Με οξείς τόνους ο υφυπουργός οικονομικών Φ. Σαχινίδης έσπευσε το Σάββατο να διαψεύσει τα σενάρια ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει και νέο πακέτο μέτρων εντός του καλοκαιριού.
Η διάψευση του μου θύμισε όσα έλεγαν όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες -ανάμεσα τους και ο κ. Σαχινίδης-τους προηγούμενους μήνες που διέψευδαν ότι η χώρα θα χρειαστεί να προσφύγει στη βοήθεια του ΔΝΤ με τα γνωστά αποτελέσματα.
Αν παρατηρήσει κάποιος με προσοχή τα δεδομένα μάλλον θα ανησυχήσει σοβαρά για τα όσα έρχονται. Ήδη από κοινοτικούς κύκλους αλλά και από το ΔΝΤ εκφράζονται οι πρώτες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ληφθεί. Και οι αξιωματούχοι τους φροντίζουν να μας θυμίσουν ότι μέχρι τώρα έχουμε πάρει μόνο την πρώτη δόση του δανείου. Για κάθε επόμενη θα πρέπει πρώτα να αποδεικνύεται ότι τα μέτρα αποδίδουν τα αναμενόμενα. Εάν δε συμβαίνει αυτό τότε θα μας ζητούν νέα μέτρα για να μας δώσουν τα υπόλοιπα χρήματα. Και αυτή η διαδικασία θα γίνει για πρώτη φορά σε 40 ημέρες από σήμερα και θα επαναληφθεί πολλές φορές την επόμενη τριετία.
Και ο πιο φανατικός υποστηρικτής αυτής της κυβέρνησης αντιλαμβάνεται ότι εάν προκύψει ανάγκη για νέα μέτρα δε θα υπάρχει κανένα άλλοθι. Θα πρόκειται για την απόλυτη απόδειξη οτι το υπουργείο οικονομικών- που σήμερα επιμένει ότι τα ήδη ισχύοντα είναι αρκετά-δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτά που προγραμματίζει και θα πρέπει να ρίξει και νέα βάρη στους έντιμους φορολογούμενους. Είναι τότε που θα “πάνε περίπατο”και όλες οι επικοινωνιακές τεχνικές που χρησιμοποιεί το υπουργείο με τη δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών κλπ,επειδή θα φανεί ότι δεν έχουν πραγματικό όφελος αφού οι μηχανισμοί του αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και να εισπράξουν αυτά που διαλαλούν ότι τους χρωστούν.
Το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο. Και ο Γ. Παπακων/νου το γνωρίζει καλά. Γι’ αυτό και έχει πρόσφατα δηλώσει ότι εάν χρειαστούν νέα μέτρα δεν θα είναι αυτός που θα τα πάρει,εννοώντας σαφώς ότι θα υποβάλει την παραίτηση του.
Όλα αυτά είναι σε γνώση των εταίρων μας στην Ε.Ε. Υποψιάζονται το πιθανό πολιτικό αδιέξοδο που θα προκύψει και την οικονομική του επίπτωση στην αποπληρωμή των χρεών μας η οποία μπορεί να συμπαρασύρει το ήδη ευάλωτο ευρώ. Γι΄ αυτό και παίρνουν από τώρα τα μέτρα τους. Η Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση του δρόμου εξόδου μιας χώρας από το κοινό νόμισμα εάν αυτή δε θα μπορεί να ακολουθήσει τις υπόλοιπες. Εκδηλώθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή και η Ελλάδα αντέδρασε έντονα. Όμως οι Γερμανοί δηλώνουν αποφασισμένοι να θεσπίσουν μία τέτοια διαδικασία ώστε να αποφύγει η Ε.Ε. τον ελληνικό φαύλο κύκλο. Δηλαδή να έχει την προβληματική Ελλάδα στους κόλπους της και να μην υπάρχει τρόπος να την…ξεφορτωθεί.
Άρα ακόμα και το απίθανο μέχρι σήμερα σενάριο να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ μπορεί να γίνει πραγματικό.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν το επόμενο 12μηνο εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα. Τόσο κρίσιμο που ίσως μετά το τέλος του να βρισκόμαστε σε μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα,πολιτική και οικονομική από τη σημερινή.