Ο φλοιός της Γης είναι ένα 10-40 χιλιομέτρων βαθιά στερεό στρώμα που βρίσκεται στην κορυφή του παχύρρευστου μανδύα και λιωμένου πυρήνα. Ο υπάρχων φλοιός πάνω στον οποίο βρίσκονται όλες οι πόλεις, οι χώρες, οι ήπειροι και οι ωκεανοί μας δεν είναι ο πρώτος του πλανήτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“The Earth is always ‘recycling’ and re-melting its crust, erasing records of its early beginnings.” https://t.co/vjS9T8n2wv pic.twitter.com/1D9Xcb4u8G
— uOttawa (@uOttawa) March 17, 2017
Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η Γη ήταν ακόμα σε νηπιακό στάδιο, μια πιο αρχαία κρούστα κάλυπτε τον πλανήτη. Αυτή η κρούστα έλιωσε πίσω στο εσωτερικό του πλανήτη πριν από πολύ καιρό λόγω των τεκτονικών πλακών ή μεταμορφώθηκε σε νέα βράχια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα παλαιότερα τμήματα του τρέχοντος φλοιού έχουν χρονολογηθεί πριν από 2,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Δεδομένου ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Γη είναι πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, αυτό αφήνει ένα τεράστιο κενό μεταξύ της γέννησης του πλανήτη μας και του σχηματισμού του.
Remnants of Earth’s Original Crust Found in Canada https://t.co/i4o8YqVm1w via @novapbs
— Carnegie Science (@carnegiescience) March 17, 2017
Ωστόσο μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα και το Carnegie Institution στην Ουάσιγκτον βρήκαν στοιχεία μιας παλιότερης κρούστας που χρονολογείται πριν από 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια.
“Η Γη ανακυκλώνεται πάντα σβήνοντας τα αρχεία των αρχικών σταδίων της”, εξηγεί ο Jonathan O’Neil από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα. “Αποδείχτηκε δύσκολο να βρούμε απομεινάρια αυτής της αρχαίας κρούστας, αλλά τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να ανιχνεύσουμε την παρουσία της αρχαίας κρούστας που μετασχηματίστηκε σε παλιά πετρώματα”.
Πηγή: RT