τις δεσμεύσεις Σαμαρά; Μου είπε όχι" είπε ο Αλέξης Τσίπρας
- Εξασφαλισμένες οι καταθέσεις είπε ο πρωθυπουργός - "Δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση, οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανοραφείες, τις ρίχνει ο λαός και εμάς ο λαός μας στηρίζει"
- Μήνυμα στους πολίτες: Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και την εμπιστοσύνη σας στην κυβέρνηση
- "Η Άνγκελα Μέρκελ μου είπε: καλύτερα να μιλάμε μεταξύ μας παρά να μιλάνε άλλοι για εμάς"
- "Δεν επιστρέφουμε στο προηγούμενο καθεστώς της τρόικας - Οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες"
- Η κυβέρνηση στηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη - Όποιος κι αν ήταν, θα δεχόταν πυρά"
- Πήρε όμως αποστάσεις από τον ΥΠΟΙΚ λέγοντας πως "δεν είναι κόντρα Γερμανίας - Ελλάδας αλλά κόντρα πολιτικών"

“Αισίως ολοκληρώνουμε ένα εξαιρετικά εξαντλητικό διήμερο. Επιβεβαιώθηκε ότι σεβόμαστε την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου” ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως τόσο στη Σύνοδο Κορυφής όσο και στην επταμερή “βαλαμε στο τραπέζι συζητήσαμε και προστατεύσαμε αυτη την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη”.

“Αποδείχθηκε πως η πολιτική διαπραγμάτευση ηταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες την συμφωνία με τους εταίρους”, είπε και εκτίμησε πως “οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία”. Ο πρωθυπουργός θέλησε να διασκεδάσει και τις φήμες πως το κλίμα στην επταμερή ήταν “βαρύ” για εκείνον. Όπως είπε, το κλίμα ήταν θετικό και “εγώ έχω μια αρχή σε αυτές τις συζητήσεις. Ήμουν ειλικρινής. Υπήρξε αλληλοκατανόηση. Υπήρχε μια ευκαιρία να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης. Πρέπει να ξέρουμε σε τι συμφωνούμε και σε τι διαφωνούμε. Η Μέρκελ μου είπε: είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά να συζητούν άλλοι για εμάς“.

“Είναι κρίσιμο ότι έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση στην συμφωνία. Δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση”, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν υποχρεούται σε υφεσιακά μέτρα όπως αυτά περιλαμβάνονταν στο  mail Χαρδούβελη.

Επανέλαβε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη για την λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθεί στους εταίρους, ενώ πρόσθεσε πως ξεκαθαρίστηκαν και διαδικαστικά ζητήματα: πως δηλαδή τα θέματα πολιτικής θα λύνονται στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα θα γίνονται αποστολές μόνο για τεχνικές πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορία στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ο πρωθυπουργός είπε: “Θα καταθέσουμε τις προτάσεις, το συνολικό πακέτο μετά την από κοινού τεχνική επεξεργασία. Θα κατατεθούν στο Eurogroup και μετά θα είναι δυνατή και μια σταδιακή εκροή χρημάτων είτε που αφορούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών (σ.σ. 1,9 δισ. ευρώ) είτε χρημάτων που αφορούν τα υπολειπόμενα των 7,2 δισ ευρω. Θα υπάρχει και η δυνατότητα από την ΕΚΤ να αξιολογήσει, να κρίνει και να προχωρήσει σε αναγκαίες κινήσεις”.

“Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και κυβερνάει ταυτόχρονα” τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο πως εν μέσω μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να νομοθετεί.

Χρειάζεται επικοινωνία σε υψηλό επίπεδο με τους θεσμούς για να χτίσουμε εμπιστοσύνη – Αλέξης Τσίπρας

“Έχουμε ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις για να επαναφέρουμε την χώρα στην κανονικότητα. Θεωρώ σημαντική εξέλιξη ότι κατά την διήμερη Σύνοδο επιβεβαιώθηκε ότι στην χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση. Χρέος μας είναι να την αντιμετωπίσουμε από κοινού”, επεσήμανε.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε τι θεωρείται μονομερής ενέργεια απάντησε: “Δεν θέλω να μπούμε σε μια θεωρητική συζήτηση. Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι δεν είναι μονομερής ενέργεια να νομοθετεί το κυρίαρχο ελληνικό κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση μέσα σε 55 μέρες κατάφερε να κινηθεί σε επιτυχές πλαίσιο και να παράξει και νομοθετικό έργο. Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από αυτό.
Η πίεση την οποία βλέπετε δεν έχει χαλαρώσει ούτε τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά ούτε την δυνατότητα να κυβερνήσουμε. Πρέπει να ξεπεράσουμε την εντύπωση ότι οι κυβερνήσεις που είναι σε πρόγραμμα δεν πρέπει να νομοθετούν. Αυτό δεν είναι επιτυχία για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη”.

