“Εμπόλεμη” η κατάσταση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της αξιοποίησης του Γκολφ Αφάντου, μετά την αιφνίδια παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού στη διαδικασία έγκρισης του νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης και την έκδοση ΦΕΚ με το οποίο κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρη η προς αξιοποίηση περιοχή, από το Ερημόκαστρο ως τα Κολύμπια.
To θέμα προκάλεσε και ενδοκυβερνητικούς τριγμούς και από το στρατόπεδο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Καμμένος με ανακοίνωσή του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Μπαλτά για τη συγκεκριμένη απόφαση. Ο κ. Καμμένος μιλάει για άκαιρη και ανούσια παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού που στέλνει λάθος μηνύματα στους επενδυτές. Σημειώνει επίσης πως η απόφαση του κ. Μπαλτά δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον και πλήττει την αξιοπιστία της χώρας πως δεν μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Συγκεκριμένα χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογική ζώνη έκταση 10.000 στρεμμάτων στο Γκολφ Αφάντου, η οποία ματαιώνει την εν εξελίξει διαδικασία αξιοποίησης της περιοχής.
Όπως αναφέρει η Δημοκρατική η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, αιφνιδίασε τους πάντες, ακόμη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό. Σημειώνεται μάλιστα ότι η συγκεκριμένη επένδυση περιλαμβάνεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και η εκκρεμότητα όφειλε να κλείσει έως το Νοέμβριο του 2016.
Η παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και της υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά ενώ ουδέτερη είναι η στάση, επί του παρόντος, του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Πάνου Σκουρλέτη.
Σε όλο αυτό τον πανικό απάντησε και το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομίας αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους, που έχει κωδικοποιηθεί στον αρχαιολογικό νόμο (Ν.3028/2002). Ο χαρακτηρισμός περιοχών ως αρχαιολογικών χώρων αποτελεί την κύρια προληπτική πράξη για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου προστασίας, η οποία καταρχάς δεν συνεπάγεται γενική εκ των προτέρων απαγόρευση δόμησης ή εκτέλεσης κάποιου έργου, αλλά επιβάλλει την υποχρέωση παροχής σχετικής άδειας του Υπουργού Πολιτισμού για την εκτέλεση των έργων και την αρχαιολογική παρακολούθησή τους.
Για την πρόσφατη αναοριοθέτηση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 21Απριλίου στο Φ.Ε.Κ. (70/ΑΑΠ) είχε ήδη συγκροτηθεί φάκελος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού βάσει των πρόσφατων αρχαιολογικών ερευνών (ταφές των προϊστορικών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αρχαίες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με κτιριακές υποδομές και κλιβάνους που χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο έως και την ύστερη αρχαιότητα). Τα όρια της αναοριοθέτησης καθορίστηκαν με κριτήριο τις παλιότερες ανασκαφές, τις νεώτερες αρχαιολογικές έρευνες με αφορμή την παρακολούθηση έργων τρίτων φορέων και τις παραδόσεις αρχαιοτήτων στην περιοχή. Η κήρυξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, αντιθέτως βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.
Το υπουργείο επίσης απαντά πως “οι όποιες εμπλοκές και καθυστερήσεις, που δήθεν έχουν πλήξει την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους ως φορέα συνεργασίας για επενδύσεις, οφείλονται σε επιλογές αμφιλεγόμενων ακινήτων – που έγιναν από προηγούμενες ηγεσίες ΤΑΙΠΕΔ και κυβερνώντων – με πλείστα όσα θέματα αρχαιολογικά, περιβαλλοντικά και στρατιωτικά”.
Το ΕΣΧΑΔΑ καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, το «Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου», έκτασης 1.359 στρεμμάτων, και το «Νότιο Αφάντου», έκτασης 255,7 στρεμμάτων.
