To Fenix 5 όπως ονομάστηκε το νέο μοντέλο και όχι Fenix 4 για προληπτικούς λόγους, κυκλοφορεί σε 3 διαφορετικές εκδόσεις ανάλογα με τις ανάγκες που μπορεί να έχει ο χρήστης του.
Έτσι έχουμε το “μικρό” που είναι το Fenix 5S (με διάμετρο 42mm) και σύμφωνα με την εταιρία απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες ή σε άντρες που έχουν πολύ λεπτό καρπό, το fenix 5 (με διάμετρο 47mm) που απευθύνεται σε όλους και το fenix 5X (με διάμετρο 51mm) που θυμίζει περισσότερο το Fenix 3 και απευθύνεται στους λάτρεις της περιπέτειας και χρειάζονται ανά πάσα στιγμή ένα χάρτη για να μπορούν να βρουν το δρόμο τους.
Πήρα στα χέρια μου από τα καταστήματα Γερμανός, το Fenix 5 και το δοκίμασα σε καθημερινή βάση για 2 εβδομάδες. Το Fenix 5 εκτός από την ώρα όταν δεν κάνεις κάποια άσκηση, λειτουργεί σαν ένας activithy tracke ο οποίος σου επιτρέπει να βλέπεις τα βήματα που έχεις κάνει και γενικότερα τη δραστηριότητα σου μέσα στην ημέρα, ενώ παράλληλα επειδή συνδέεται συνεχώς με το smartphone σου και μπορεί και λειτουργεί και ως smartwatch μεταφέροντας σου στον καρπό πληροφορίες για τις κλήσεις τα μηνύματα τα email και τις υπόλοιπες ειδοποιήσεις που μπορεί να σου έρχονται. Α! και φυσικά να αλλάξεις το καντράν αλλά και τα λουράκια για να μπορείς να το προσαρμόσεις σε κάθε περίσταση.
Εκτός όμως από αυτά τα καθημερινά χαρακτηριστικά, το Garmin Fenix 5 είναι φτιαγμένο για την περιπέτεια αφού διαθέτει ενσωματωμένο GPS για να μην χρειάζεται να κουβαλάς το smartphone σου για να καταγράψει πληροφορίες για την διαδρομή σου όταν πας να τρέξεις, να κάνεις ποδήλατο, να κολυμπήσεις κλπ.
Όπως είναι λογικό δεν θα μπορούσα να μην του κάνω μερικές δοκιμές στο τρέξιμο, στο κολύμπι, στην πεζοπορία, στην ποδηλασία και φυσικά στο γυμναστήριο. Όσο το είχα στα χέρια μου, το GPS δεν άργησε να συνδεθεί με κάποιον δορυφόρο πράγμα που συνέβαινε μερικές φορές στο προηγούμενο μοντέλο, και όπως φαίνεται παρά το γεγονός ότι λειτουργούσε ο παλμογράφος και το GPS πράγμα που θα έλεγε κανείς ότι “τρώει” πολύ μπαταρία… Κι όμως δεν τρώει και τόσο πολύ αφού η μπαταρία του με όλη τη χρήση που του έκανα δεν κατάφερε να πέσει κάτω από το 10% μέσα σε 2 εβδομάδες συνεχούς χρήσης.
Μην ξεχνάς ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορείς να βλέπεις διάφορες πληροφορίες της άσκησής σου όπως είναι ο ρυθμός σου, η απόσταση, οι παλμοί σου, οι θερμίδες και πολλά ακόμα. Όταν τελειώνεις μία δραστηριότητα το ρολόι σε ενημερώνει για τη συνολική απόδοσή σου και σου λέει ακόμα και πόσες ώρες θα πρέπει να ξεκουραστείς για να ξαναπάς προπόνηση.
Η εφαρμογή Garmin Connect θα σου επιτρέψει να αποθηκεύεις εκεί όλες τους ενέργειες, να συνδεθείς με τους φίλους, να μπεις σε διάφορα challenges, να προπονηθείς για κάποιον μεγάλο αγώνα και πάρα πολλά ακόμα πράγματα.
Γενικά το Fenix 5 απευθύνεται σε ένα κοινό που δεν θέλει να έχει απλά ένα smartwatch αλλά επειδή έχει την άθληση και την περιπέτεια στο πρόγραμμα του θέλει να βλέπει τις επιδόσεις και τους χρόνους του να βελτιώνονται χωρίς να χρειάζεται να έχει τον φορτιστή μαζί του.