Τρίτη, 26 Νοε.
13oC Αθήνα

Υπουργείο Εργασίας: Τροπολογίες για την Πρωτομαγιά 2017 και την αδήλωτη εργασία στο Ανώτατο Συμβούλιο

Υπουργείο Εργασίας: Τροπολογίες για την Πρωτομαγιά 2017 και την αδήλωτη εργασία στο Ανώτατο Συμβούλιο

Οι τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας που ανακοινώθηκαν χθες. Τι ισχύει για την Πρωτομαγιά 2017, την αδήλωτη εργασία, το Πρόγραμμα Ελέγχων και το Μητρώο Παραβατικότητας των Επιχειρήσεων.

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, κατέθεσε και εισηγήθηκε στη Βουλή δύο τροπολογίες. Η πρώτη για την καθιέρωση της 1ης Μαΐου ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας και η δεύτερη για την ίδρυση τμήματος καταπολέμησης αδήλωτης εργασίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Τι ισχύει για την Πρωτομαγιά 2017

Με την πρώτη τροπολογία καθιερώνεται πλέον η 1η Μαΐου ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, και παύει αυτό να βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του/της εκάστοτε Υπουργού. Την 1η Μαΐου κάθε έτους απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική εν γένει δραστηριότητα, καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών.  Η 1η Μαΐου, ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας διέπεται από το νομικό καθεστώς που διέπει την κυριακάτικη αργία.

Τι ισχύει για την αδήλωτη εργασία στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας

Με την δεύτερη τροπολογία, ιδρύεται τμήμα καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική προτεραιότητα για την επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. Το τμήμα θα λειτουργεί σε τριμερές επίπεδο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων, των εργοδοτών και του Υπουργείου Εργασίας, θα συστηματοποιήσει και θα διευρύνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, ενισχύοντας τον συντονισμό και την κοινωνική λογοδοσία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η θεσμοθέτηση του τμήματος επιτρέπει πλέον μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε τρεις άξονες:

α) την αξιοποίηση της εμπειρίας των ελεγκτικών μηχανισμών,

β) την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων,

γ) την εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της χώρας και των επιστημονικών φορέων, στην διαδικασία της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.

Πρόγραμμα Μεικτών Ελέγχων

Η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε επίσης ότι από τον επόμενο μήνα υλοποιείται πρόγραμμα μεικτών ελέγχων από τα σώματα Επιθεώρησης Εργασίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) του ΕΦΚΑ και την Οικονομική Αστυνομία, τα οποία θα προβούν σε συντονισμένους ελέγχους για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής.

Μητρώο Παραβατικότητας των Επιχειρήσεων

Τέλος, η Υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την διεύρυνση του Μητρώου Παραβατικότητας των Επιχειρήσεων ώστε επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα ή ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε