Στην Ισπανία το πρόβλημα αυτή την εποχή είναι η τράπεζα Liberbank η οποία δέχθηκε επίθεση από επενδυτές οι οποίοι φοβούνται ότι θα έχει την ίδια τύχη με την Banco Popular η οποία εξαγοράστηκε από τη Santander έναντι συμβολικού τιμήματος, οπότε οι μέτοχοι θα χάσουν τα λεφτά τους.
Μέσα σε μία εβδομάδα η τιμή της μετοχής υποχώρησε 41%. Και χθες οι ισπανικές αρχές αναγκάστηκαν να παρέμβουν και να απαγορεύσουν το short selling (ακάλυπτες πωλήσεις) με αποτέλεσμα η μετοχή να ανέβει 29%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην Ιταλία τα μεγάλο πρόβλημα είναι τα “κόκκινα” δάνεια που φτάνουν στα 270 δισ. ευρώ. Ομως, αυτές τις μέρες η αγωνία πηγάζει από δύο τοπικές τράπεζες τις Banca Popolare di Vicenza και Veneto για τις οποίες αναζητούνται αγοραστές, αφού μία άτακτη χρεοκοπία τους, θα προκαλούσε τεράστιους τριγμούς στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα γι΄ αυτό γίνονται συζητήσεις με τις μεγάλες τράπεζες, όπως η Unicredit, για να τις αγοράσουν.
Γενικότερα, όμως υπάρχουν ανησυχίες για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών και προέρχονται από τους αυστηρούς κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα της Βασιλείας ΙΙΙ.
Στην αντίδραση στις αυστηρές ρυθμίσεις πρωτοστατεί η Γαλλία την οποία όμως στηρίζουν η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλες χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι πολύ αυστηροί κανόνες, θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αντί να προστατεύσουν το τραπεζικό σύστημα.