“Έχουμε έναν θετικό απολογισμό. Φεύγουμε πιο αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης. Οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι δυσμενείς αλλά είμαστε σε μια διαδικασία όπου με τις δικές μας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αρθούν άμεσα τα προβλήματα της χρηματοδοτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Φεύγουμε με ένα πρόγραμμα 2 δισ ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας”, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν έγινε κατά τη συνάντηση των “7” συζήτηση για το ποιές θα είναι οι μεταρρυθμίσεις.

“Δεν έγινε καμία συζήτηση χθες σε ότι αφορά την ουσία του περιεχομένου των μεταρρυθμίσεων. Υπήρξε μια συζήτηση για να ξεδιαλύνουμε την διαδικασία. Είναι εύθυνη της κυβέρνησης. Η συζήτηση για το περιεχόμενο αφορά τις δοαβουλευσεις που θα γίνουν στο πολιτικό επίπεδο με τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες.
Χθες είπαμε όχι σε υφεσιακά μέτρα. Είχα την ανάγκη σε μια τετ α τετ συναντηση να τους ρωτησω αν υπαρχει θεμα 5ης αξιολόγησης και μου είπαν όχι. Τους ρώτησα αν θέλουν να εφαρμόσω αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε ο Σαμαράς. Μου είπαν όχι βεβαίως, θέλουμε το δικό σας διαφορετικο μείγμα πολιτικής”.

“Κλείστε τ’ αυτιά στις Κασσάνδρες – Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας”

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και να κλείσουν τα αυτιά τους σε όσους θα θελήσουν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου.

Δεν υπάρχει βραχυχρόνιο πρόβλημα ρευστότητας, επεσήμανε επίσης.”Οι υποχρεώσεις μας είναι απολύτως εξασφαλισμένες όπως και οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες”, τόνισε. «Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας. Δεν θα υποκύψουμε. προειδοποιούμε όλους όσους προσπαθούν να παίξουν με την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να βάλουν προσκόμματα σε αυτή την πορεία».

“Στη λίστα Λαγκάρντ από τις 2062 υποθέσεις μόνο 25 έχουν ελεγχθεί. Αυτό είναι σκάνδαλο”

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και το πότε θα πρέπει να κατατεθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και το αν αποφασίστηκε να γίνει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή. Είπε: “Επειδή είναι λάθος να βάζει κανείς στον εαυτό του χρονικά όρια γιατί αν τα υπερβείς θα ασκηθεί αρνητική κριτική, συμφωνήσαμε να μην πούμε πότε θα γίνει το Eurogroup αλλά θα συντονίσουμε την προσπάθεια για να γίνει το συντομότερο δυνατόν αναφορικά με την λίστα των μεταρρυθμίσεων και την σύγκλιση του Eurogroup.

Όταν ρωτήθηκε ξανά για τη ρευστότητα και το πόσος χρόνος υπάρχει, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: “Δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας. Χθες είπαμε ότι θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των κοινών μας δεσμεύσεων. Θα αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Η Ελλάδα έχει να εκταμιεύσει δόσεις από το προηγούμενο καλοκαίρι. Καθυστέρησαν οι προηγούμενοι. Δεν παίρνουμε, αλλά δίνουμε. Αποπληρώνουμε δόσεις. Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα αλλά δεν μας δημιουργεί καμία ανησυχία. Έπρεπε να προχωρήσουμε στην διευθέτηση της υλοποίησης της συμφωνίας όχι μόνο για την βραχυχρόνια αλλά και την μεσοπρόθεσμη ρευστότητα”.

“Ο λαός μας στηρίζει”

Παράλληλα, σχετικά με το αν αισθάνεται πως κάποιος υπονομεύει την προσπάθεια της κυβέρνησής του, ήταν αιχμηρός: “Στις 50 μέρες που είμαστε κυβέρνηση έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι μένουμε από λεφτά. Κάθε μέρα υπάρχουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Έχουμε συνηθίσει. Άλλο πράγμα είναι όταν είσαι σε διαπραγμάτευση. Οι δυο πλευρές μπορεί να καλλιεργούν ένα κλίμα φόβου ή πιέσεων. Άλλο είναι όμως να γίνεται αυτό και στο εσωτερικό της χώρας. Ο ελληνικός λαός δεν δίνει σημασία σε αυτό.

Την ώρα που εσείς μεταφέρετε ένα κλίμα εξαιρετικής έντασης και φόβου αποτυχίας την ίδια ώρα που υπήρχε αυτό το κλίμα, οι δημοσκοπήσεις που έβλεπαν το φως έδιναν συντριπτική υποστήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης. Κάποιοι αξιοποιούν τέτοια σενάρια για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανορραφίες ούτε με δημοσιεύματα, πέφτουν από τον λαό. Κι ευτυχώς, δόξα το λαό και δόξα το Θεό, εμείς έχουμε τη στήριξη του λαού”.

