Τετάρτη, 28 Αυγ.
28oC Αθήνα

Ψηφίσθηκαν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ψηφίσθηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια οι σημαντικές αλλαγές στο κοινοβουλευτικό έργο του Κανονισμού της Βουλής.

Εφεξής, οι βουλευτές όταν από παραδρομή ψηφίζουν λάθος στις ονομαστικές ψηφοφορίες θα έχουν την διόρθωσης ψήφου, με αποδοχή της διόρθωσης από το Σώμα ακόμη και μετά το πέρας της ψηφοφορίας, αλλά πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος». Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ψηφοφορίας, θα επιτρέπεται διευκρίνιση ψήφου, προκειμένου να μην δημιουργούνται πολιτικές εντυπώσεις, η οποία θα είναι γραπτή, θα κατατίθεται στο πρακτικό της συνεδρίασης αλλά δεν θα μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα που έχει ήδη ανακοινώνει.
Στη συζήτηση των τροπολογιών στην Ολομέλεια εφεξής παρέχεται η δυνατότητα να ασκούνται αντιρρήσεις συνταγματικότητας.
Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής θα γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία, αντί της μυστικής ψηφοφορίας με την οποία εκλεγόταν. Θα έχουμε τη δυνατότητα εκλογής Αντιπροέδρων που προέρχονται και από την έκτη και την έβδομη δυναμικότητας Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Για να αντιμετωπιστούν οι «κοπάνες» των υπουργών από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο με την αιτιολογία του «κολλήματος» θεσπίστηκε ότι το «κώλυμα» θα αφορά συμμετοχή του υπουργού σε κυβερνητική αποστολή του στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, συμμετοχή του σε συνεδριάσεις συλλογικών κυβερνητικών οργάνων ή σε συνεδριάσεις με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών.
Για την καλύτερη ενημέρωση των Διαρκών Επιτροπών που επεξεργάζονται τα νομοσχέδια θα κοινοποιούνται οι εκθέσεις Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ προκειμένου να αξιοποιούνται τα πορίσματά του, οι διαρκείς επιτροπές θα μπορούν να καλούν και εκπροσώπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς ειδικότερη ενημέρωση και παροχή διευκρινίσεων.
Καθιερώνεται ενημέρωση της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού από εκπροσώπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αποτελεσματικότερη λειτουργίας της επιτροπής.
Αυξάνεται ο αριθμός της δυνατότητα ακρόασης φορέων στην επεξεργασία των νομοσχεδίων στις Επιτροπές, κάτι που γινόταν με απόφαση που αναγκαζόταν λόγω της σπουδιαότητας ή της πολυπλοκότητας των νομοσχεδίων.
Αυξάνεται ο χρόνος τοποθετήσεων στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» κάτι πάλι που και στην πράξη γίνεται τώρα με την ανοχή του Προεδρείου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας για τις αλλαγές αυτές στην Ολομέλεια ανέφερε ότι «αυτές είναι μια από τις φάσεις που έχουμε από κοινού αποφασίσει να κάνουμε στον ΚτΒ και τους επιμέρους ειδικούς Κανονισμούς λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Είναι μια καλή δουλειά πιστεύω που έγινε και ευχαριστώ τους συναδέλφους που έχουν συμβάλλει σε αυτό». Οριοθέτησε ότι «από τα Χριστούγεννα θα προχωρήσουμε και στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια καθώς προχωράνε τα πράγματα σε ότι αφορά την λειτουργικότητα τους συστήματος και τις αναγκαίες πρόνοιες σχετικά τις ψηφοφορίες», όπως αυτή της εκ παραδορομής διόρθρωσης της ψήφου του βουλευτή».
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και σε ορισμένα παράπανα που διατύπωσαν ανεξάρτητοι βουλευτές λέγοντας πως «κάποιες ακραίες εκφορές του λόγου περί καταλύσεως της ισονομίας αντιμετώπισης των Ανεξαρτήτων βουλευτών δεν ισχύουν. Υπάρχουν ήδη πρόνοιες για όταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 10 οπότε συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και όταν είναι λιγότεροι για τη συμμετοχή τους στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Από εκεί και πέρα, δεν είναι δυνατόν να θεσπιστεί ότι όλοι οι ανεξάρτητοι θα μπορούν για παράδειγαμ να πάρουν τον λόγο σε ένα νομοσχέδιο γιατί αυτό θα ήταν ένα προνόμιο σε σχέση με τους υπόλοιπους βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Ο πρόεδρος της Βουλής κάθετος ήταν και στις αιτιάσεις που διατυύπωθηκαν από τον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Παναγούλη σε σχέση με τις προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέσεις ΙΔΟΧ λέγοντας πως η παρούσα Βουλή με πολύ διαφάνεια και προσοχή έχει αντιμετωπίσει το θέμα αυτό και όλο γενικά το θέμα του προσωπικού της Βουλής με τα νέα οργανογράμματα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Βουλή ενώ θα μπορούσε να έχει προχωρήσει σε προσλήψεις 20 μονίμων υπαλλήλων (βάση της γενικής αρχής του 1 προς 5) δεν το έχει κάνει καθώς συμμετέχει και συμβάλλει στο γενικό πλαίσιο του περιορισμούυ των δημοσιονομικών δαπανών. Και κάλεσε να μην ακούγονται υπερβολές καθώς μόνο αρνητικές εντυπώσεις παράγονται κατά του κοινοβουλευτισμού που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε