Η Πουμζίλε Μλάμπο- Ενγκούκα, εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ Γυναίκες, δήλωσε ότι παρότι γίνονται προσπάθειες επί δεκαετίες για ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει πετύχει την ισότητα των δύο φύλων, με κάποιες να σημειώνουν προόδους σε κάποιους τομείς ενώ παράλληλα υποχωρούν σε άλλους. Η Μλάμπο-Ενγκούκα χαρακτήρισε τη διαφορά στις αποδοχές μεταξύ ανδρών και γυναικών, που παγκοσμίως είναι στο 24%, «τον μεγαλύτερο ληστή» των γυναικών.
Ο ΟΗΕ Γυναίκες πρόκειται να ξεκινήσει μια παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των διαφορών αυτών στη διάρκεια μιας συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Όμως σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ Γυναίκες, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες παγκοσμίως είναι η βία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μία στις τρεις έχει υποφέρει από σωματική ή σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής της, ενώ οι μισές γυναίκες που είναι θύματα ανθρωποκτονίας δολοφονούνται από τους συντρόφους τους ή μέλη της οικογένειάς τους. Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως, περίπου ένα στα δέκα, έχουν υποστεί σεξουαλική βία.
«Προφανώς, η τάξη και η περιοχή βοηθούν κάποιες γυναίκες να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό διαφορετικά, όμως παντού σε όλο τον κόσμο το μεγάλο θέμα της βίας κατά των γυναικών είναι μια πραγματικότητα, είτε είναι πλούσιες ή φτωχές, είτε ζουν σε μια ανεπτυγμένη ή σε μια αναπτυσσόμενη χώρα», τόνισε η Μλάμπο- Ενγκούκα.
«Ακόμη και χώρες που έχουν τους υψηλότερους δείκτες αναφορικά με την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως η Ισλανδία, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών», πρόσθεσε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Μλάμπο- Ενγκούκα, η οποία από το 2013 είναι επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την προαγωγή της ισότητας των δύο φύλων και της ενίσχυσης των γυναικών, επεσήμανε ότι η πρόοδος παγκοσμίως αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανομοιόμορφη.
«Οι χώρες έχουν συντάγματα τα οποία περηφανεύονται ότι είναι δημοκρατικά, συντάγματα που ορίζουν την ισότητα, όμως κανείς δεν μάχεται για το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν τους ίδιους μισθούς με τους άνδρες», κατήγγειλε.
«Είναι αντιφατικό», πρόσθεσε. «Πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει ότι στο Αφγανιστάν οι γυναίκες στο κοινοβούλιο είναι περισσότερες από όσες στο αμερικανικό Κογκρέσο;» διερωτήθηκε η Μλάμπο- Ενγκούκα. Στο αφγανικό κοινοβούλιο το 28% των εδρών καταλαμβάνουν γυναίκες, ενώ στο αμερικανικό Κογκρέσο το ποσοστό είναι μόλις 19%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η Μλάμπο- Ενγκούκα αναφέρθηκε εξάλλου στην Κολομβία ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας χώρας που σημείωσε μεγαλύτερες προόδους από τους γείτονές της σε θέματα ισότητας.