Ο Βαρουφάκης: Στήριξη και… άδειασμά

Ο πρωθυπουργός κάλυψε τον Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας πως η αντιπαράθεση δεν πρέπει να προσωποποείται. όμως πήρε αποστάσεις τόσο από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών όσο και από τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. “Νομίζω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εδώ είμαστε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση και οι αντιθέσεις έχουν ισχυρό πολιτικό φορτίο. Δεν έχει νόημα να προσωποποιούμε την αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ κρατών, κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Υπάρχει μόνο πολιτική κόντρα. Έχουμε την ΕΕ που κινείται σε μια συντηρητική κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης υπάρχουν πολιτικές κόντρες και διαφωνίες. Η θέση του ΥΠΟΙΚ είναι δύσκολη. Όποιος και να ήταν θα δεχόταν πυρά. Υπήρξε προσπάθεια αποδόμηςη του κ. Βαρουφάκη. Η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα το Γιάνη Βαρουφάκη. Η θέση της κυβέρνησης είναι συλλογική”.

Διέψευσε δε τα περί πιέσεων για αντικατάσταση του υπουργοί Οικονομικών. “Δεν υπήρξε καν νύξη σε πολιτικό επίπεδο. Όπως δεν θα μπορούσα να αποφασίσω ποιον θα έχει η Μέρκελ ή ο Ολάντ σε θέση υπουργού, έτσι δεν μπορούν να αποφασίσουν και για μένα”.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες περί εκνευρισμού των τεχνικών κλιμακίων από την άρνηση των ελληνικών αρχών να τους δώσουν στοιχεία. “Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε έτοιμο να ανταποκριθεί στον κατάλογο των πληροφοριών και όχι των μεταρρυθμίσεων που ζήτησαν τα τεχνικά κλιμάκια. Αυτή την διαδικασία θα την βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Δεν θα δεχθούμε να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς της τρόικας, της επέλασης στα υπουργεία και των συνεντεύξεων – ανακρίσεων των βουλευτών. Οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες“.

Στο ερώτημα αν ισχύουν οι δεσμεύσεις της προηγουμένης κυβέρνησης, όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Και η Μέρκελ και εμείς επαναβεβαιώνουμε το έξης: ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγουμένης κυβέρνησης. Δεν υπάρχει δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα της προηγουμένης συμφωνίας. Αυτά τα υφεσιακά μέτρα τελείωσαν. Τα μέτρα που εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε θα είναι μέτρα που θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 1 με 1,5%. Θα έχουμε και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2015. Με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα πάψουν στην Ελλάδα να πληρώνουν τον λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι.

Έρχονται μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Θα μεταφέρουν το κόστος από τα συνήθη υποζύγια σε εκείνους που δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στον λογαριασμό. Χθες νομοθετήσαμε για τις τριγωνικές συναλλαγές. Δεχθήκαμε τεράστια κριτική αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα. Ζήτησα την υποστήριξη των εταίρων”.

Στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση στην εφαρμογή της 20ης Φεβρουαρίου είπε: “Αυτή την στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι πως θα προχωρήσουμε μπροστά. Υπήρχε ένα ζήτημα κοινής ανάγνωσης της απόφασης το οποίο νομίζω ότι διατυπώθηκε στο μεγαλείο του όταν Σουλτς και Γιούνκερ είπαν να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και μεσαία στελέχη να σηκώνουν κόκκινη κάρτα”. Και επιτιθέμενος στον Ντέκλαν Κοστέλο για το «όχι» στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις είπε: “Αυτά είναι αντιφάσεις. Δεν ευθυνόμαστε εμείς γι αυτές τις αντιφάσεις”.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε και ένα είδος… περιόδου χάριτος γιατί “αντιμετωπίζουμε αχαρτογράφητα νερά όχι μόνο για εμάς αλλά και για κάθε κυβέρνηση. Κάνουμε πραγματική διαπραγμάτευση. Δεν δεχόμαστε mail να τα μεταφράζουμε από τα αγγλικά στα ελληνικά και να τα κάνουμε νόμους”.

Αναφερόμενος στην παρουσία του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη συνάντηση των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός είπε: “Ο κ. Ντράγκι, συμμετείχε συμβουλευτικά στην χθεσινή συζήτηση αλλά δεν είναι πολιτικός. Έχει έναν θεσμικό ρόλο και ως εκ τούτου δεν θα ήταν δυνατόν να εμπλακεί σε μια συζήτηση πολιτική και δεν μπορούσε να δώσει και υποσχέσεις. Η ΕΚΤ λειτουργεί με τον δικό της τρόπο. Εμείς ξεκαθαρίσαμε χθες στον πολιτικό διάλογο που είχαμε τις παρανοήσεις, τα γκρίζα σημεία και ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχοντας παρακολουθήσει την συζήτηση το μόνο που θα μπορούσε να πει είναι ότι βγήκε περισσότερο αισιόδοξος”.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα