Πολιτική

Με το βλέμμα στα δημόσια ταμεία το Μαξίμου “κυνηγά” ένα Eurogroup – Ποιοί υπουργοί έχουν μπει στη “μαύρη λίστα” των δανειστών

- Ο Γ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες
- Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup ακόμα και τη Μεγάλη Εβδομάδα
- Οι δανειστές εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι και μιλούν για μικρή πρόοδος - Από τα 20 θέματα σε 2 υπάρχει πρόοδος
- Reuters: Η ΕΚΤ εξέτασε ένα σενάριο για πιθανό Grexit όπου προκύπτει πως θα υπάρξει μεγάλη τρύπα δισεκατομμυρίων

Τα χρονικά περιθώρια για οποιονδήποτε ελιγμό είναι ασφυκτικά για την Αθήνα, καθώς φαίνεται πως η λίστα μεταρρυθμίσεων δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι δανειστές, την ώρα που οι ταμειακές ανάγκες της χώρας τον Απρίλιο αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις του Brussels Group, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί στο Μαξίμου και ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Τσακαλώτος.

Από την κυβέρνηση υπάρχει κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και μάλιστα θεωρούν πως ενδεχομένως στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης του Euroworking Group ίσως δοθούν οι οδηγίες προκειμένου να υπάρξει ακόμα και ένα έκτακτο Eurogroup ακόμα και την άλλη εβδομάδα, δηλαδή τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ωστόσο, το κλίμα από τις Βρυξέλλες είναι τελείως διαφορετικό. Πηγές της ευρωζώνης μιλούν για πολύ μικρή πρόοδο κυρίως στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, κατηγορούν τους εκπροσώπους δύο συγκεκριμένων υπουργείων, για τους οποίους, όπως μεταδίδει το Mega, δεν δίνουν ούτε στοιχεία στα τεχνικά κλιμάκια του Athens Group, ενώ πολλές φορές δεν προσέρχονται ούτε καν στα ξενοδοχεία όπου γίνονται οι συζητήσεις.

Μάλιστα, εκτός από τα δύο αυτά υπουργεία, σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt οι δανειστές φέρονται να θεωρούν πως δεν υπάρχει καμία πρόοδος με το υπουργείο του κ. Στρατούλη και τα θέματα του ασφαλιστικού, με το υπουργείο Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη, ενώ θέματα εντοπίζονται και στο υπουργείο του κ. Λαφαζάνη.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των θεσμών, οι ελληνικές προτάσεις εμπεριέχουν νούμερα για την πιθανή απόδοση των συγκεκριμένων μέτρων, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τα στηρίζουν. Ενδεικτικό είναι της καθυστέρησης πως από τα 20 θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι, έχει υπάρξει πρόοδος μόνο σε δύο.

Πληροφορίες του Mega αναφέρουν πως η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει πολιτικές πρωτοβουλίες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να έχει επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε να επιταχυνθεί ένα έκτακτο Eurogroup, προκειμένου να ξεκλειδώσει έστω ένα μικρό κομμάτι της δόσης.

Την ίδια ώρα, το Reuters επανέρχεται με ένα δημοσίευμα που αναφέρει πως η ΕΚΤ εξετάζει ήδη και τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit. Oπως αναφέρει το δημοσίευμα μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει μία μεγάλη τρύπα δισεκατομμυρίων στην ΕΚΤ που θα κληθούν να καλύψουν πρώτα από όλους η Γερμανία και εν συνεχεία και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Οι απώλειες μάλιστα αυτές είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες από τα όποια χρέη δεν θα μπορεί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο προς τους δανειστές της.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα