Εδώ και μέρες διακινούνται ευρέως “πληροφορίες” για δραματικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και για κινήσεις που θα αναγκαστεί να κάνει η κυβέρνηση οι οποίες ίσως να είναι και ακραίες.
Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει όλα αυτά τα σενάρια τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα μπορέσουμε έστω και δύσκολα να αποφύγουμε …τη γνωστή ρήση του Τρικούπη.
Η κατάσταση μοιάζει πραγματικά η πιο δύσκολη που έχει αντιμετωπίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες. Και αυτό γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι ενός κερδοσκοπικού παιγνιδιού που δεν έχει στόχο αυτήν άλλα το ευρώ.
Χτυπούν εμάς γιατί είμαστε ο πιο αδύναμος κρίκος. Όμως εάν το ευρωπαϊκό νόμισμα ήταν τόσο στιβαρό όσο θέλουμε να πιστεύουμε δεν θα το είχαν βάλει στο στόχαστρο οι κερδοσκόποι και δε θα είχαμε και εμείς ως χώρα τόσα προβλήματα.
Γιατί όλοι ξέρουν και το λένε σχεδόν ανοιχτά ότι μετά την Ελλάδα έπεται συνέχεια. Η Ισπανία έχει ήδη μετοχοποιηθεί και θα είναι η επόμενη, ενώ σειρά παίρνουν και άλλες χώρες από τον ευρωπαϊκό νότο. Πρόκειται για ντόμινο που δε σταματά με δημοσιονομικά μέτρα που αποδίδουν έστω και γρήγορα, αλλά με πολιτική παρέμβαση.
Είναι ώρα λοιπόν η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει μια αλήθεια που κρύβει 9 χρόνια τώρα κάτω από το χαλί. Το ευρώ δημιουργήθηκε υπό συνθήκες πίεσης και χωρίς να πληροί τις νομισματικές νόρμες που θα το έκαναν πανίσχυρο. Ήταν ένα προϊόν πολιτικής και όχι νομισματικής απόφασης.
Για παράδειγμα η γερμανική και η ελληνική οικονομία απέχουν πάρα πολύ η μια από την άλλη ώστε η κοινή τους πορεία να ισχυροποιεί ένα ενιαίο νόμισμα.
Μήπως σήμερα λοιπόν πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο με αυτό που έφερε τη γέννηση του ευρώ;
Μήπως η λύση είναι μια νέα πολιτική απόφαση για την πορεία του ευρώ; Μήπως το νόμισμά μας θέλει επαναπροσδιορισμό μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα;
Ίσως να έφτασε η ώρα οι ηγέτες της ενιαίας Ευρώπης να δουν το ουσιαστικό πρόβλημα και να το λύσουν πραγματικά.
Άρα παράλληλα με όσα κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου για να περισώσει ότι μπορεί από την προβληματική μας οικονομία μήπως πρέπει να διαμορφώσει μαζί με τους υπολοίπους του ευρωπαϊκού νότου μια πρωτοβουλία ώστε να “ανοίξει” η συζήτηση αυτή;
Υ.Γ. Μέχρι τώρα βλέπαμε τα οφέλη του να βρισκόμαστε στη ζώνη του ευρώ. Και είναι σημαντικότατα. Τώρα μαθαίνουμε…ότι κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις.