Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ όχι μόνο δεν συνεχάρη, όπως ο Τραμπ, τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά στάθηκε στις παρατυπίες και τις καταγγελίες για νοθεία στο τουρκικό δημοψήφισμα.
Και δεν είναι μόνο οι συζητήσεις πως ο Τραμπ με το τηλεφώνημά του, ουσιαστικά, έδωσε “νομιμοποίηση” στα όσα κάνει ο Ερντογάν στην Τουρκία, οι οποίες έρχονται μετά τις αποκαλύψεις πως ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν ενώ εργαζόταν για τον Τραμπ είχε σχέσεις με εταιρίες τουρκικών συμφερόντων. Είναι και το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος μπήκε… μόνος του στη λίστα με εκείνους που συνεχάρησαν τον Ερντογάν, ανάμεσά τους η Χαμάς (την οποία οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση) και οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν και του Τζιμπουτί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι επιτελείς του Τραμπ έσπευσαν να πουν ότι το τηλεφώνημα έγινε μόνο για συγχαρητήρια και όχι για στήριξη τις πολιτικές Ερντογάν και έχει να κάνει με το γεγονός πως οι ΗΠΑ θεωρούν κρίσιμο τον ρόλο της Άγκυρας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Ο πρόεδρος είναι ενήμερος για τις ανησυχίες σχετικά με τον αυξανόμενο απολυταρχισμό του Ερντογάν» δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και σημείωσε πως για τις ΗΠΑ, η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Και όταν ρωτήθηκε μια από τους εκπροσώπους του Λευκού Οίκου αν ο Τραμπ θα απολογηθεί για το τηλεφώνημα, η απάντηση ήταν «όχι».
Όλα αυτά ενώ ο Blaise Misztal, διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας στο Κέντρο Διακομματικής Πολιτικής βάζει ένα άλλο θέμα στο τραπέζι: το τηλεφώνημα να είναι απλά μια μεγάλη γκάφα του Ντόναλντ Τραμπ και τίποτα περισσότερο!
Θα απορήσει κανείς: ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κανέναν δίπλα του για να τον συμβουλεύει και να τον προστατεύει από τέτοιες γκάφες; Η πρώτη απάντηση είναι πως ο Τραμπ δεν ελέγχεται εύκολα. Αλλά ο Misztal και άλλοι πολιτικοί αναλυτές δίνουν μια άλλη εξήγηση: όσοι θα έπρεπε να τον συμβουλεύσουν, απουσίαζαν από δίπλα του όταν αποφάσισε να σηκώσει το τηλέφωνο για να καλέσει τον Ερντογάν!
Κανείς από τους κορυφαίους συμβούλους του Τραμπ για την Εθνική Ασφάλεια δεν ήταν μαζί του για να του πει πως δεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν για να τον συγχαρεί. Και ο άπειρος πολιτικά πρόεδρος, έκανε τη γκάφα του. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ ήταν στο Αφγανιστάν και η αναπληρώτριά του Ντίνα Πάουελ συνόδευε τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ στρατηγό Τζέιμς Μάτις στη Μέση Ανατολή.
Η διάσταση απόψεων Λευκού Οίκου και Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν παρατηρείται πρώτη φορά στην αμερικανική πολιτική για την Τουρκία. «Ποτέ δεν αποσαφηνίσαμε αν βλέπουμε την Τουρκία ως γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό κεφάλαιο ή αν εκτιμάμε την Τουρκία για τη φύση της κυβέρνησής της», τόνισε ο Misztal.
Πηγή: CNN