Η ΕΔΕ επισημαίνει πως το “δικαίωμα στην άσκηση της κριτικής ειναι αυτονόητο” ωστόσο ξεκαθαρίζει πως οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και οι προσωπικές επιθέσεις, ιδίως απο πολιτικά πρόσωπα “οξύνουν αδικαιολόγητα μία ήδη τεταμένη κατάσταση και δίνουν αφορμές για ευθεία αμφισβήτηση και απονομιμοποίηση των συνταγματικών θεσμών”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΔΕ έχει ως εξής: “Σε αίτημα που κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για σύσταση σωματείου η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν απορριπτική διότι κατά την κρίση του δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου προχώρησαν στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου ασκώντας σκληρή κριτική σε βάρος της Προέδρου του Δικαστηρίου. Το δικαίωμα στην άσκηση κριτικής είναι αυτονόητο ακόμα κι’ όταν στρέφεται κατά δικαστικών λειτουργών ή των αποφάσεων που αυτοί εκδίδουν.
Απαξιωτικοί ωστόσο χαρακτηρισμοί και προσωπικές επιθέσεις όπως ότι «δικαστικός λειτουργός αναλαμβάνει να βάλει τη σφραγίδα της δικαιοσύνης στην πιο φασιστική, στην πιο χουντική απόφαση που μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος (και νομικός) νους» και ότι «…δεν θα πειθαρχήσουμε στην φασιστική απόφαση του Ειρηνοδικείου..», ιδίως όταν προέρχονται από πολιτικά πρόσωπα, οξύνουν αδικαιολόγητα μία ήδη τεταμένη κατάσταση και δίνουν αφορμές για ευθεία αμφισβήτηση και απονομιμοποίηση των συνταγματικών θεσμών”.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του υπό σύσταση σωματείου με την πρόεδρο της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου να τους εκπροσωπεί έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη της Siemens .