Το πρώτο παραχωρήθηκε στην M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Aegean ΑΡΑΙΓ -1,64% Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπογραφούν οι δύο συμβάσεις με τους επενδυτές, καθώς διαπιστώθηκε πως υπήρχε πρόβλημα με το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα να απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Το σχέδιο ήταν τόσο πρόχειρο, που στην απόφαση 26/2015 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται πως βρέθηκαν 31,6 στρέμματα παραλίας που παρουσιάζονταν με διαφορετικό χαρακτήρα!
Μετά την απόρριψη του πρώτου ΕΣΧΑΔΑ απαιτήθηκαν δύο χρόνια μέχρι να ετοιμαστεί το νέο, που θα καλύπτει τις απαιτήσεις του ΣτΕ.
Στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, που είναι υπεύθυνο για την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, πριν υποβληθεί προς έλεγχο στο ΣτΕ, προέκυψε, όπως έγραψε η «δημοκρατική», πρόβλημα με έκταση 200 στρεμμάτων στο Ερημόκαστρο.
Βόρεια της έκτασης που εκποιήθηκε συγκεκριμένα υπάρχει αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 1604/Β/16-8-1999) και ζώνες αρχαιολογικής προστασίας (ΦΕΚ 1399/Β/17-11-2000) του αρχαιολογικού χώρου στον λόφο του Ερημοκάστρου, όπου βρίσκεται οχυρωμένη Ακρόπολη ελληνιστικών χρόνων, αρχαίες εργαστηριακές εγκαταστάσεις, αρχαίο νεκροταφείο, ενώ στα πρανή του βραχώδους λόφου έχουν βρεθεί απολιθώματα οστών νάνων ελεφάντων.
Ο επενδυτής ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να οικοδομήσει στην συγκεκριμένη περιοχή και δέχτηκε να εξαιρεθεί από την εκποίηση.
Ενώ το συγκεκριμένο πρόβλημα διευθετήθηκε στην πορεία ανέκυψε άλλο με έκταση 10 στρεμμάτων περίπου στον ποταμό Πελεμόνι, κοντά στο εστιατόριο Αβάντης, που έχει χαρακτηριστεί υδροβιότοπος. Ο επενδυτής επεσήμανε ότι έχει απολέσει τον χαρακτήρα αυτό και ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Φέρεται να υπαναχώρησε και στο θέμα αυτό.
Ωστόσο την 10 Μαρτίου 2016 εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού απόφαση σύμφωνα με την οποία ο αρχαιολογικός χώρος Ερημοκάστρου αναοριοθετείται, στην πραγματικότητα επεκτείνεται.
Με την απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αρίθμ. 70 τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων την 21η Απριλίου 2016, την ίδια μέρα δηλαδή που συνεδρίαζε το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης εκδόθηκε απόφαση, που χαρακτηρίζει την περιοχή που προαναφέραμε αρχαιολογικό χώρο, από το Λαδικό έως τον ποταμό Λουτάνη.
Μάλιστα η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε προαναγγέλλει τη διενέργεια νεώτερων ανασκαφικών ερευνών, νότια του λόφου του Ερημοκάστρου Καλυθιών:
«Η αναοριοθέτηση πραγματοποιείται για λόγους προστασίας του συνόλου των αρχαιοτήτων, που έχουν αποκαλυφθεί στα νότια του λόφου του Ερημοκάστρου Καλυθιών μετά την κήρυξη – οριοθέτηση του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και την διεξαγωγή νεωτέρων ανασκαφικών ερευνών, όπως εργαστηριακές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται από την ελληνιστική έως την υστερορρωμαϊκή περίοδο, τάφοι λαξευτοί στο βράχο, ελληνιστικών χρόνων, και άλλοι (ενταφιασμοί, εγχυτρισμοί και καλυβίτες) πρωιμότερων και μεταγενέστερων περιόδων».
Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που υφίσταται ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός της περιοχής ως προστατευόμενης είναι εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να εγκριθεί ο ΕΣΧΑΔΑ από το ΣτΕ.
Πράξη καταστροφική με πολυεπίπεδες επιπτώσεις όχι μόνο για το νησί της Ρόδου, αλλά, γενικότερα, για ολόκληρη την χώρα, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού
Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Χατζημάρκος είπε: “Το νησί της Ρόδου περιμένει επί δεκαετίες την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου, που τόσο έχει ανάγκη. Μια επένδυση που πέρασε δια πυρός και σιδήρου, τινάζεται στον αέρα, λίγο πριν μπει στην φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Προκαλεί σοκ η επιπολαιότητα με την οποία ελήφθη, χωρίς εκείνοι που την έλαβαν να αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν στη Ρόδο αλλά και στην Ελλάδα συνολικά. Η ελληνική πολιτεία με αποφάσεις όπως αυτή, στέλνει διεθνώς το καθόλα αρνητικό μήνυμα της έλλειψης σοβαρότητας που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας και της γελοιοποίησης, ενώ παράλληλα συμβάλει στην εμπέδωση ενός εχθρικού επενδυτικού περιβάλλοντος και δείχνει τον δρόμο της φυγής σε κάθε πιθανό επενδυτή, σε μια που η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις για να βγει από το τέλμα”.
“Αν η απόφαση αυτή, που καμία λογική δεν την υπαγορεύει, παρά μόνο η ανοησία και η επικίνδυνη ιδεοληψία ανθρώπων που αρνούνται πεισματικά να δουν την πραγματικότητα, δεν ανακληθεί άμεσα, θα έχει εγκληματικές επιπτώσεις για το νησί της Ρόδου και για την αναπτυξιακή προοπτική του, την ώρα μάλιστα που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας” ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι “ενώ η χώρα κρέμεται στην άβυσσο από μια κλωστή, κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση, προσκολλημένοι στο παρελθόν, χωρίς καμία συναίσθηση της πραγματικότητας, προτιμούν να επιδίδονται σε ληστρικές φορολογικές επιδρομές, να εξαντλούν την ελληνική κοινωνία με συνεχή μέτρα λιτότητας και να προτάσσουν παρωχημένες και ξεπερασμένες από την ίδια τη ζωή αντιλήψεις, αντί να δουν σοβαρά και με την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις τις επενδύσεις, ως την μόνη διέξοδο από την κρίση”
Ως προς τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για το νησί της Ρόδου, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε: “Το νησί γίνεται και πάλι στόχος, δέχεται ένα ακόμη πλήγμα στα τόσα που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια. Αποφάσεις έωλες, αστήρικτες και καταστροφικές για την κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη, όπως αυτή για το Γκολφ Αφάντου, έφεραν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, να έχουν χάσει το μεγαλύτερο ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από όλες τις Περιφέρειες της Ευρώπης. Δυστυχώς συνεχίζουν ακάθεκτοι και με μανία καταστροφική. Και σε αυτήν την πρόκληση που δέχεται ο τόπος, θα κάνουμε για μια ακόμη φορά το χρέος μας, υπερασπιζόμενοι το μέλλον και την προοπτική του”.
Ήδη ο κ. Χατζημάρκος απέστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση, απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, στους Υπουργούς Επικρατείας κκ Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και στην Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Μια απλή εξέταση του χάρτη που συνοδεύει την εν λόγω απόφαση, καταδεικνύει ότι πλέον έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος το σύνολο της προς αξιοποίηση έκτασης που αφορά στην επένδυση, γεγονός που δεν μπορεί να διαφεύγει της γνώσης των εμπνευστών της εν λόγω απόφασης ότι θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος, για το οποίο η Κυβέρνηση έχει αναλάβει την δέσμευση να υλοποιήσει.
Ευελπιστούμε ότι έστω τώρα, την ύστατη στιγμή, θα γίνουν αντιληπτές οι καταστροφικές επιπτώσεις της ανωτέρω απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού και θα γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες, άλλως πραγματικά αναρωτιόμαστε τι πια μπορούμε να περιμένουμε από μια τέτοια Πολιτεία …
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της πατρίδας μας είναι μία υπόθεση και ένας στόχος που μας αφορά όλους».
Με πληροφορίες από τη dimokratiki.gr