Σάββατο, 27 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ευρωπαίος αξιωματούχος: “Παράθυρο” για μέτρα 500 εκατ. το 2018! “Κονταίνει” η ανάπτυξη για το 2017

Ευρωπαίος αξιωματούχος: “Παράθυρο” για μέτρα 500 εκατ. το 2018! “Κονταίνει” η ανάπτυξη για το 2017

Συμφωνία και για το χρέος θα επιδιωχθεί στο Eurogroup της 22ας Μαίου. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως η καθυστέρηση της συμφωνίας …κόντυνε την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2017 από το 2,7% στο 2% περίπου, ενώ άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για πρόσθετα μέτρα 500 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 υποστηρίζοντας πως υπάρχει ένα πολύ μικρό κενό της τάξης του 0,2% ή 0,3% για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα ανάμεσα στο κουαρτέτο και την κυβέρνηση, έκανε λόγο για ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Πρόσθεσε δε ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να εφαρμοστούν συνολικά 140 προαπαιτούμενες δράσεις. Από αυτές, οι 40 έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ τα τρία τέταρτα από τις 100 εκκρεμείς δράσεις αφορούν νομοθεσία που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σ’ αυτήν την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα, γύρω στις 16 Μαΐου, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στους θεσμούς να κάνουν μια θετική αποτίμηση στην ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όσον αφορά στην εκταμίευση της δόσης ο αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε πως απαραίτητος όρος είναι η πολιτική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup και στην περίπτωση που αυτή επιτευχθεί (η εκκρεμότητα είναι το πακέτο μέτρων για το χρέος), τότε τα χρήματα θα εκταμιευτούν σε τέσσερις ως πέντε εβδομάδες (υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Ελλάδα οφείλει να καταβάλλει 6,5 ως 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή δανείων).

Πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία το ΔΝΤ θα πάρει την απόφαση για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου περί τα τέλη του Ιουνίου.

Ο εν λόγω αξιωματούχος μετέφερε επίσης την ικανοποίηση των θεσμών και της Ευρωομάδας για την υπεραπόδοση της Ελλάδα το 2016 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνάει το 4%. H εν λόγω υπεραπόδοση οφείλεται σε τρεις λόγους, σημείωσε: πρώτον η οικονομική κατάσταση ήταν πιο θετική από την αναμενόμενη, δεύτερον κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μετά το 2015 έχουν αρχίσει να φέρουν αποτελέσματα και τρίτον κάποια εφάπαξ έσοδα τα οποία δεν είναι επαναλαμβανόμενα.

Για το 2017 ο αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε την πεποίθηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους της χωρίς επιπλέον μέτρα ενώ για το 2018 σημείωσε πως υπάρχει ένα μικρό κενό κοντά στο 0,2%-0,3%.

Για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος (2019-2020) ο ίδιος σημείωσε πως κατά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δε χρειάζονται νέα μέτρα, ωστόσο συμφώνησαν με το ΔΝΤ σ’ ένα επιπρόσθετο πακέτο ύψους 2%.

Όπως υπογράμμισε, η συμφωνία αυτή κρίθηκε αφενός αναγκαία προκειμένου να επισπευστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου υπήρξε η επιπλέον συμφωνία σε ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων που περιλαμβάνουν σημαντικά κοινωνικά και φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε πως οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είχαν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2017 κοντά στο 2% από 2,7%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε