Για πρώτη φορά, ο κεντρώος ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας προηγείται σε δημοσκόπηση της Μαρίν Λε Πεν και στον πρώτο γύρο. Αυτό δείχνει έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive που δόθηκε την Πέμπτη (09.03.2017) στη δημοσιότητα.
Κερδίζοντας έξι μονάδες σε δύο εβδομάδες, ο Μακρόν συγκεντρώνει το 26% των προθέσεων ψήφου, έναντι 25% για την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου, το ποσοστό της οποίας παραμένει σταθερό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τη France Televisions. Στο δεύτερο γύρο, ο πρώην υπουργός Οικονομίας φέρεται να επικρατεί της προέδρου του Εθνικού Μετώπου με 65% των ψήφων (+5%) έναντι 35% (-5%).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτή είναι η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Harris Interactive για τη France Televisions μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας μεταξύ του Μακρόν, πρώην υπουργού Οικονομίας στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Φρανσουά Μπαϊρού, προέδρου του κεντρώου MoDem.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο υποψήφιος της Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, η εκστρατεία του οποίου πλήττεται επί έναν και πλέον μήνα από τις κατηγορίες της πλασματικής απασχόλησης της συζύγου του και δύο παιδιών του, παραμένει στην τρίτη θέση με 20% των προθέσεων ψήφου, υποχωρώντας κατά μια μονάδα.
Ακολουθούν στη συνέχεια ο σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν (13%, -1) και ο υποψήφιος του κόμματος “Ανυπότακτη Γαλλία” (ριζοσπαστική αριστερά) Ζαν-Λικ Μελανσόν (12%, -1).
Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν του δεξιού κόμματος “Έγερση της Γαλλίας” παραμένει σταθερός στο 3% των προθέσεων ψήφου, μπροστά από τη Ναταλί Αρτό (άκρα αριστερά, σταθερή στο 1%) και τον Φιλίπ Πουτού (άκρα αριστερά) που πέφτει κάτω από το 0,5% στις προθέσεις ψήφου.
Ανάμεσα στα κριτήρια βάσει των οποίων ψήφισαν οι ερωτηθέντες περιλαμβάνονται αρχικά το πρόγραμμα του υποψηφίου (63%), η ικανότητά του να φέρει νέες ιδέες (57%), η επιθυμία ο υποψήφιός τους να κερδίσει στις εκλογές (56%), η ειλικρίνεια του υποψηφίου (54%).
Το 82% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται (πολύ ή αρκετά) για τις προεδρικές εκλογές, ενώ το 18% δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα ή αδιαφορεί τελείως.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο διαδίκτυο από 6 έως 8 Μαρτίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.533 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων και περιθώριο λάθους 0,6 έως 1,6 μονάδα.
Οι προθέσεις ψήφου δεν συνιστούν πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών. Δίνουν μια ένδειξη της κατάστασης για τις σχέσεις δυνάμεων και της δυναμικής την ημέρα διεξαγωγής της δημοσκόπησης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