Η επωνυμία του νέου φορέα είναι “Πολιτιστικός Σύλλογος Εργαζομένων “Αθήναιον”” και στους σκοπούς του συγκατελέγονται η διοργάνωση δράσεων που προωθούν την αλληλεγγύη, η ίδρυση γραφείων, η έκδοση εντύπων κ.ά. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου εξελέγη γνωστός αναρχικός και “ιδρυτικό” μέλος του “Ρουβίκωνα”, ενώ μέλη της ίδιας συλλογικότητας κατέλαβαν τις υπόλοιπες θέσεις του Δ.Σ. Σήμα – σύμβολο του νέου συλλόγου είναι το αστέρι των αναρχικών, το οποίο στη μέση έχει -καθόλου τυχαία- το γράμμα “Ρ”. Η παρθενική συνεδρίαση του προεδρείου έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου σε γνωστή κατάληψη στην πλατεία των Εξαρχείων.
Το κατασταστικό του “Πολιτιστικού Συλλόγου Εργαζομένων “Αθήναιον”” συντάχθηκε το φθινόπωρο του 2016. Οι σκοποί του συλλόγου περιγράφονται στα πρώτα άρθρα του και εστιάζουν σε πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, η έκδοση εντύπων που διαφημίζουν το έργο του συλλόγου, η ίδρυση γραφείων και καφενείων, καθώς επίσης η δημιουργία χώρων φυσικής άσκησης και ομάδων δημοτικών χορών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως συμβαίνει στα περισσότερα σωματεία, τα μέλη του συλλόγου χωρίζονται σε τακτικά και επίτιμα, ενώ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής εκπρόσωποι κερδοσκοπικών εταιρών. Όργανα του συλλόγου είναι η γενική συνέλευση, το διοικητικό συμβούλιο και η ελεγκτική επιτροπή, που αποφασίζουν για την έγκριση του προϋπολογισμού, την εγγραφή νέων μελών, τον πειθαρχικό έλεγχο των συμμετεχόντων κ.ο.κ.
Πόροι του συλλόγου θεωρούνται οι τακτικές και έκτακτες συνδρομές των μελών, δωρεές και εισοδήματα από την περιουσία του. Στην προσωρινή διοίκηση συμμετείχαν πέντε άτομα, που έχουν κατ’ επανάληψη προσαχθεί ή συλληφθεί σε δράσεις της αναρχικής ομάδας “Ρουβίκωνας”.
Το Ειρηνοδικείο της Αθήνας ενέκρινε το καταστατικό του σωματείο και διέταξε την εγγραφή του στο βιβλίο σωματείων που τηρείται στο Πρωτοδικείο της Αθήνας στα τέλη Ιανουαρίου 2017. Η τελευταία εξέλιξη συμπίπτει χρονικά με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο διαδίκτυο ένα από τα ιδρυτικά μέλη του “Ρουβίκωνα” και πρόεδρος πλέον του νέου συλλόγου. Είχε περιγράψει ως μελλοντικό στόχο του “Ρουβίκωνα” το άνοιγμα της συλλογικότητας σε ένα ευρύτερο κοινό. “Θέλουμε η ομάδα μας να μεγαλώσει, να ανοίξει σε ένα πιο ευρύ κοινό και θέλουμε ένας κόσμος μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να μπορέσει να αγωνιστεί για πράγματα που τον απασχολούν. Το επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα της ομάδας σε περισσότερο κόσμο” είχε δηλώσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μερικές εβδομάδες μετά την έγκριση από το Ειρηνοδικείο του καταστατικού του πολιτιστικού συλλόγου, το διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα προκειμένου να επικυρώσει -μέσω ψηφοφορίας- την ιεραρχική δομή του. Η συνεδρίαση έγινε σε κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων και, όπως αναμενόταν, τις πέντε θέσεις του προεδρείου κατέλαβαν τα πλέον ενεργά και αναγνωρίσιμα μέλη του “Ρουβίκωνα”. Το πρακτικό της συνεδρίασης φέρει τη σφραγίδα του συλλόγου από την οποία ξεχωρίζει το αστέρι και το κεφαλαίο “Ρ”.
Η αναρχική ομάδα “Ρουβίκωνας” συγκέντρωσε για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας την 8η Μαρτίου του 2015 πραγματοποιώντας κατάληψη σε κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου και την 3η Απριλίου δυναμική συγκέντρωση στο περιστύλιο της Βουλής. Οι “παρεμβάσεις” είχαν γίνει σε ένδειξη συμπαράστασης σε αναρχικούς απεργούς πείνας. Το διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα, μέλη της ίδιας ομάδας πραγματοποίησαν συμβολικές καταλήψεις ή καταδρομικές επιθέσεις σε εταιρείες, πρεσβείες και προξενεία, γραφεία κομμάτων και ΜΜΕ, το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ κ.α. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα καταγράφεται κλιμάκωση της δράσης της συλλογικότητας. Την 1η Απριλίου περίπου 15 άτομα, μέλη του “Ρουβίκωνα” πέταξαν φέιγ βολάν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τρεις αποπειράθηκαν να μπουν στο εσωτερικό αλλά εμποδίστηκαν από αστυνομικούς. Τέσσερις μέρες αργότερα, μπήκαν στο δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά, ενώ το περασμένο Σάββατο αποπειράθηκαν να κάνουν “ντου” σε καφετέρια της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά παρεμποδίστηκαν και προσήχθησαν από αστυνομικούς που κατέγραφαν τις κινήσεις τους.
Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις σχολιάζουν ότι η ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου θα παράσχει στους συμμετέχοντες στην ομάδα μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, με δεδομένο κιόλας ότι αρκετοί απ’ αυτούς έχουν φορτωθεί με αρκετές δικογραφίες και εκκρεμούν εις βάρος τους περιοριστικοί όροι.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή