Διεκδικούν και οι δύο τον όρο «πατριώτης» και παρουσιάζονται ως ενσάρκωση της πολιτικής ανανέωσης. Όμως, ο φιλοευρωπαίος Εμανουέλ Μακρόν και η εθνικίστρια Μαρίν Λε Πεν προτείνουν στους Γάλλους ένα εκ διαμέτρου αντίθετο μέλλον, κυρίως ως προς το ευρώ και την Ευρώπη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, άγνωστος στους Γάλλους μέχρι πριν από λίγο καιρό, δημιούργησε εκ του μηδενός την κίνησή του «Εμπρός!», για να αντιμετωπίσει την πρώτη προεκλογική εκστρατεία της ζωής του. Η Μαρίν Λε Πεν που κληρονόμησε το κόμμα του μπαμπά της, το Εθνικό Μέτωπο, προσωποποίησε την δική της πολιτική κίνηση «Συσπείρωση Μπλε Μαρίν» για να κατακτήσει την εξουσία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε μία χώρα που περνά κρίση ταυτότητας, με φόντο την ανεργία και την τρομοκρατική απειλή, και οι δύο δηλώνουν «πατριώτες».
Η Μαρίν Λε Πεν, 48 ετών, παρουσιάζεται ως η υποψήφια «των πατριωτών κατά της παγκοσμιοποίησης». Το νέο της σλόγκαν «να επιλέξουμε την Γαλλία».
Ο Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, είναι ο υποψήφιος «των πατριωτών κατά των εθνικιστών». Το σλόγκαν του, «Μαζί, Γαλλία!».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στις συγκεντρώσεις τους, οι υποστηρικτές τους κουνούν με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό γαλλικές σημαίες, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την Μασσαλιώτιδα.
Και οι δύο επικαλούνται τα λόγια του στρατηγού ντε Γκολ στις ομιλίες τους, ήρωα της γαλλικής αντίστασης κατά την ναζιστική κατοχή, για να καλέσουν τους υποστηρικτές προς την ελευθερία.
Και οι δύο επικαλούνται το εθνικό πεπρωμένο, την Ιστορία της Γαλλίας, τους λογοτέχνες της, τις ένδοξες στιγμές της…
Και οι δύο θέλουν να θέσουν τέρμα στην παραδοσιακή διαίρεση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, που κυριαρχεί στην γαλλική πολιτική ζωή εδώ και μισό αιώνα. Στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου προκάλεσαν σοκ εξουδετερώνοντας τους ρεπουμπλικανούς της γαλλικής δεξιάς και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Παρουσιάζονται και οι δύο αντισυστημικοί, ενώ οι αντίπαλοί τους επικρίνουν και τους δύο ως κληρονόμους: «Δεν πρόκειται για ανανέωση, είναι ανακύκλωση», λέει η Λεπέν κατηγορώντας τον Μακρόν ότι είναι ο συνεχιστής της πολιτικής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην οποία άλλωστε συμμετείχε. «Είναι η κληρονόμος του γαλλικού πολιτικού συστήματος, κληρονόμος του κόμματος, του πατέρα της, των ιδεών του», επιμένει ο Μακρόν.
Χάσμα τους χωρίζει στα ευρωπαϊκά
Η δικηγόρος που πήρε την σκυτάλη από τον πατέρα της το 2011 στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου που ιδρύθηκε το 1972, συμμετέχει εδώ και δεκαπέντε χρόνια στην γαλλική πολιτική ζωή. Είναι ευρωβουλευτής.
Έχοντας φοιτήσει στα σχολεία της γαλλικής ελίτ, ο πρώην τραπεζίτης, μπήκε στην πολιτική το 2012 ως σύμβουλος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πριν γίνει υπουργός Οικονομίας (2014-2016).
Ο ένας μιλά για μία «Ευρώπη που προστατεύει», η άλλη θέλει την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και προτείνει δημοψήφισμα για την συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μία θα απαγόρευε τη ισλαμική μαντίλα και το μπουρκίνι στους δημόσιους χώρους, ο άλλος όχι. Η μία θέλει να καταργήσει τον νόμο που απελευθερώνει τον κώδικα απασχόλησης, ο άλλος όχι.
Στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας, και καθώς οι τόνοι ανεβαίνουν, η Λεπέν παρουσιάζεται ως «ο Δαυίδ κατά του Γολιάθ» απέναντι σε έναν υποψήφιο που υποστηρίζεται από «ένα σάπιο ρεπουμπλικανικό μέτωπο».
Ο αντίπαλός της πάλι, έχει υποσχεθεί ότι δεν θα αφήσει «ούτε εκατοστό εδάφους, ούτε δευτερόλεπτο ανάπαυλα, ούτε μία σταγόνα ενέργειας» στην Μαρίν Λε Πεν.
Η ρητορική του Εμανουέλ Μακρόν, φιλελεύθερη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, προσελκύει κυρίως τους νέους των αστικών κέντρων, τα μεσαία στρώματα και τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο αντιμεταναστευτικός-αντιευρωπαϊκός λόγος της Μαρίν Λε Πεν προσελκύει τα λαϊκά στρώματα, τους κατοίκους της επαρχίας, τους «αόρατους» και ποντάρει στα θύματα της ανεργίας.
Η ατμόσφαιρα στις συγκεντρώσεις τους είναι επίσης διαμετρικά αντίθετη. Εκείνος μιλά για μία «ανοικτή Γαλλία, φιλόδοξη και με αυτοπεποίθηση», στην οποία θέλει να επιστρέψει την «αισιοδοξία» της. Εκείνη υπόσχεται να αντιμετωπίσει τους φόβους για την μετανάστευση, το ισλάμ και την ασφάλεια, «την υπεράσπιση του πολιτισμού μας».
Οι υποστηρικτές της Μαρίν Λε Πεν μιλούν για «επίδειξη ισχύος», γιουχάρουν τους αντιπάλους τους, κραυγάζουν «είμαστε στην πατρίδα μας».
Χαμογελαστός, ο Εμανουέλ Μακρόν, προτιμά να βλέπει στο πλήθος την «έκφραση της επιθυμίας» και προειδοποιεί : «Εδώ, δεν γιουχάρουμε!».
Ο φόβος της αποχής και οι εκκλήσεις του Μακρόν
Η ανησυχία μπροστά στην αποχή που ενδέχεται να ενισχύσει την άκρα δεξιά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, που διεξάγεται την Κυριακή, έχει οδηγήσει σε αύξηση των εκκλήσεων να υποστηριχθεί ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν.
Επικεφαλής επιχειρήσεων, προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου, ερευνητές και επιστήμονες, ακτιβιστές, τα μεγάλα μέσα: άρθρα ή αιτήσεις στο Διαδίκτυο υπέρ του επικεφαλής του κινήματος «Εμπρός» σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αποχή.
Χθες Τρίτη η καθολική εφημερίδα La Croix πήρε θέση, όπως έχουν κάνει και πολλές άλλες εφημερίδες εθνικής εμβέλειας, υπογραμμίζοντας ότι «μπροστά σε αυτά που κινδυνεύουν να προκύψουν με τη Μαρίν Λε Πεν, η αποχή δεν αρκεί».
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που δίνουν σαφές προβάδισμα στον Μακρόν, η αποχή πλησιάζει το 30%, ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτά που έχουν καταγραφεί σε άλλους δεύτερους γύρους προεδρικών εκλογών, με εξαίρεση αυτόν του 1969, που έφτασε το 31,1%.
Η αποχή «ισοδυναμεί με το να υποστηρίζει κανείς με μισή φωνή τη Μαρίν Λε Πεν στις πιο εμβληματικές εκλογές που έχουν διεξαχθεί στη Γαλλία εδώ και πολλές δεκαετίες», υπογράμμισε ο μαθηματικός Σεντρίκ Βιγιανί σε άρθρο του στην αριστερή εφημερίδα Liberation.
Από την πλευρά των επιχειρηματιών, κάποιοι εκφράζουν «την πλήρη στήριξή τους» στον πρώην υπουργό Οικονομίας (2014-2016) της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ, όπως το έκανε την προηγούμενη Κυριακή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Airbus Τομ Έντερς. Άλλοι, όπως οι επικεφαλής της Veolia, Leclerc, Atos, εξηγούν το κακό που θα κάνει στην οικονομία της χώρας μια νίκη της Λεπέν.
Καλλιτέχνες, οι οποίοι ήταν ασυνήθιστα διακριτικοί στη διάρκεια του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, εκφράζονται τώρα ανοικτά. Οι κινηματογραφιστές Ματιέ Κασοβίτς και Λικ Μπεσόν, ο διευθυντής του διάσημου φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πι, προσωπικότητες του θεάτρου, ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ζαν-Μαρί Λε Κλεζιό, αλλά επίσης τραγουδιστές, σκιτσογράφοι, κωμικοί έχουν κάνει έκκληση συσπείρωσης κατά του Εθνικού Μετώπου.
Οι φωνές αυτές προστίθενται σε αυτές πολιτικών, συνδικαλιστών και αξιωματούχοι της εκκλησίας, με εξαίρεση την Καθολική Εκκλησία, οι οποίοι ήδη μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο είχαν καλέσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον Μακρόν.
Η Μαρίν Λε Πεν, που δεν έχει τέτοια στήριξη, προσπαθεί να πείσει τους απογοητευμένους του πρώτου γύρου.
Ένα μέρος των ψηφοφόρων του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν δεν θέλει ούτε να ακούσει για τον Μακρόν, τον οποίο θεωρεί κληρονόμο του Ολάντ.
Από την πλευρά του Ζαν-Λικ Μελανσόν η πλειονότητα των ψηφοφόρων του αποφάσισε χθες να απόσχει στον δεύτερο γύρο, όμως το 35% πρόκειται να επιλέξει τον υποψήφιο του «Εμπρός».
Στο πλαίσιο αυτό και μετά τις αιφνιδιαστικές νίκες του Ντόναλντ Τραμπ και του Brexit κάποιοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι εκκλήσεις υπέρ του Μακρόν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Η εφημερίδα Les Echos υπενθυμίζει «όσο περισσότερες φωνές του πολιτισμού και της πολιτικής υπερασπίζονταν τη Χίλαρι Κλίντον, τόσο περισσότερο οι λαϊκές τάξεις αισθάνονταν ότι τις περιφρονούν».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