Εδώ και 40 ημέρες συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές στον αραβικό κόσμο.
Χωρίς η Ευρώπη και η Αμερική να το πάρουν χαμπάρι άλλαξε ο πολιτικός χάρτης της περιοχής. Ηγέτες-σύμβολα που ήταν απολύτως αποδεκτοι από τη δύση- παρ’ ότι ήταν στυγνοί δικτάτορες -έχασαν την εξουσία τους με συνοπτικές διαδικασίες.
Ο Μουμπάρακ αποτελεί πιά παρελθόν μετά από 32 χρόνια ηγεμονίας, ο Καντάφι μετράει τις τελευταίες του ώρες μετά από 42 χρόνια, ενώ ως και στη Σ. Αραβία καταγράφονται τα πρώτα σημάδια έντασης.
Χαμένοι στην οικονομική κρίση οι ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμα καταλάβει τι προκάλεσε αυτό το τσουνάμι. Ουτε βέβαια ποιά είναι η επόμενη μέρα στην περιοχή. Το ίδιο και οι αμερικανοί.
Κι έτσι οι επιπτώσεις απειλούν να ανατρέψουν κάθε σχεδιασμό.
Στις 25 Μαρτίου οι ηγέτες της Ε.Ε. θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν επιτέλους ένα σοβαρό και αξιόπιστο μηχανισμό προστασίας του κοινού νομίσματος. Εδώ και ένα χρόνο προσπαθούν χωρίς να τα έχουν καταφέρει. Βασική αιτία ο φόβος της γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ για το εσωτερικό πολιτικό κόστος που θα είχε.
Τελικά ούτε μηχανισμός δημιουργήθηκε ούτε η Μέρκελ σώθηκε αφού στις πρόσφατες εκλογές καταποντίστηκε.
Αλλά ακόμα και αν οι 25 καταφέρουν να βρουν λύση στις 25 Μαρτίου ίσως αποδειχθεί με δραματικό τρόπο το πόσο καθυστέρησαν, αφού μπορεί να τους έχει προλάβει μια σοβαρή πετρελαική κρίση που θα ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς τους.
Αρχικά ήταν η αναταραχή στην Αίγυπτο που τίναξε την τιμή του πετρελαίου προς τα πάνω λόγω της επισφάλειας που δημιουργήθηκε στη διώρυγα του Σουέζ αλλά η κατάσταση παρέμεινε ελεγχόμενη.
‘Ομως ο εμφύλιος στη Λιβύη που είναι μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στέλνει την τιμή του “μαυρου χρυσού” σε ύψη που δεν αντέχονται από τις χειμάζουσες ευρωπαικές οικονομίες.
Και εάν υπάρξει αναταραχή και στη Σ. Αραβία τότε η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο αφού η Eυρώπη, όπως και η Κίνα, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό -πολύ μεγαλύτερο από ότι οι ΗΠΑ-από τα αραβικά πετρέλαια.
Η διαθέσιμη ποσότητα θα περιοριστεί σημαντικά και για κάποιο χρονικό διάστημα ίσως δούμε τιμές που θα ξεπερνούν κάθε…φαντασία.
‘Οπως είναι αυτονόητο όλα τα παραπάνω θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για την Ελλάδα. Αν η σημερινή αναταραχή στην πετρελαική αγορά μετατραπεί σε κρίση θα ανατρέψει τα πάντα.
Υ.Γ. Και ίσως αυτή να είναι η καλύτερη αφορμή για εκλογές