Τοπικά Νέα

Πάρτι φοροδιαφυγής και κραυγαλέες παραβάσεις στις τουριστικές περιοχές

- Η φοροδιαφυγή υπερβαίνει ακόμη και το... 40% στους δημοφιλείς προορισμούς
- 1 στις 3 επιχειρήσεις το τελευταίο 20ήμερο εντοπίστηκε με φορολογικές παραβάσεις
- Γυναίκες ντύνονταν καλόγριες και πουλούσαν “μαύρα” κομποσκοίνια και εικόνες σε πανηγύρια
- Με αδήλωτες ταμειακές μηχανές επιχειρηματίες εκδίδουν αποδείξεις “μαϊμού”
- Εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων και συναυλίες οι... πρωταθλητές

Η φοροδιαφυγή δεν κάνει διακοπές… αντίθετα στήνει πάρτι στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές. Αδήλωτες ταμειακές μηχανές που εκδίδουν αποδείξεις «μαϊμού», καταστηματάρχες που «ξεχνούν» να κόψουν αποδείξεις ακόμη και για συναλλαγές που γίνονται μέσω καρτών και καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα αλλά και ένα κύκλωμα που δρα στην Κρήτη με καλόγριες «μαϊμού» είναι ορισμένα από τα ευρήματα των φοροελεγκτών οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει απόβαση στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Έθνους, μία στις τρεις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το τελευταίο 20ήμερο εντοπίστηκε με φορολογικές παραβάσεις ενώ τα ποσοστά παραβατικότητας είναι μεγαλύτερα στα κοσμοπολίτικα νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη κ.α.) και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Εκεί η φοροδιαφυγή χτυπά «κόκκινο» και υπερβαίνει ακόμη και το 40%.

Από τις αρχές του μήνα όταν δηλαδή ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής έβαλε… γκάζια στους ελεγκτές και διέταξε τη διενέργεια 30.000 προληπτικών ελέγχων σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) έπιασαν αμέσως δουλειά.

Ειδικά κλιμάκια

Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται τουριστικές περιοχές, και κλάδοι και επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα όπως εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων, συναυλίες κλπ.

Οι έλεγχοι γίνονται όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας ενώ στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων ελέγχου.

Εκτός από την ΥΕΔΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ρίχτηκαν και οι Εφορίες με ειδικά κλιμάκια ελεγκτών που βγήκαν στους δρόμους για ελέγχους αλλά και η Οικονομική Αστυνομία.

Αυτό που διαπιστώνουν οι φοροελεγκτές είναι ότι η φαντασία ορισμένων στο να βρίσκουν τρόπους να φοροδιαφεύγουν είναι ανεξάντλητη.

Στις αρχές της εβδομάδας αποκαλύφθηκε στην Κρήτη η δράση ενός «κυκλώματος» που τα μέλη του ήταν… καλόγριες οι οποίες εμφανίζονταν σε όλα τα πανηγύρια στα χωριά της Κρήτης.

Οι «καλόγριες» έστηναν πάγκους και πουλούσαν κομποσχοίνια, μικρές εικόνες, εκκλησιαστικά βιβλιαράκια κ.α. Φυσικά δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή ούτε έκοβαν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούσαν.

Και φυσικά δεν ήταν πραγματικές καλόγριες αλλά νεαρές κοπέλες μεταξύ 20-23 ετών που φορούσαν ράσα για να προσεγγίζουν έτσι τους επισκέπτες και να πωλούν ευκολότερα τα εμπορεύματά τους. Μαζί τους ήταν πάντα ένας άνδρας ο οποίος με το αυτοκίνητό του τις μετέφερε από πανηγύρι σε πανηγύρι στα χωριά της Κρήτης. Οι καλόγριες «μαϊμού» είχαν χωριστεί μάλιστα σε ομάδες των 3-4 ατόμων και φρόντιζαν να βρίσκονται πάντα στα μεγάλα πανηγύρια.

Τις τελευταίες ημέρες οι φοροελεγκτές εντόπισαν:

Καταστηματάρχη με αδήλωτη ταμειακή μηχανή που είχε εκδώσει 3.270 αποδείξεις. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να αποκρύψει έσοδα 60.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι το να εγκατασταθεί μια αδήλωτη ταμειακή μηχανή σε ένα κατάστημα δεν είναι μια εύκολη και απλή διαδικασία και θεωρούν δεδομένη τη «συνέργεια» του φοροτεχνικού της επιχείρησης ή της εταιρείας που εμπορεύεται τις ταμειακές μηχανές με τον επιχειρηματία -συνήθως του κλάδου της εστίασης και της αναψυχής- που αποφασίζει να παρανομήσει.

Γιατρό ο οποίος δεν είχε εκδώσει 1.024 αποδείξεις στους ασθενείς του. Το γιατρό «πρόδωσε» το βιβλίο ασθενών στο οποίο είχε καταγράψει τις επισκέψεις των πελατών του αλλά δεν είχε φροντίσει να κόψει και τις αντίστοιχες αποδείξεις.

Εστιατόριο σε κοσμοπολίτικο νησί, το οποίο «ξεχνούσε» να εκδώσει αποδείξεις ακόμη και για συναλλαγές που γίνονταν με πλαστικό χρήμα μέσω POS, οι οποίες καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα κατά τον έλεγχο του ταμείου οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση είχε εκδώσει αποδείξεις μέσω της ταμειακής μηχανής ύψους 2.500 ευρώ και ελέγχοντας το POS είδαν ότι είχε εκδοθεί μόνο μια απόδειξη. Δηλαδή τη συγκεκριμένη ημέρα έγινε μόνο μια συναλλαγή με πλαστικό χρήμα, γεγονός που κίνησε αμέσως τις υποψίες των ελεγκτών.

Ετσι αμέσως προχώρησαν στον έλεγχο της μνήμης του POS και διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση είχε εισπράξει επιπλέον 750 ευρώ την ίδια ημέρα με πληρωμές που έγιναν μέσω καρτών για τις οποίες δεν είχε εκδώσει απόδειξη από την ταμειακή μηχανή.

1.052 παραβάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την 1η έως τις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 684 φορολογικοί έλεγχοι, δηλαδή 36 έλεγχοι κατά μέσο όρο την ημέρα. Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 1.052 παραβάσεις που αφορούν κυρίως τη μη έκδοση αποδείξεων.

πηγή: Έθνος

Τοπικά Νέα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα