Παρασκευή, 22 Νοε.
18oC Αθήνα

Μάνη: Η ζωή στον Κότρωνα μετά την καταστροφική φωτιά – Τι λένε κάτοικοι της περιοχής [pics, vid]

ΦΩΤΟ από NewsIt.gr
ΦΩΤΟ από NewsIt.gr

Στην περιοχή κάηκαν 10 σπίτια και καταστράφηκαν 10.000 ελαιόδεντρα. Οι σκηνές που έζησαν την ώρα της φωτιάς, πολύ δύσκολα θα ξεχαστούν από τους κατοίκους…

Η ζωή στον Κότρωνα της ανατολικής Μάνης, που δοκιμάστηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά, επανέρχεται σιγά – σιγά στους κανονικούς της ρυθμούς, όπως λένε επιχειρηματίες και κάτοικοι, οι οποίοι πέρασαν δύσκολες ώρες, ιδιαίτερα το βράδυ της περασμένης Κυριακής. «Το θετικό είναι πως όλοι οι κάτοικοι είναι καλά», τονίζει η Μαίρη Παναγάκου, που διατηρεί ξενοδοχείο και καταστήματα εστίασης στην περιοχή. «Ο κεντρικός Κότρωνας παρέμεινε καταπράσινος, γιατί εμείς που δραστηριοποιούμαστε και κατοικούμε στην παραλία, καταφέραμε με δικά μας μέσα και σώσαμε τα πάντα», συνεχίζει και προσθέτει: «όμως κάηκαν περιφερειακά, 10 σπίτια, πάνω από 10.000 ελαιόδεντρα και όλες οι ζωοτροφές».

Αναφορικά με τα όσα βίωσαν την περασμένη Κυριακή, όπου η φωτιά είχε φθάσει στον Κότρωνα, η Μαίρη Παναγάκου περιγράφει: «οι κάτοικοι ήταν ανάστατοι και έτρεχαν αλλόφρονες στον μόλο για να σωθούν. Aνοίξαμε τις ομπρέλες και τους δώσαμε σεντόνια και μαξιλάρια για να κοιμηθούν». Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, «επί τέσσερις ώρες καιγόταν ο τόπος και οι φλεγόμενες ελιές στο βουνό, έμοιαζαν με καντήλια», ενώ υποστηρίζει ότι έγιναν αστοχίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, ώστε να μην πάρει διαστάσεις η φωτιά.

Από την πλευρά της, η Πόπη Γκογκορόση, η οποία κατοικεί στον Κότρωνα, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «τώρα προσπαθούμε να μπούμε στους κανονικούς μας ρυθμούς». Σχετικά με τα όσα έζησε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, αναφέρει ότι «κινδυνεύσαμε από τη φωτιά, η οποία είχε φθάσει έναν δρόμο πάνω από το σπίτι μας, αλλά με τη βοήθεια των εθελοντών, γλιτώσαμε».

Επίσης ο Δημήτρης Λεκκάκος, ο οποίος διατηρεί ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στον Κότρωνα και όπως λέει χαρακτηριστικά, «αυτό που ζήσαμε, ούτε που μπορούσαμε να το φανταστούμε». Σύμφωνα με τον κ. Λεκκάκο «οι τουριστικές υποδομές δεν έχουν υποστεί ζημιές», συμπληρώνοντας ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη διακοπή του ρεύματος». Επίσης, αναφέρει ότι πολλοί τουρίστες έφυγαν τρομοκρατημένοι, λόγω της φωτιάς, αλλά επέστρεψαν για να συνεχίσουν τις διακοπές τους και όπως σημειώνει «το ζητούμενο είναι τώρα να μην υποστεί ζημιά η τουριστική κίνηση». Καταλήγοντας παρατηρεί: «κοιτάζοντας το βουνό απ’ όπου πέρασε η φωτιά, κλαίει η ψυχή σου».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε