Πολιτική

Νέο ραντεβού την Τετάρτη για Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ – Η αντιπρόταση Τσίπρα μετά την άρνηση Γιούνκερ – Σαπέν: Δεν υπάρχει τελεσίγραφο

- Νέα τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ
- Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ δεν δέχθηκε να απαντήσει σε τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού
- Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να οπισθοχωρήσει στο θέμα του ΦΠΑ
- Η αντιπρόταση Τσίπρα είναι ο συντελεστής του 11% να πάει στο 12 ή 13% και το 6,5% στο 7%.
- Παρέμβαση Ομπάμα για την Ελλάδα αναμένεται αύριο στη σύνοδο κορυφής των G7

- "Δεν ήταν τελεσίγραφο η πρόταση των θεσμών. Αν υπάρξουν αλλαγές θα πρέπει να συνοδεύονται με ισοδύναμα" δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν

 

Νέα τηλεδιάσκεψη είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της  Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός ήθελε να επιβεβαιώσει πως οι προτάσεις των θεσμών που πυροδότησαν το κλίμα των διαπραγματεύσεων βρίσκουν τους δύο ηγέτες απολύτως σύμφωνους ή αν υπάρχει περιθώριο διαβουλεύσεων.

“Οι τρεις ηγέτες συνομίλησαν απόψε προκειμένου να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους της”, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματική πηγή από τη Γαλλία.

«Κατέγραψαν την ισχύουσα κατάσταση με στόχο να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις με μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών» που εμπλέκονται (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ), διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Για την ελληνική κυβέρνηση το Brussells Group ουσιαστικά έχει ολοκληρώσει το έργο του και πλέον είναι η ώρα των ηγετών να πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις τους για το ελληνικό ζήτημα, καθώς ο χρόνος λιγοστεύει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους εταίρους και δανειστές.

Μάλιστα στην κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι όπως η Ελλάδα με πολιτική απόφαση μπήκε στην ΕΟΚ και στην ΟΝΕ με πολιτική απόφαση θα βγει και από την κρίση, από τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική πρόταση 47 σελίδων αποτυπώνει το κοινό έδαφος των διαπραγματεύσεων και αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση για τη λύση του ελληνικού ζητήματος με βάση και τα 6 σημεία του Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως η κατάσταση είναι οριακή για όλους και ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ δεν δέχθηκε να απαντήσει σε τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού με το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει λόγο για “αναπάντητες κλήσεις” και να εξηγεί “Η παραφιλολογία συνεχίζεται. Μετά την πρόταση των θεσμών, «που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα» -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!…-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών”

Είναι προφανές η εβδομάδα που έρχεται είναι καθοριστική για μια ενδιάμεση συμφωνία που θα βάλει τέλος, προσωρινά, στο ασφυκτικό χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιμένει στη γραμμή
– αποφασιστικότητα, όπως απέδειξε η κίνηση μη πληρωμής του ΔΝΤ στην παρούσα φάση ενώ τα λεφτά υπήρχαν
– ψυχραιμίας και υπευθυνότητας, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για ένα τελικό γύρο διαπραγμάτευσης στη βάση της ελληνικής πρότασης, και
– ρεαλισμού, όπως αποδεικνύει ίδια η ελληνική πρόταση με σημαντικές οπισθοχωρήσεις από τις προγραμματικές “κόκκινες γραμμές” του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του μετά τη συζήτηση στη Βουλή θεωρεί ότι έχει τη συναίνεση και της αντιπολίτευσης, με την κυβερνητική πλειοψηφία συσπειρωμένη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών τους εταίρους και δανειστές.

Απαιτήσεις που αν αποσυρθούν (ΦΠΑ, ΕΚΑΣ, συντάξεις…) σε συνδυασμό με τη δέσμευση για απομείωση του χρέους και με ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο μπορούν δρομολογήσουν όχι μόνο τη συμφωνία αλλά τη λύση του ελληνικού ζητήματος.

Πληροφορίες του Mega, αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να οπισθοχωρήσει στο θέμα του ΦΠΑ. Η αντιπρόταση Τσίπρα είναι ο συντελεστής του 11% να πάει στο 12 ή 13% και ο 6,5% στο 7%.

Ίσως και σήμερα αναμένεται συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου με το Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στο Βερολίνο με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Μέρκελ-Σόιμπλε αλλά και τη Σύνοδο των G7 στις βαυαρικές άλπεις. Παράλληλα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής την Πέμπτη 11 Ιουνίου πιθανότατα να αποτελέσει το πεδίο για νέες τελικές συναντήσεις κορυφής του Α. Τσίπρα με στόχο μέχρι την Παρασκευή 12 Ιουνίου να υπάρξει συμφωνία και ενδεχομένως παράταση του προγράμματος, γιατί 14 Ιουνίου το Γερμανικό Κοινοβούλιο που πρέπει να εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις κλείνει για 10-15 μέρες!

Παρέμβαση Σαπέν: Οι προτάσεις των θεσμών δεν αποτελούν τελεσίγραφο

O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι η πρόταση των διεθνών πιστωτών που απέρριψε η Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει μία εναλλακτική στην πρόταση περί μείωσης του ΕΚΑΣ, την οποία έχει ήδη καταδικάσει η ελληνική πλευρά.

«Κανείς δεν είπε ποτέ- ούτε οι θεσμοί ούτε οι χώρες (της ευρωζώνης)- ότι επρόκειτο για μία πρόταση take it or leave it, ότι επρόκειτο για ένα τελεσίγραφο» επισήμανε ο Μισέλ Σαπέν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο του συνεδρίου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να αποτελέσει πρόσκομμα στις διαπραγματεύσεις το θέμα των συντάξεων, εκείνος απάντησε:
“Ναι, αλλά η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα που δε στερούνται νομιμότητας. Θα πρέπει να καταθέσουν διαφορετικές προτάσεις προκειμένου να προσπαθήσουν να πετύχουν την ίδια συνολική δημοσιονομική ισορροπία”.

 

Παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Ελλάδα αναμένεται στην αυριανή σύνοδο κορυφής των G7, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου.

 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα