Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν όλα όσα σας έγραφα την Παρασκευή για τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Η επίσκεψη του γ.γ. του ΟΗΕ είχε ακριβώς την κατάληξη που δεν έπρεπε. Ο Μ.Κ. Μουν πήγε στο “προεδρικό” μέγαρο του ψευδοκράτους, κάτι που πότε ως σήμερα δεν είχε γίνει, στήριξε τον Ταλάτ με σκανδαλώδη τρόπο και κυρίως πιστοποίησε με το ανακοινωθέν του τα δυο σημεία του σχεδίου
Ανάν που ο κυπριακός λαός είχε απορρίψει.
Δηλαδή την εναλλασσόμενη προεδρία ανάμεσα σε Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο ηγέτη και την αύξηση του αριθμού των εποίκων που θα ζουν νόμιμα στα κατεχόμενα. Και τα πιστοποίησε με τη σφραγίδα και της ελληνοκυπριακής πλευράς!
Οι Τούρκοι παίζουν για μια ακόμη φορά το παιγνίδι τους. Διαδίδουν ότι ο “διαλλακτικός” Ταλατ κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές, και νικητής θα αναδειχθεί ο σκληρότερος Μάρκογλου άρα η όλη διαδικασία των συνομιλιών θα φτάσει σε αδιέξοδο.
Γι αυτό ζητούν στήριξη Ταλατ με όλα τα μέσα. ‘Όμως οι πάντες γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα το καθορίζει όπως ακριβώς θέλει η Άγκυρα αφού ψηφίζουν τα κατοχικά στρατεύματα, τα οποία “παίρνουν γραμμή” και αναδεικνύουν τον προεπιλεγμένο.
‘Άρα η κάθε παραχώρηση που γίνεται, απλώς καταγράφεται ως μια ακόμη τουρκική διπλωματική νίκη που θα αναλάβει να τη διευρύνει ο επόμενος ψευδοπροφήτης.
Οι εξελίξεις αυτές όμως ίσως να έχουν επιπτώσεις και στο πολιτικό σκηνικό της ελεύθερης Κύπρου. Ορισμένα από τα κόμματα που σχηματίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό δείχνουν να ασφυκτιούν. Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε σύντομα την ΕΔΕΚ να αποχωρεί, ενώ ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει και στο κόμμα του Τ. Παπαδόπουλου, το ΔΗΚΟ.
Ζήτημα εκλογών βεβαίως δε θα υπάρξει αφού το ΑΚΕΛ έχει την πλειοψηφία, αλλά ενδεχόμενες αποχωρήσεις σαν αυτές που περιγράφηκαν θα ανοίξουν πληγές και θα δημιουργήσουν εντάσεις στο εσωτερικό της Κύπρου που δύσκολα θα κλείσουν.
Και στο σκηνικό της οικονομικής κρίσης που ζούμε η διεθνής κοινότητα θα θεωρεί ως εξαιρετικά υπερβολικό να προβάλλουμε εκ των ύστερων απαιτήσεις και υπαναχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα.