Κόσμος

Σκάνδαλο μεγατόνων στην Τουρκία με την περιουσία – μαμούθ του Γιλντιρίμ! Πλοία, offshore και κομπίνες

- Αποκάλυψη “βόμβα” από τα Malta Files για τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του Τούρκου πρωθυπουργού
- Τα μετρητά που... ρέουν και οι “αδιαφανείς δραστηριότητες” στους φορολογικούς παράδεισους
- Πώς άρχισε την καριέρα του στα ναυτιλιακά ο Μπιναλί Γιλντιρίμ
- Δάκτυλος Τραμπ πίσω από τις αποκαλύψεις;

Σκάνδαλο μεγατόνων έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά τις αποκαλύψεις των ιστοσελίδων theblacksea.eu και mediapart.fr για την περιουσία μαμούθ της οικογένειας του πρωθυπουργού της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οι αποκαλύψεις έρχονται στον απόηχο της έντονης κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που προκαλεί πολλά ερώτηματα κατά πόσο είναι μια απλή σύμπτωση ή πρόκειται για… αμερικανικό δάκτυλο.

Οι δύο ιστοσελίδες επικαλούνται τα Malta Files, σύμφωνα με τα οποία, η περιουσία της οικογένειας Γιλντιρίμ ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Η οικογενειακή επιχείρηση έχει 11 πλοία με ξένη σημαία, εντεταγμένα σε ένα δίκτυο μυστικών εταιρειών στη Μάλτα, την Ολλανδία και τις Ολλανδικές Αντίλλες – συγκεκριμένα στο Κουρακάο, με τις περισσότερες υποψίες να επικεντρώνονται τις νήσους Μάρσαλ και τον Παναμά. Τουλάχιστον τέσσερα από τα πλοία χρηματοδοτούνται με τεράστια δάνεια από ελβετικές και τουρκικές τράπεζες, ανάμεσα σε αυτές και μία ημικρατική τράπεζα.

Την ώρα που ορισμένες δραστηριότητες, ειδικά στους φορολογικούς παραδείσους, παραμένουν… αδιαφανείς, ο ιστότοπος αποκάλυψε ότι ο γιος του Γιλντιρίμ, η κόρη του, ο θείος του και οι ανιψιές του, αγόρασαν επτά ακίνητα στις Νεδρλαντς, αξίας άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων – όλα πληρωμένα σε μετρητά.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης η οικογένεια Γιλντιρίμ χρησιμοποίησε μία από αυτές τις ολλανδικές εταιρείες για να δωρίσει ανώνυμα 600.000 ευρώ (1,75 εκατομμύρια τουρκικές λίρες) στον δήμο Pendik, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, για ένα νέο πολυτελές τζαμί.
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης τον τρόπο, με τον οποίο η ναυτιλιακή offshore της οικογένειας αναπτύχθηκε παράλληλα με την επαγγελματική ανέλιξη του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έφτασε να γίνει ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της Τουρκίας.
Η καριέρα του Γιλντιρίμ στη ναυτιλία άρχισε το 1994, όταν διοικούσε την Istanbul Fast Ferries Company. Ωστόσο, το 2000 τον απέλυσαν, όταν αποκαλύφθηκε ότι έκανε συμβόλαιο με τον θείο του, Γιλμάζ Ερεντζέ, για τη διαχείριση των κυλικείων. Όπως φάνηκε στην πορεία, το σκάνδαλο δεν έβλαψε καθόλου την καριέρα του…!
 

Πηγή: Turkishminute.com

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στο αρχείο με απόφαση Ντόναλντ Τραμπ οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς
Το υπουργείο κατηγορείται ότι «παζάρεψε» την παύση της δίωξης του δημάρχου, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή του ότι θα αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση
Ο Έρικ Άνταμς
Οι ΗΠΑ ανακαλούν το διαβατήριο του πρώην προέδρου της Κόστα Ρίκα και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Όσκαρ Άριας
Ο ακριβής λόγος δεν έχει διευκρινιστεί, όμως ο 84χρονος Άριας έχει επικρίνει ανοικτά τις πολιτικές των απελάσεων μεταναστών και των δασμών που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Όσκαρ Άριας