Το δημοψήφισμα στην Τουρκία διεξάγεται στις 16 Απριλίου. Η κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Γιασάρ Αϊντίν είναι μέλος του Ιδρύματος Ευρώπη-Τουρκία στο Αμβούργο. Η ειδικός υποστηρίζει ότι για την κυβέρνηση στην Άγκυρα κάθε ψήφος μετράει. Οι Τούρκοι της Γερμανίας δεν έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του «Ναι», γεγονός που δημιουργεί νευρικότητα στο επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν.
Στην ερώτηση εάν οι Τούρκοι της Γερμανίας είναι καλά πληροφορημένοι για τις συνέπειες που θα έχει η απόφασή τους, η Γιασάρ Αϊντίν απαντά: «Νομίζω πως δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες. Το πρόβλημα είναι πως λείπει γενικότερα η σφαιρική πληροφόρηση. Στην Τουρκία επικρατεί μεγάλη πόλωση και το σημαντικό δεν φαίνεται να είναι τι λέει κανείς αλλά ποιος το λέει».
Ο τρόπος πληροφόρησης των Τούρκων της Γερμανίας είναι η τηλεόραση, οι εφημερίδες και το facebook. Σύμφωνα με την Γιασάρ Αϊντίν οι περισσότερες εκπομπές είναι φιλικά διακείμενες προς την τουρκική κυβέρνηση. Οι πολίτες που τάσσονται υπέρ του «Όχι» δεν έχουν τη δυνατότητα να εισακουστούν. Όσο για τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ψηφίζουν είναι «περισσότερο με βάση το ένστικτο και την πολιτική θέση». Ακόμα όμως και αυτοί που ψηφίζουν «Όχι» πολλές φορές δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται.
Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία έχει δεχθεί μεγάλες επικρίσεις. Εκφράζονται φόβοι πως η Τουρκία μετατρέπεται σε μια δικτατορία χρησιμοποιώντας όμως ένα δημοκρατικό μανδύα μέσω του δημοψηφίσματος.
Στην ερώτηση της Deutsche Welle εάν οι επικρίσεις αυτές φθάνουν στους Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία, η κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Γιασάρ Αϊντίν απαντά πως «οι επικρίσεις αγγίζουν περισσότερο τους πολίτες που τείνουν να ψηφίσουν ούτως ή άλλως «Όχι». Η αντιπολίτευση πολύ δύσκολα μπορεί να προσεγγίσει συντηρητικούς ψηφοφόρους».
Τέλος, όσον αφορά την επιρροή που έχουν τα γερμανικά ΜΜΕ στην έκβαση του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, η ειδικός εκτιμά πως αυτή δεν είναι μεγάλη. «Υπάρχουν πολλοί λίγοι που διαβάζουν γερμανικές εφημερίδες. Αλλά υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Η αρνητική ειδησεογραφία, η κριτική, οδηγεί τους συντηρητικούς σε πεισματικές αντιδράσεις. Πολλοί πιστεύουν πως ο Ερντογάν δέχεται επιθέσεις από τη Δύση, όχι επειδή δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά επειδή θέλει να κάνει ισχυρή την Τουρκία».
Πηγή: Deutsche Welle