Τετάρτη, 27 Νοε.
13oC Αθήνα

Αγιά Σοφιά: “Φωτιές” από Τούρκο ιστορικό! “Είναι τζαμί! Πλαστή η υπογραφή του Ατατούρκ”!

Φωτογραφία απόwww.milliyet.com.tr
Φωτογραφία απόwww.milliyet.com.tr

– “Πάτημα” στους ισλαμιστές δίνει ένα νέο βιβλίο Τούρκου ιστορικού!
– Αναφέρει ότι η Αγία Σοφία είναι… τζαμί κι όχι μουσείο!
– Το δικαιολογεί λέγοντας πως η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τζαμί σε μουσείο, είναι πλαστή
– Τονίζει πως στο συγκεκριμένο διάταγμα είναι διαφορετική η υπογραφή του τόσο σε σχέση με προηγούμενα όσο και με επόμενα διατάγματα! Δείτε φωτογραφία με την υπογραφή
– Οι σκευωρίες αμερικανών διπλωματών και το δημοσίευμα ελληνικής ομογενειακής εφημερίδας

Στο βιβλίο του με τίτλο «Ίντριγκες της Αγίας Σοφίας» ο ιστορικός, Μουσταφά Αρμαγάν, ισχυρίζεται ότι η υπογραφή του Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τζαμί σε μουσείο, είναι πλαστή.

Το βιβλίο προβάλλεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα “Μιλιέτ” και (φυσικά) αναπαράγεται από πολλά άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, κατά τον Τούρκο ιστορικό η υπογραφή δεν μοιάζει με την υπογραφή του Ατατούρκ, επομένως από νομικής άποψης το διάταγμα αυτό θεωρείται άκυρο και άρα η Αγία Σοφία παραμένει ακόμη τζαμί.

Στο βιβλίο υπάρχουν παλαιά έγγραφα, που δείχνουν τις σκευωρίες Αμερικανών κροίσων και διπλωματών εκείνη την περίοδο, δηλαδή των επιχειρηματιών Charles Crane και Mildred Barnes Bliss, του τότε Αμερικανού πρέσβη, Joseph Grew, αλλά και του Thomas Whittemore από το Αμερικανικό Βυζαντινό Ινστιτούτο, ούτως ώστε να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε μουσείο.

Το 1935, μάλιστα, υπήρξε αντίδραση για τη μετατροπή αυτή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από το περιοδικό El Risale που εκδιδόταν στην Αίγυπτο.

Και ελληνικές “πηγές”

Το βιβλίο αναφέρεται ακόμη και σε ένα δημοσίευμα της ελληνικής ομογενειακής εφημερίδας “Απογευματινή” της Κωνσταντινούπολης, με χρονολογία 7 Φεβρουαρίου 1935, σύμφωνα με το οποίο ο Ατατούρκ επισκέφθηκε την Αγία Σοφία τρεις μήνες μετά τη μετατροπή της σε μουσείο. Αναφέρει, ωστόσο, ότι σε καμιά άλλη εφημερίδα της εποχής δεν δημοσιεύτηκε κάτι τέτοιο.

Τι υποστηρίζει ο Τούρκος ιστορικός για την υπογραφή;

Ο Μουσταφά Αρμαγάν, πάντως, ισχυρίζεται ότι δεν μοιάζει ούτε με τις προηγούμενες αλλά ούτε και με τις επόμενες υπογραφές του Κεμάλ Ατατούρκ. Όπως αναφέρει, πριν από το διάταγμα ο Ατατούρκ υπέγραφε ως ‘Gazi M. Kemal’ και μετά το διάταγμα ως ‘Κ. atatürk’, δηλαδή με μικρό ‘a’. «Πώς το μικρό ‘a’ από το ‘atatürk’ μεγάλωσε στο διάταγμα σε ‘Atatürk’ ή ποιος το μεγάλωσε;», διερωτάται ο Τούρκος ιστορικός.

Δείτε τη σχετική εικόνα

Φωτογραφία απόwww.milliyet.com.tr

Τέλος, υποστηρίζει ότι ενώ ο αριθμός του διατάγματος είναι 1589, διάταγμα που είχε εκδοθεί δύο μέρες νωρίτερα είχε τον αριθμό 1606, ενώ ο αναφέρει ακόμη πως το διάταγμα αυτό νομικά μπορεί να θεωρηθεί άκυρο.

Πηγή: ant1news.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε