Οι Ιάπωνες είναι ένας εξαιρετικά πειθαρχημένος, εργατικός αλλά και φιλοσοφημένος λαός.
Η αντίληψη τους για τη ζωή, το θάνατο και το πεπρωμένο είναι πολύ διαφορετική από τις αντίστοιχες στη δύση.
Οι 140 εκατομμύρια κάτοικοι της ζουν άλλωστε σε μια ιδιαίτερη περιοχή του πλανήτη. Η χώρα τους αποτελείται από σχεδόν 7.000 νησιά. Και εκεί που χτυπά η καρδιά της εξέλιξης και της τεχνολογίας, εκει που οι άνθρωποι δουλεύουν σα μηχανές, η φύση φροντίζει να τους υπενθυμίζει συνεχώς πως πρέπει να αντισταθμίζουν την υπεροψία τους με τις συνέπειες των κινδύνων της οργής της.
Η ξεχωριστή αυτή χώρα έχει μια πολύ κακή σχέση με την πυρηνική ενέργεια. ‘Ηταν αυτή που δέχθηκε στο έδαφος της τις δύο βόμβες των αμερικανών το 1945. Διδάχθηκε με τον πιό δραματικό τρόπο τις αρνητικές της συνέπειες.
Και σα να ήθελε να αποδείξει ότι μπορεί να τη νικήσει ανέπτυξε όσο καμιά άλλη χώρα την πυρηνική ενέργεια για οικιακή χρήση.
Κατάφερε για χρόνια να μετατρέψει τον εφιάλτη του ’45 σε πλουτοπαραγωγική πηγή. ‘Ηταν αρκετοί αυτοί που προειδοποιούσαν ότι επρόκειτο για ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Γιατί σε μιά τόσο σεισμογενή χώρα δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής παραγωγή πυρηνικης ενέργειας. ‘Ομως οι Ιάπωνες ήταν κατηγορηματικοί. Επαίρονταν ότι κατασκεύαζαν απολύτως ασφαλείς μονάδες. Και είχαν δίκιο. Οι μονάδες τους άντεξαν ισχυρότατους σεισμούς.
Αλλά οι πολυμήχανοι ανατολίτες -όπως συμβαίνει πάντα-δεν μπόρεσαν να τα προβλέψουν όλα. Θωρακίστηκαν από το σεισμό,αλλά παρέβλεψαν το τσουνάμι.Κι η φύση βρήκε την “τρύπα” και τους θύμισε ξανά ότι η υπεροψία έχει ακριβό τίμημα.
Θα τους γίνει μάθημα ή θα αγωνιστούν ακόμα πιό σκληρά για να νικήσουν τους εαυτούς τους εξοντώνοντας τους;