“Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης έχει επίσημα έναν υπάλληλο και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις κλοπές νερού που γίνονται από τους πολίτες. Οι πολίτες ενώνουν τον σωλήνα παροχής πριν από το ρολόι, οπότε παίρνουν νερό απευθείας από την ύδρευση χωρίς να περνά μέσα από το ρολόι που μετρά την κατανάλωση. Αυτό γίνεται κατά κόρον και δυστυχώς πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που έχουν καταφύγει σε αυτήν τη μεθόδευση-ληστεία”, επισήμανε σήμερα ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, σε συνάντησή που είχε με δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα, απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες, οι οποίες έχουν αποδώσει κάποια αποτελέσματα. «Eπειδή ξέρουμε ποιοι τις έχουν κάνει τις κλοπές, καλέσαμε σε πρώτη φάση, με καλή προαίρεση, να μας πουν πού υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις», τόνισε και πρόσθεσε: “Εφόσον δεν τα καταφέρουμε, με την καταγραφή κάθε φορά των ρολογιών θα κοιτάζουμε και πού γίνονται οι διαρροές. Σιγά-σιγά, στην πορεία, σε κάθε μέτρηση του νερού από το ρολόι, ο υπάλληλος θα κοιτάζει να δει αν υπάρχει κάποια διαρροή, γιατί δεν μπορεί κανείς να πληρώνει μόνο το πάγιο και να έχει κήπο ενός στρέμματος”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για το ύψος στο οποίο εκτιμάται το ποσό των διαφυγόντων κερδών σημείωσε: “Πιστεύω ότι είναι ένα ποσοστό πάνω από το 30% που επιβάλλεται να συνδεθεί και να πληρώσει και δεν έχει συνδεθεί. Άρα, η απώλεια χρημάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αν γίνουν όλες αυτές οι συνδέσεις τα έσοδα θα είναι περίπου 400.000 ευρώ ετησίως”.
Εξάλλου, ο κ. Γαβότσης υπογράμμισε ότι υπάρχει, εδώ και χρόνια, θέμα ποιότητας και ποσότητας του νερού στην περιοχή της Μυγδονίας, λόγω του προβλήματος των νιτρικών, που οφείλεται στα λιπάσματα και τα λύματα των ζώων, καθώς η περιοχή φιλοξενεί πλήθος αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων.
Τέλος, εκτίμησε ότι το θέμα θα λυθεί το 2018, καθώς οι ημερήσιες ανάγκες της περιοχής της Μυγδονίας, που υπολογίζονται σε 2.500 κυβικά ημερησίως, θα καλυφθούν από 1.500 κυβικά που θα δοθούν μέσω της ΕΥΑΘ (από τα 3.500 κυβικά νερό, συνολικά, που θα δοθούν στο Ωραιόκαστρο) και από 1.200 κυβικά επιπλέον από πέντε γεωτρήσεις που έγιναν μέσω έργου πυροπροστασίας από τον δήμο. Παράλληλα, ο δήμος εκπονεί μελέτη έργου για τη Μυγδονία με αφορμή την επικείμενη προκήρυξη-πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων, και μέσω της ανάμειξης του νερού εκτιμάται ότι το ποσοστό των νιτρικών θα πέσει κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