Η (πικρή) αλήθεια είναι πως όταν οι βασικοί πρωταγωνιστές στο “παιχνίδι” της παγκόσμιας κυριαρχίας είναι οι Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Κιμ Γιονκ Ουν, τότε μοιάζει απόλυτα λογικό να ανησυχεί κανείς για το πότε θα έρθει αυτή η “σπίθα” που πραγματικά μοιάζει ικανή να ανάψει τη “φωτιά” μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης.
Ο αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στην τρίτη πολεμική του “εντολή” μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και χθες, Μεγάλη Πέμπτη, βομβάρδισε “θύλακα” των τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν, κάνοντας παράλληλα και επίδειξη ισχύος, αφού ο βομβαρδισμός έγινε με ένα πραγματικά τρομακτικό όπλο.
Αεροσκάφος MC-130 της αμερικανικής αεροπορίας πραγματοποίησε την ρίψη μιας βόμβας που έχει επικρατήσει με την ονομασία “Μητέρα όλων των βομβών” κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού πρόκειται για την πιο ισχυρή μη πυρηνική βόμβα, η οποία μάλιστα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη.
Με λίγα λόγια το επόμενο… βήμα είναι τα πυρηνικά.
Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ, από την οποία έχασαν την ζωή τους 36 τζιχαντιστές, πληθαίνουν οι αναφορές σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτής της υπερβόμβας. Διαβάστε αναλυτικά τα έξι βασικά.
—> Το όνομα και ο Σαντάμ
Η επίσημη ονομασία της βόμβας είναι η εξής: Massive Ordnance Air Blast, με το ακρωνύμιο όμως MOAB να “μεταφράζεται” περισσότερο ως “Mother Of All Bombs”. Η ονομασία αυτή θεωρείται ότι συνδέεται με τον πάλαι ποτέ πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν και την απειλή του κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, το 1991, σχετικά με την “μητέρα όλων των μαχών”.
U.S. Bombs, Destroys Khorasan Group Stronghold in Afghanistan https://t.co/oDhjzaLuUw pic.twitter.com/xOMsYD5grt
— U.S. Air Force (@usairforce) 13 Απριλίου 2017
—> Είναι η 14χρονη “κόρη” της Daisy Cutter
Ο “πρόγονος” του συγκεκριμένου όπλου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Μάριο του 2003, ακριβώς πριν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και είναι “απόγονος” της “BLU-82B Daisy Cutter”. Μια βόμβα της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ, που ζύγιζε 6.800 κιλά και χρησιμοποιούνταν για να “καθαρίζονται” ζούγκλες και ναρκοπέδια της ερήμου.
Χρησιμοποιήθηκε με καταστροφικές συνέπειες εναντίον των ιρακινών στρατευμάτων το 1991, ενώ οι τελευταίες από τις 225 βόμβες BLU-82B αποσύρθηκαν το 2008 και αντικαταστάθηκαν από την MOAB.
—> Είναι τεράστια!
Η βόμβα GBU-43/B είναι το “θηρίο του αμερικανικού πυροβολικού” έγραψε το 2003 ο Gary Brecher, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως “σπασίκλας του πολέμου”. Η MOAB ζυγίζει περισσότερους από 10 τόνους (!) και αποτελεί το πλέον ισχυρό μη πυρηνικό όπλο στο αμερικανικό οπλοστάσιο.
Breaking news graphic I did to provide context to the destructive force of the MOAB that was used in Afghanistan today. via @indystar pic.twitter.com/PNaZnFbXu2
— Michael Campbell (@campbell_m) 13 Απριλίου 2017
Έχει πάνω της εκρηκτικά H6 και η ισχύς ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους εκρηκτικών ΤΝΤ! Έχει μήκος που ξεπερνά τα 10 μέτρα, διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου και η ρίψη της μπορεί να γίνει μόνο από ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη C-130.
—> Είναι τρομακτική!
Αυτό που κάνει η MOAB είναι αυτό που λέμε “σοκ και δέος”. Είναι ένα εκρηκτικό όπλο που δημιουργεί πίεση με σκοπό να διαλυθούν τούνελ ή αποθήκες αλλά και να εξαλείψει οποιοδήποτε μέλος του εχθρού που θα έχει την… ατυχία να βρίσκεται στην ακτίνα έκρηξης.
—> Είναι πανάκριβη
Η MOAB κατασκευάστηκε από την εταιρεία Dynetics, που έχει την έδρα της στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Το αμερικανικό Πεντάγωνο της ανέθεσε να κατασκευάσει 20 βόμβες, με την καθεμία να κοστίζει 16 εκατομμύρια δολάρια. Το συνολικό κόστος, λοιπόν, έφτασε τα 320 εκατομμύρια δολάρια!
—> Υπάρχει και… ο μπαμπάς και είναι Ρώσος
Μετά τις δοκιμές της MOAB το 2003, η Ρωσία ανακοίνωσε πως δημιούργησε το δικό της θερμοβαρικό όπλο, με το -προφανώς αναμενόμενο- παρατσούκλι “Πατέρας όλων των βομβών”. Δοκιμάστηκε το 2007 και… κάπου εκεί τελειώνει η πληροφόρηση που έχουμε από την ρωσική κυβέρνηση για το δικό της υπερόπλο.
Το μόνο που γνωρίζουμε είναι αυτό που έχει ανακοινώσει ο ρωσικός στρατός: Ότι δηλαδή έχει τετραπλάσια ισχύ από την MOAB, αλλά και διπλάσια ακτίνα έκρηξης συγκριτικά με αυτή της αμερικανικής μεγα-βόμβας.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο δοκιμή της βόμβας του Πούτιν
Πηγή: rt.com