Τρίτη, 26 Νοε.
14oC Αθήνα

Κιμ Γιονκ Ουν: Επαναπατρίστηκε (επιτέλους) η σορός του αδερφού του

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Τρεις Βορειοκορεάτες που θεωρούνται ύποπτοι για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της χώρας επέστρεψαν σήμερα στην πατρίδα τους, ενώ ταυτόχρονα επαναπατρίστηκε η σορός του Κιμ Γιονγκ Ναμ έπειτα από συμφωνία για ανταλλαγή στην οποία κατέληξαν Μαλαισία και Βόρεια Κορέα με τον μαλαισιανό πρωθυπουργό Νατζίμπ Ραζάκ να δηλώνει ότι δεν θα πληγούν οι διμερείς σχέσεις έπειτα από το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο.

Η μαλαισιανή αστυνομία, που ερευνά αυτό που αμερικανοί και νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν δολοφονία και χρεώνουν σε βορειοκορεάτες κατασκόπους, πήραν κατάθεση από τους τρεις υπόπτους προτού τους επιτρέψουν να φύγουν από τη χώρα.

Αποσπάσαμε ό,τι θέλαμε από αυτούς…Μας βοήθησαν και τους επιτράπηκε να φύγουν“, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κουάλα Λουμπούρ ο επικεφαλής της αστυνομίας Χαλίντ Αμπού Μπακάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να κρατούνται.

Επαναπατρισμός και ανακρίσεις

O Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο μεγαλύτερος ετεροθαλής αδελφός του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 13 Φεβρουαρίου όταν δέχτηκε επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα VX, ένα χημικό τόσο φονικό ώστε να περιλαμβάνεται στη λίστα των Ηνωμένων Εθνών με τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λου Κανγκ δήλωσε ότι η σορός ενός βορειοκορεάτη πολίτη που σκοτώθηκε στη Μαλαισία επαναπατρίστηκε στη Βόρεια Κορέα μέσω Πεκίνου μαζί με “σχετιζόμενους” βορειοκορεάτες πολίτες.

Οι μαλαισιανές αρχές παρέδωσαν χθες Πέμπτη τη σορό του Κιμ Γιονγκ Ναμ στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση εννέα μαλαισιανών πολιτών που κρατούνταν στην Πιονγκγιάνγκ.

Η μαλαισιανή αστυνομία κατονόμασε οκτώ Βορειοκορεάτες που κρατούνταν για ανάκριση σχετικά με την υπόθεση, περιλαμβανομένων των τριών, στους οποίους επιτράπηκε να φύγουν από τη χώρα χθες το απόγευμα.

Το οπτικό υλικό που περιήλθε στην κατοχή του Reuters από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζει τον Χιόν Κουάνγκ Σονγκ, τον δεύτερο γραμματέα στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ, και τον Κιμ Ουκ Ιλ, έναν βορειοκορεάτη υπάλληλο της κρατικής αεροπορικής εταιρείας, στην πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι συνοδεύονταν από τον συμπατριώτη τους Ρι Τζι Ου, γνωστό και ως Τζέιμς, ο οποίος είχε βρει μαζί τους καταφύγιο στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ.

Οι δύο γυναίκες και οι παλαιότερες απόπειρες δολοφονίας

Μαλαισιανοί εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος δύο γυναικών –μιας Ινδονήσιας και μιας Βιετναμέζας– για τη δολοφονία αλλά νοτιοκορεάτες και αμερικανοί αξιωματούχοι τις θεωρούν πιόνια σε μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από βορειοκορεάτες πράκτορες.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος για αρκετά χρόνια ζούσε εξόριστος στο Μακάου (κινεζικό έδαφος), είχε δεχτεί απόπειρα κατά της ζωής του το 2012, σύμφωνα με νοτιοκορεάτες βουλευτές.

Οι ίδιοι λένε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του για να εδραίωσει την εξουσία του έπειτα από τον θάνατο του πατέρα τους το 2011.

Οι άλλοι Βορειοκορεάτες που κατονόμασαν οι μαλαισιανοί ανακριτές έχουν όλοι επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα.

Η αστυνομία θεωρεί ότι τέσσερις διέφυγαν στη Μαλαισία την ημέρα της δολοφονίας και ένας κρατείτο για μια εβδομάδα πριν αφεθεί ελεύθερος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Οργισμένη από την έρευνα, η Βόρεια Κορέα εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους Μαλαισιανούς νωρίτερα μέσα στο μήνα εγκλωβίζοντας τρεις διπλωμάτες και έξι μέλη της ίδιας οικογενείας, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, στην Πιονγκγιάνγκ.

Η Μαλαισία, η οποία στο παρελθόν είχε φιλικούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα, απάντησε με δική της απαγόρευση αλλά δεν είχε άλλη επιλογή από το να ενδώσει στις απαιτήσεις της Βόρειας Κορέας για τον επαναπατρισμό της σορού και την ασφαλή επιστροφή των τριών Βορειοκορεατών που είχαν βρει καταφύγιο στην πρεσβεία.

Ο μαλαισιανός πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, εξέδωσε ανακοίνωση για τον επαναπατρισμό της σορού χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα του θύματος.

Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι ο νεκρός δεν είναι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ αλλά ο Κιμ Κολ –το όνομα που ανέφερε διαβατήριο που βρέθηκε πάνω στο θύμα.

Έπειτα από εξέταση DNA, η μαλαισιανή αστυνομία διακρίβωσε ότι το θύμα ήταν ο Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Η συμφωνία ανταλλαγής τερματίζει τη διπλωματική κόντρα που διήρκεσε σχεδόν επτά εβδομάδες.

Οι εννέα Μαλαισιανοί, οι οποίοι ήταν παγιδευμένοι στην Πιονγκγιάνγκ, έφθασαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Κουάλα Λουμπούρ με ένα μικρό τζετ τύπου Bombardier της μαλαισιανής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο πιλότος του Χασριζάν Καμίς είπε ότι το πλήρωμα ήταν ντυμένο με πολιτικά στο πλαίσιο “προληπτικού μέτρου” για την αποστολή.

Ταυτόχρονα με την αναχώρηση του Bombardier από την Πιονγκγιάνγκ, αναχώρησε η πτήση MH360 της Malaysian Airlines από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε