Σάββατο, 20 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Marie Harel: Doodle τιμά τη γυναίκα που ανακάλυψε το Καμαμπέρ

Marie Harel: Doodle τιμά τη γυναίκα που ανακάλυψε το Καμαμπέρ

Η Marie Harel παρασκεύασε για πρώτη φορά το τυρί Καμαμπέρ. Διαβάστε την ιστορία του τυριού με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά που κρατά από τον 18ο αιώνα.

Η Γαλλίδα τυροκόμος Marie Harel που κατασκεύασε πρώτη το τυρί Καμαμπέρ, τιμάται σήμερα με ένα Doodle της Google. Διαβάστε όσα δεν γνωρίζετε για την ιστορία της Marie Harel και το γνωστό τυρί.

Η Marie Harel έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο καθώς ήταν εκείνη η οποία παρασκεύασε για πρώτη φορά το τυρί Καμαμπέρ, με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, στα τέλη του 18ου αιώνα.

Από πού πήρε το όνομά του το τυρί

Η Marie Harel γεννήθηκε πριν από 256 χρόνια, στις 28 Απριλίου 1761, στο χωριό Καμαμπέρ του Νομού Ορν της Κάτω Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία. Από εκεί, πήρε και το όνομά του το γνωστό τυρί. Το χωριό είναι μικρό αλλά τιμά την προσφορά της με κάθε τρόπο και έτσι περιλαμβάνει το Μουσείο Τυριού, το οποίο έχει σχήμα τυριού Καμαμπέρ, το μουσείο «Ferme Président» και το Μπεμονσέλ, το σπίτι στο οποίο ζούσε η Marie Harel.

Η γνωστή τυροκόμος παντρεύτηκε στις 10 Μαίου του 1785 τον γνωστό εργοστασιάρχη της περιοχής, Jacques Harel.

Ο μύθος γύρω από το τυρί

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο ιερέας Charles-Jean Bonvoust από την περιοχή Μπρι κοντά στο Παρίσι, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στο χωριό κατά τη Γαλλική Επανάσταση, ήταν εκείνος που της εκμυστηρεύτηκε τη συνταγή. Η συνεισφορά της Marie Harel θεωρείται όμως πολύτιμη στην ανάπτυξη ενός δικτύου παραγωγής του Καμαμπέρ σε ευρεία κλίμακα. Έτσι, το 1817, ο εγγονός της δημιούργησε ένα εργοστάσιο τυριού στο γαλλικό διαμέρισμα Καλβαντός.

Η Marie Harel απεβίωσε το τον Νοέμβριο του 1844 Βινμουτιέ του Νομού Ορν, όπου βρίσκεται και το άγαλμά της. Το Doodle σήμερα, τιμά την προσφορά στην κατασκευή ενός από τα πιο νόστιμα τυριά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε