Λίγο μετά την ενημέρωση του Πόουλ Τόμσεν για την κατάσταση στην Αθήνα στην έδρα του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ θέλησε να συνοψίσει με… εύθυμη διάθεση τη δική της θέση της για τη διαμάχη γύρω από το ελληνικό χρέος, γράφει η Handelsblatt. Για τη γενική διευθύντρια του Ταμείου δεν φαίνεται να αρκεί ότι οι Ευρωπαίοι μιλούν μόνο γενικόλογα για πιθανές ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους.
«Όταν πάτε σε ένα εστιατόριο ο κατάλογος έχει περισσότερες επιλογές από ό,τι μόνο κρέας και ψάρι, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση του διευθυντηρίου του ΔΝΤ την Τετάρτη», αναφέρει η Handelsblatt. «Σύντομα η Λαγκάρντ θα είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς θέλουν να “σερβίρουν” οι Ευρωπαίοι ως ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt η Κομισιόν, η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ και το ΔΝΤ έχουν συντάξει έγγραφο με πιθανές επιλογές. Μεταξύ άλλων εκεί προβλέπεται μια ανταλλαγή χρέους δισεκατομμυρίων ευρώ».
Στο έγγραφο παρατίθενται πέντε διαφορετικές δυνατότητες για απομείωση του χρέους, οι οποίες με τη σειρά τους παρουσιάζονται με πολλές υποεπιλογές και συνδυασμούς δυνατοτήτων», αναφέρει η Handelsblatt σημειώνοντας: «Μεταξύ άλλων προτείνεται να επιμηκυνθεί η διάρκεια των υφιστάμενων δανείων διάσωσης σε 10, 15, 20 ή ακόμη περισσότερα χρόνια. Επιπλέον η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες θα μπορούσαν να αποστέλλουν στην Αθήνα τα κέρδη που θα αποκόμιζαν από τα ελληνικά ομόλογα».
«Ένα άλλο κομβικής σημασίας στοιχείο: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης EMΣ θα μπορούσε να αναλάβει τα δάνεια που έχει εκταμιεύσει το ΔΝΤ στην Αθήνα. Πρόκειται για 13 δισ. ευρώ για το 2019, σύμφωνα με το έγγραφο. Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας κίνησης: Τα επιτόκια του ΕΜΣ είναι εμφανώς χαμηλότερα, οι προθεσμίες εξόφλησης των δανείων μεγαλύτερες. Η Ελλάδα έτσι θα απαλλαγεί από το βάρος. Το ΔΝΤ θα έχει έτσι τη διαβεβαίωση ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του από τον ΕΜΣ και όχι από την Ελλάδα. Και ο ΕΜΣ θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά την όλη διαδικασία: Είναι ήδη σαφές ότι η Αθήνα μακροπρόθεσμα δεν θα χρειαστεί όλα τα χρήματα από το βαρύ πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί μόλις 36 δισ. ευρώ», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Ηandelsblatt εκτιμά ότι το έγγραφο που επικαλείται ανοίγει το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση. Το όλο «τρικ» έγκειται στο ότι από τη μια πλευρά θα πρέπει οι πιθανές ελαφρύνσεις να τεθούν όσο πιο αόριστα γίνεται, ώστε να συμφωνήσει ο Σόιμπλε. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να συνταχθούν τόσο συγκεκριμένα, ώστε η επικεφαλής του ΔΝΤ να έχει την αίσθηση «ότι οι Ευρωπαίοι δεν της προσφέρουν μόνο κρέας και ψάρι».
Λίγο μετά την προδημοσίευση του δημοσιεύματος, πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αλλά και ο ESM έστειλαν σαφές “μήνυμα” πως τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα εξεταστούν από το 2018 και μετά και υπό προϋποθέσεις!
Πηγή: Deutsche Welle