Ελλάδα

Αλλαγή ώρας 2017: Για ποιό λόγο γυρίζουμε τα ρολόγια μπροστά

Θυμηθείτε! Την Κυριακή αλλάζει η ώρα. Διαβάστε γιατί αλλάζει η θερινή ώρα και πόσες ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εξοικονομούνται χάρη στον ήλιο.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου γυρνάμε όλοι τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα, θα γυρίσουμε το ρολόι μας ώστε να δείχνει 04:00. Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Ξέρετε όμως πού αποσκοπεί η αλλαγή της ώρας;

Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας, εξοικονομούνται σε όλον τον κόσμο 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στην αξιοποίηση του ήλιου.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε αυτό επειδή τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά στην εισδοχή της ώρας ζώνης. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα.

Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975.

Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τροχαίο στον Πολύμυλο Κοζάνης: Ουρές 22 χιλιομέτρων στην Εγνατία – Νερά στους εγκλωβισμένους οδηγούς στέλνει η Περιφέρεια
Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στην Εγνατία οδό μετά το τρομερό τροχαίο δυστύχημα που έγινε στα διόδια Πολυμύλου με δυο ανθρώπους...
Φωτογραφία Kozanimedia.gr
Ανανεώθηκε πριν 27 λεπτά
Σαντορίνη: Θρήνος για την 59χρονη καθαρίστρια που σκοτώθηκε από πτώση πτυσσόμενου κρεβατιού – «Ήθελε να το κατεβάσει κι έσπρωξε το αμορτισέρ»
«Οι συγγενείς είπαν ότι ήταν χαλασμένος ο μηχανισμός, αλλά δεν ήταν» υποστηρίζει το περιβάλλον της ιδιοκτήτριας του καταλύματος
Η 59χρονη καθαρίστρια
«Φοβήθηκα μην με χτυπήσει και την έσπρωξα», φέρεται να είπε ο 84χρονος από το Μενίδι που σκότωσε την 78χρονη σύζυγό του
Όλα ξεκίνησαν μετά από καβγά, με τον δράστη να σπρώχνει την 78χρονη, η οποία έπεσε στο πάτωμα και τραυματίστηκε θανάσιμα. Ο 84χρονος υποστήριξε πως το θύμα κρατούσε σφυρί
Το σπίτι όπου σημειώθηκε η δολοφονία στο Μενίδι 1